Παραμένει ορθάνοιχτο για το κυβερνών κόμμα το πολιτικό ζήτημα που άνοιξε ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Γιαννέλλης, εκφράζοντας την απαίτηση να ιδρυθεί Εφετείο Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη στέκοντας αμετακίνητος στη θέση του να μη δώσει θετική ψήφο σε κανένα νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Παραμένει ορθάνοιχτο για το κυβερνών κόμμα το πολιτικό ζήτημα που άνοιξε πριν ενάμιση μήνα ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Γιαννέλλης, εκφράζοντας την απαίτηση να ιδρυθεί Εφετείο Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη. Ο βουλευτής που ξεκαθαρίζει ότι στέκεται αμετακίνητος στην αρχική του θέση να μη δώσει θετική ψήφο σε κανένα νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, μιλώντας στο «Ε» αποσαφήνισε ότι αρνείται ομοίως να υπερψηφίσει και τα νέα νομοσχέδια του ίδιου υπουργείου τα οποία κι αναμένεται να κατατεθούν μέσα στην επόμενη βδομάδα στη Βουλή. Νομοσχέδια που έχουν εγείρει το δημόσιο διάλογο ήδη με την ανακοίνωσή τους, αφού αφορούν μεταξύ άλλων το σωφρονιστικό σύστημα αλλά και την «προστασία της κοινωνικής ειρήνης», ρύθμιση γνωστή ως «κατά της κουκούλας».
Παράλληλα όμως ο Γιάννης Γιαννέλλης ανακοινώνει, σε συνέχεια της αρχικής του δέσμευσης, ότι θα ακούσει την κομματική βάση της Ν.Δ. αλλά και τους τοπικούς φορείς για το θέμα του Εφετείου. Έτσι, το διάστημα από 4 Απριλίου που επιστρέφει απ’ το Βερολίνο και πριν το Πάσχα, θα οργανώσει στη Μυτιλήνη ευρεία κομματική σύσκεψη των στελεχών της Ν.Δ., δηλώνοντας ανοιχτός σε κάθε λογική πρόταση που θα υπάρξει για την κλιμάκωση του αγώνα για Εφετείο.
«Αμετακίνητος»
«Έχω προσωπική υποχρέωση απέναντι στο πολιτικό σύστημα που ανήκω να παραμείνω αμετακίνητος απ’ τη δημόσια δήλωσή μου ότι αν δε γίνει το Εφετείο στη Μυτιλήνη, δε θα υπερψηφίσω κανένα νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης», απάντησε ο Γιάννης Γιαννέλλης σε σχετικό ερώτημα του «Ε». Ο βουλευτής συνεχίζοντας ανέφερε πως το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα και θα έρθουν τις επόμενες μέρες στη Βουλή. «Αρνούμαι να τις υπερψηφίσω», υπογράμμισε ο κ. Γιαννέλλης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πιο πιθανό είναι να δηλώσει «παρών» στις σχετικές ψηφοφορίες. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεδομένης της οριακής κυβερνητικής πλειοψηφίας των 151 βουλευτών.
Σύσκεψη στη Μυτιλήνη
«Όπως είχα εξ αρχής δεσμευτεί - συνέχισε ο βουλευτής -, αν περάσει η προθεσμία που είχα θέσει, δηλαδή τέλος Μαρτίου, θα επανακαθορίσω τη στάση μου σε συνεργασία με τους φορείς του τόπου μου. Πρέπει να προχωρήσουμε με συντονισμένα βήματα, όλοι μαζί σε κοινή πορεία, για να πετύχουμε και το στόχο μας, που είναι η ίδρυση του Εφετείου.»
Στα πλαίσια αυτά ο κ. Γιαννέλλης, που θα απουσιάσει την προσεχή βδομάδα στο Βερολίνο, προτίθεται με την επιστροφή του στη Μυτιλήνη στις 4 Απριλίου, και στο διάστημα που μεσολαβεί έως το Πάσχα, σε συνεννόηση με την κομματική οργάνωση της Ν.Δ. να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στελεχών. «Θα ακούσω την κομματική βάση και θα είμαι ανοιχτός, θα υιοθετήσω κάθε λογική πρόταση για την κλιμάκωση του αγώνα μας», ανέφερε ο βουλευτής, προσθέτοντας: «Για το πώς θα λειτουργήσω, οφείλω να συντονιστώ και με τους υπόλοιπους φορείς, το νομικό κόσμο, την αυτοδιοίκηση, όποιον έχει αγωνιστεί για το θέμα του Εφετείου.»
Ο προσδιορισμός «λογική» στη λέξη «πρόταση» που χρησιμοποιεί ο κ. Γιαννέλλης, φαίνεται να περιορίζει σε σχέση με την αρχική δήλωση του βουλευτή την «ένταση» της αντίδρασής του για το θέμα, αφού εμμέσως πλην σαφώς απομακρύνει - δίχως φυσικά να αποκλείει - το ενδεχόμενο ακόμη και να «ρίξει» την κυβέρνηση αν δεν γίνει το Εφετείο, προοπτική που άφηνε κατ’ αρχάς ανοιχτή ο κ. Γιαννέλλης.
Ο κ. Γιαννέλλης είχε συνάντηση τις προηγούμενες μέρες στο Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης με το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου των Δικηγόρων Μυτιλήνης και συζήτησαν την υπόθεση της ίδρυσης του Εφετείου, θέμα για το οποίο και διαπιστώθηκε - όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του - «σύμπτωσις απόψεων του βουλευτή με τα μέλη του Συλλόγου».
Κατά την παραμονή του στη Μυτιλήνη, ο κ. Γιαννέλλης επισκέφθηκε και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου συναντήθηκε με τον πρύτανη Ανδρέα Τρούμπη. Ο πρύτανης συζήτησε με τον κ. Γιαννέλλη τα γενικότερα προβλήματα του Πανεπιστημίου, κυρίως όμως συζήτησαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών λειτουργίας της Πανεπιστημιακής Σχολής Λήμνου.