Μπορεί να μην πληρούσε τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στη λίστα με τα 15 Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια της χώρας, μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το καθεστώς υπό το οποίο θα λειτουργήσει τη φετινή σχολική χρονιά το τέως Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης.
Ερωτηματικά για το τέως Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, που ζητούν απαντήσεις…
Μπορεί να μην πληρούσε τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στη λίστα με τα 15 Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια της χώρας, μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το καθεστώς υπό το οποίο θα λειτουργήσει τη φετινή σχολική χρονιά το τέως Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Θα είναι ένα απλό γενικό σχολείο; Θα μεταφερθούν οι μαθητές και οι καθηγητές του αλλού; Και πόσο πιθανό είναι να συμμετάσχει σε επόμενη διαδικασία επιλογής που θα γίνει από το Υπουργείο Παιδείας; Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Ματούλα Κοντέλλη, το μόνο που θα αλλάξει, θα είναι η ονομασία του…
Τα παραπάνω είναι κάποια μόνο από τα ερωτηματικά που έχουν προκύψει μετά την κατάργηση, ουσιαστικά, του Πειραματικού Γυμνασίου Μυτιλήνης. Πέρα από το εάν θα λειτουργήσει ως «σχολείο περιοχής», με χωροταξική κατανομή μαθητών και καθηγητών, τίθεται επίσης το ερώτημα του εάν θα συνεχίσει να έχει την ίδια διεύθυνση, αφού δε θα χρειάζεται πλέον να πληρούνται κριτήρια επιλογής που υπήρχαν μέχρι τώρα. Συν του ότι και τίνος σχολείου απολυτήριο θα πάρουν στα χέρια τους οι μαθητές της Γ΄ τάξης του όταν αποφοιτήσουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
Ζήτημα και η μεταφορά μαθητών
Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Βασίλης Κοντάρας, θέτει κι άλλο ένα ζήτημα: αυτό της οικονομικής κάλυψης της μεταφοράς των μαθητών, που έρχονται στη Μυτιλήνη από τις γύρω από την πόλη περιοχές και τα άλλα χωριά του νησιού.
«Μέχρι τώρα, οι γονείς ήταν που πλήρωναν για τη μεταφορά των παιδιών τους, αφού οι ίδιοι επέλεγαν να το στείλουν σε ένα Πειραματικό Γυμνάσιο», εξηγεί ο ίδιος. «Τώρα όμως, ποιος θα πρέπει να καλύψει τη μεταφορά; Οι γονείς ή η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης; Και τι θα γίνει με τους μαθητές που έρχονταν στο Σχολείο από τα χωριά λόγω του ότι ήταν Πειραματικό;»
Ο ίδιος προσθέτει ότι, από τις μέχρι τώρα επαφές του με το Υπουργείο Παιδείας, ξεκαθαρίστηκε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όλα τα αντίστοιχα σχολεία και πως τις μέρες αυτές πρόκειται να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση, προκειμένου να παρθούν διάφορες σχετικές αποφάσεις. Τονίζει, παράλληλα, ότι η Διεύθυνση της οποίας είναι αρμόδιος δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση και συμμετοχή στην υποβολή της αίτησης εκ μέρους του Σχολείου προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής.
«Ένα απλό σχολείο»…
Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Ματούλα Κοντέλλη, υποστηρίζει επίσης πως δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα λειτουργήσει το Σχολείο. Ισχυρίζεται πάντως πως, σύμφωνα με απάντηση του Υπουργείου Παιδείας σε ερώτημα που υπέβαλε η ίδια, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως γενικό γυμνάσιο, μέχρι να πραγματοποιηθεί η επόμενη διαδικασία επιλογής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έχει εξαγγελθεί και φυσικά αν γίνει, θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον. Έως τότε, όμως, το σχολείο πρέπει να έχει σφραγίδα με αρίθμηση και φυσικά, αφού θα είναι «απλό σχολείο», πρέπει να υπάρξει και χωροταξική κατανομή μαθητών σε αυτό.
«Θα πάρει μια ονομασία μεταξύ σχολείων», αναφέρει η ίδια, αναβάλλοντας για το μέλλον την απόφαση που πρέπει να λάβει. «Τα παιδιά, το προσωπικό κι ο διευθυντής θα μείνουν ως έχουν και μόνο εάν δεν περιληφθεί στα επόμενα 15 Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια που θα επιλεχθούν, θα γίνει ένα κανονικό σχολείο περιοχής. Αυτό όμως θα ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ το φετινό απολυτήριο των μαθητών απλώς δε θα αναφέρει τη λέξη “Πειραματικό”.»