Τις βίαιες μεταγωγές αλλοδαπών από τη Μυτιλήνη και τη Χίο σε «άγνωστη κατεύθυνση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, καταγγέλλει με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.
Τις βίαιες μεταγωγές αλλοδαπών από τη Μυτιλήνη και τη Χίο σε «άγνωστη κατεύθυνση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, καταγγέλλει με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Ερώτηση στη Βουλή για το ίδιο θέμα κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, Θοδωρής Δρίστας και Νίκος Τσούκαλης, οι οποίοι ζητούν από τους υπουργούς Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ν’ απαντήσουν εάν ισχύουν οι πληροφορίες που θέλουν τους μετανάστες να «επαναπροωθούνται» στην Τουρκία μέσω Έβρου.
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι ανάμεσα στους αλλοδαπούς στη Χίο που υποχρεώθηκαν σε μεταγωγή, υπήρχαν και δυο ανήλικοι 17 και 15 ετών. Μάλιστα ο δεύτερος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, χωρίστηκε από τη μητέρα του η οποία παρέμεινε κρατούμενη στο Μερσυνίδι της Χίου. Ο δε 17χρονος ζήτησε να υποβάλει αίτηση ασύλου, όμως η μεταγωγή του συνεχίσθηκε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του «χαιρετίζει τις υγιείς αντιδράσεις δεκάδων αντιρατσιστών κατοίκων της Μυτιλήνης και της Χίου, που διαμαρτυρήθηκαν στα λιμάνια, μπροστά στα “λεωφορεία της ντροπής”» και καταλήγει μεταξύ άλλων: «Μέχρι στιγμής δε γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” του κ. Μαρκογιαννάκη, δηλαδή εάν οι πρόσφυγες θα εγκλειστούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στον Έβρο ή σε άλλο μέρος ή εάν διατρέχουν τον κίνδυνο μιας ακόμη άτυπης απέλασης. Σε κάθε περίπτωση, δε θα τους αφήσουμε μόνους και ανυπεράσπιστους στις άνομες ορέξεις της ανεπίσημης συγκυβέρνησης ΛΑΟΣ - Ν.Δ.».
Σε ερώτησή που κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν ότι είναι ακόμα νωπές και δεν έχουν διαψευστεί οι καταγγελίες για ένα παρόμοιο γεγονός «μεταγωγής» 30 ανθρώπων από τη Χίο στις 16/7 προς την Καβάλα, με το πρόσχημα της μεταφοράς τους και πάλι σε ένα «καλύτερο» κέντρο κράτησης, οι οποίοι, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, «εξαναγκάστηκαν χωρίς νόμιμες διαδικασίες να περάσουν το ποτάμι του Έβρου κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την πλευρά της Τουρκίας».
Καταλήγοντας, ρωτούν τους υπουργούς Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας αν είναι βάσιμες οι καταγγελίες ότι οι αλλοδαποί μεταφέρονται κατά ομάδες στην περιοχή του Έβρου, απ’ όπου χωρίς έγγραφα προωθούνται στην αντίπερα τουρκική όχθη, γιατί έγινε βίαιη μεταγωγή των αλλοδαπών στη Χίο και ποια μέριμνα έχει ληφθεί για να εξασφαλίζονται τα στοιχειώδη δικαιώματα των μεταγόμενων μεταναστών.