Πάνω από πέντε ώρες διήρκησε η σύσκεψη υπό το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής τού ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Ιπποκράτους, με τη συμμετοχή των γραμματέων των Νομαρχιακών και Περιφερειακών Επιτροπών Βορείου Αιγαίου.
Πάνω από πέντε ώρες διήρκησε η σύσκεψη υπό το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής τού ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Ιπποκράτους, με τη συμμετοχή των γραμματέων των Νομαρχιακών και Περιφερειακών Επιτροπών Βορείου Αιγαίου. Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος με ειδική αναφορά στο «ζήτημα» του Δήμου Λέσβου και πάρθηκαν αποφάσεις για οργανωτικές αλλαγές και σειρά θεματικών συσκέψεων, που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα σε κάθε περιοχή, μέχρι την κεντρική συνδιάσκεψη του κόμματος τον Ιούνιο στην Αθήνα.
Στην προχθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν, από τη Λέσβο, ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής τού ΠΑΣΟΚ, Ηρακλής Βερβέρης, και ο γραμματέας Οργανωτικού της Νομαρχιακής Επιτροπής, Δούκας Μόδεστος. Από τη Λήμνο συμμετείχε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, Βαγγέλης Γιαρμανδούρος, μαζί βέβαια με άλλα στελέχη από το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, συνολικά 12 άτομα.
Στη συνάντηση ο γραμματέας τής Κ.Ε. τού ΠΑΣΟΚ, κ. Καρχιμάκης, έκανε γνωστό ότι θα γίνει οργανωτική αναδιάρθρωση του κόμματος και στην κατεύθυνση αυτή οργανώνονται αυτό το διάστημα τέτοιου είδους συναντήσεις ανά περιοχές υπό την προεδρεία του, ώστε να υπάρχει δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων με τα κατά τόπους στελέχη του κόμματος.
Στόχος είναι, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, το κόμμα να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία και ν’ ασχοληθεί, αλλά και να παρέμβει, για τα προβλήματα. Η συμμετοχή, και σε κάποιες περιπτώσεις και ο έλεγχος στη διοίκηση, είναι το νέο μοντέλο οργάνωσης που προωθείται. «Δεν μπορεί τα στελέχη τού ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίζονται μόνο σαν αφισοκολλητές ή η κομματική οργάνωση να λειτουργεί σαν ένας μηχανισμός που “κουρδίζεται” μόνο παραμονές εκλογών. Πρέπει να έχουμε παρουσία και ν’ ακούγεται η άποψή μας, αφού εμείς μεταφέρουμε τη φωνή της κοινωνίας», τονίστηκε χαρακτηριστικά από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της συνάντησης.
Στην κατεύθυνση αυτή και μέχρι το Φεβρουάριο θα πρέπει οι Νομαρχιακές Επιτροπές να έχουν ετοιμάσει πρόγραμμα με προτάσεις τους για θεματικές συσκέψεις, οι οποίες θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, για ζητήματα που αφορούν στις τοπικές κοινωνίες όπως π.χ. συγκοινωνίες, υγεία, παιδεία κ.ά.. Στις συσκέψεις αυτές δε θα συμμετέχουν μόνο τα κομματικά στελέχη των οργανώσεων, αλλά και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, οι τοπικοί βουλευτές, ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης, ενώ θα λαμβάνουν μέρος σε αυτές και υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη.
Ήδη προγραμματίζεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου μια πρώτη συνεδρίαση που θα οργανώσει η Περιφερειακή Επιτροπή τού ΠΑΣΟΚ Β. Αιγαίου με θέμα τις συγκοινωνίες και σ’ αυτήν θα κληθούν να συμμετάσχουν και υπουργοί. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Θα καταγραφούν τα προβλήματα που υπάρχουν ανά περιοχή και θα προταθούν λύσεις.
Το πολιτικό αποτέλεσμα στη Λέσβο
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ανά περιοχή. Ο γραμματέας τής Κ.Ε. τού ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε αρκετά ενημερωμένος για όλο το παρασκήνιο και τους «πρωταγωνιστές» που οδήγησαν στο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στη Λέσβο.
Εκείνο που σχολίασε ως γενική διαπίστωση ήταν ότι επιτεύχθηκε ο στόχος της Περιφέρειας, όχι όμως και στο Δήμο Λέσβου. Γενικά όμως - όπως επισημάνθηκε - το εκλογικό αποτέλεσμα στη Λέσβο δεν ήταν το αναμενόμενο, αφού και η Περιφέρεια «κερδήθηκε» ουσιαστικά από τα άλλα νησιά και όχι από τη Λέσβο, όπου το αποτέλεσμα ήτα αρνητικό. Από την πλευρά, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ανέλαβε το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στο κόμμα για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Όσον αφορά στις δημοτικές εκλογές, έγινε αναφορά στη στάση του κόμματος μεταξύ της πρώτης και δεύτερης Κυριακής στη Λέσβο: «Δε δώσαμε επίσημη στήριξη σε κάποιο συνδυασμό, όμως υπήρξαν παρεμβάσεις από στελέχη του κόμματος (της γραμμής Βουνάτσου) που ζητούσαν να πάρουμε θέση, και έτσι ανάμεσα στον υποψήφιο της Ν.Δ. και το Δ. Βουνάτσο υπήρξε μια “ανεπίσημη” στήριξη στο ψηφοδέλτιο Βουνάτσου.»
Διαγραφές;
Όσον αφορά στους «αντάρτες» που εμφανίστηκαν, βέβαια, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ο κ. Καρχιμάκης έκανε γνωστό ότι έχει δοθεί εντολή στο Γιώργο Ανωμερίτη, πρόεδρο της Επιτροπής Καταστατικού του κόμματος, να προχωρήσει στην εφαρμογή του καταστατικού.
Ο κ. Καρχιμάκης, όμως, τόνισε ότι χωρίζει τις «συμπεριφορές» των στελεχών σε τρεις κατηγορίες και αναλόγως θα πρέπει να κριθούν. Στην πρώτη ανήκουν «τα απλά μέλη τού ΠΑΣΟΚ που μπήκαν σε ψηφοδέλτια που δε στήριζε το ΠΑΣΟΚ», τα οποία όμως, όπως είπε, είναι αρκετά ανά την Ελλάδα.
Ήταν, όμως, ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι σε εκείνους που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή σε «αντάρτες» που βγήκαν εκτός στον α΄ γύρο και στήριξαν υποψηφίους τής Ν.Δ. στο β΄. «Αυτοί είναι έξω από το κόμμα», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, για εκείνα τα στελέχη τού ΠΑΣΟΚ που κατέχουν θεσμικές θέσεις και μπήκαν σε ψηφοδέλτια που δε στήριξε το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «αυτοί θα έχουν άλλοι αντιμετώπιση». Εξήγησε, βέβαια, ότι για όλα τα παραπάνω θ’ αποφασίσει η Επιτροπή Καταστατικού.
Απογοήτευση για τα μέτρα
Στη σύσκεψη έγινε αναφορά στο έντονο αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία και στη βάση τού ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση. «Το πολιτικό βαρόμετρο είναι αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ», αναφέρθηκε σχετικά. Όσον αφορά, δε, στο ζήτημα αυτό, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη ενημέρωσης και «ανοίγματος» των κομματικών οργανώσεων προς την κοινωνία. «Ο κόσμος βιώνει τα δυσβάσταχτα μέτρα, δε γνωρίζει όμως τίποτα για τα θετικά όλης αυτής της προσπάθειας. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση του κόσμου», τονίστηκε χαρακτηριστικά.