«Μάλλον φτιαχτή, εσκεμμένη προσπάθεια να φανεί πως υπάρχει πρόβλημα» χαρακτηρίζει ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας την υπόθεση που από προχθές το απόγευμα απασχολεί τη Σκάλα Καλλονής.
«Κανένα πρόβλημα δε διαπιστώθηκε στο περιβάλλον στις εκβολές του Τσικνιά», υποστηρίζει ο διευθυντής της Κτηνιατρικής μετά από επιτόπιο έλεγχο στη Σκάλα Καλλονής
«Μάλλον φτιαχτή, εσκεμμένη προσπάθεια να φανεί πως υπάρχει πρόβλημα» χαρακτηρίζει ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας την υπόθεση που από προχθές το απόγευμα απασχολεί τη Σκάλα Καλλονής, σε σημείο της οποίας, εκεί που εκβάλλει ο Τσικνιάς ποταμός, εντοπίστηκαν δεκάδες ψόφια ψάρια. Ο ίδιος, εκτιμώντας πως το θέμα δε χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, υποθέτει, και απ’ την κατάσταση του περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και απ’ το μεγάλο μέγεθος των ψαριών που βρέθηκαν ψόφια, ότι κατά πάσα πιθανότητα κάποιος έριξε τα κεφαλόπουλα ήδη νεκρά εκεί για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Ο καραβομαραγκός απ’ τη Σκάλα Καλλονής
Τάκης Ψαραδέλλης την Πέμπτη είδε στις εκβολές του Τσικνιά αρκετά ψόφια ψάρια και αμέσως ενημέρωσε τις τοπικές αρχές. «Πηγαίνοντας περίπου στις 7.30΄ το απόγευμα εκεί, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν νεκρά κεφάλια, ενώ αντιθέτως λίγα μέτρα μετά στην περιοχή, όπου βρίσκεται το παρατηρητήριο πουλιών, είδαμε ότι υπήρχαν ζωντανά ψάρια που έβγαιναν κι έξω απ’ το νερό», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καλλονής,
Βαγγέλης Γιαβάσης.
Συνομιλώντας και με κατοίκους της περιοχής, ο αντιδήμαρχος ενημερώθηκε ότι και παλαιότερα υπήρξαν τέτοια κρούσματα, ιδιαίτερα όταν επικρατούσαν βόρειοι άνεμοι και σε κάποια σημεία στις εκβολές του ποταμού χαμηλώνουν πάρα πολύ τα νερά.
Υποθέσεις…
Ο κ. Γιαβάσης απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα να υπάρχει κάποιο πρόβλημα εξ αιτίας του βιολογικού καθαρισμού, ενώ μεταφέροντάς μας υποθέσεις που έγιναν απ’ τους ντόπιους, πιθανολόγησε ότι ενδεχομένως κάποιοι έριξαν «φλόμο», ένα χόρτο που «ναρκώνει» τα ψάρια για να τα πιάσουν πιο εύκολα.
Επειδή στο παρελθόν, σε περιόδους υπερβολικής θερμοκρασίας, λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού στο συγκεκριμένο σημείο είχαν εντοπιστεί νεκρά ψάρια εξ αιτίας συνθηκών ανοξίας («έσκασαν» απ’ την έλλειψη οξυγόνου), η πρώτη εκτίμηση των ειδικών ήταν πως για ακόμη μια χρονιά επαναλήφθηκε το ίδιο πρόβλημα.
… και αυτοψία
Όμως χθες το μεσημέρι, μετά τον έλεγχο που διενήργησε μετά από πρόσκληση του κ. Γιαβάση η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο διευθυντής της υπηρεσίας,
Μιχάλης Σαχσαμάνογλου, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. «Απ’ την αυτοψία», είπε ο κ. Σαχσαμάνογλου, «δε βρήκαμε κάτι το παθολογικό. Αντιθέτως, υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί, κοπάδια και από μικρά σε μέγεθος ψάρια, που δε θα ζούσαν αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα.»
Ο ίδιος εκτιμά πως τα νεκρά ψάρια που βρέθηκαν (και επειδή είχαν ήδη αλλοιωθεί δεν είχε νόημα να ληφθεί δείγμα τους για εξέταση απ’ την υπηρεσία), είχαν ψαρευτεί, όπως υποδεικνύει το μέγεθός τους, σε πιο βαθιά νερά και κάποιος τα έριξε εκεί, άγνωστο τι θέλοντας να πετύχει.