Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες εκπρόσωποι του Ιατρικού, του Οδοντιατρικού, του Δικηγορικού Συλλόγου Λέσβου και του Παραρτήματος Βορειανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, προκειμένου να καταγγείλουν τη «διαπόμπευση» και «στοχοποίηση» του επιστημονικού κλάδου για φοροδιαφυγές.
Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες εκπρόσωποι του Ιατρικού, του Οδοντιατρικού, του Δικηγορικού Συλλόγου Λέσβου και του Παραρτήματος Βορειανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, με αφορμή σχετική κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν επιστημονικοί φορείς της Αθήνας, προκειμένου να καταγγείλουν τη «διαπόμπευση» και «στοχοποίηση» του επιστημονικού κλάδου με τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για φοροδιαφυγές.
«Χωρίς να έχουν τελεσιδικήσει, βγαίνουν ονόματα στη δημοσιότητα και στιγματίζονται συνειδήσεις σα φοροφυγάδες και σαν κλέφτες. Ακόμη όμως και αν τελεσιδικήσουν μετά από μερικά χρόνια και αθωωθούν, τότε δε θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους. Συμφωνούμε οι φοροφυγάδες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν, όχι όμως να διαπομπεύονται έτσι άνθρωποι πριν πάρει απόφαση η Δικαιοσύνη», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Χρήστος Θεοδώρου.
Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου, κ. Γιώργος Κάσδαγλης, αναφέρθηκε γενικά στα προβλήματα του κλάδου με το νέο ασφαλιστικό και τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την ενοποίηση με άλλα ταμεία. «Δεν μπορεί εύρωστα ταμεία να αφήνουν τα αποθεματικά τους να πηγαίνουν στράφι για να καλύψουν οφειλές άλλων φορέων», τόνισε μεταξύ άλλων. Αναφορικά με το θέμα της φοροδιαφυγής και των αποκαλύψεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα, τόνισε ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και η Πολιτεία με τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς.
Την κοινή ανακοίνωση επιστημονικών φορέων για το θέμα χαιρέτισε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Παραρτήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, Παναγιώτης Πιττός. «Αυτή η κοινή τοποθέτηση δείχνει τη σοβαρότητα του θέματος.» Ο ίδιος τόνισε ότι τα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με έλλειψη οργάνωσης, αλλά και απουσία ελεγκτικών μηχανισμών.
Φταίει κι ο Τύπος!
Ιδιαίτερα επικριτικός για το ρόλο των Μ.Μ.Ε. στην εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα με τις καταγγελίες φοροδιαφυγής, ήταν το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Λέσβου κ. Τάσος Χατζηγιάννης. «Ακούμε ν’ απαξιώνονται και να αποδομούνται κοινωνικές ομάδες, καλλιεργείται ένα κλίμα αλληλοσπαραγμού και μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού, και σε όλο αυτό δυστυχώς παίζουν μεγάλο ρόλο και τα Μ.Μ.Ε.. Παραβιάζονται βασικές αρχές. Στοχοποιούνται κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, καθώς και κεκτημένα χρόνων», τόνισε ο ίδιος.
Πάνω σε αυτό, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου προσέθεσε ότι «αν υπάρχει ένα ποσοστό 5% έως 10% που είναι οι μεγαλογιατροί που φοροδιαφεύγουν, δημιουργείται σήμερα η αίσθηση μέσα από τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα ότι όλοι οι γιατροί είναι κλέφτες». Και συμπλήρωσε λέγοντας πως «δε φταίει όμως ο γιατρός που κλέβει το κράτος, φταίει και ο ελεγκτικός μηχανισμός που δε “βλέπει” τι γίνεται».
Η κοινή ανακοίνωση
Στην ανακοίνωση που υπογράφουν η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών, το ΓΕΩΤΕΕ, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών και η οποία μοιράστηκε χθες στην κοινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων τοπικών επιστημονικών φορέων, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η επιστημονική κοινότητα εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την καθημερινή απαξίωσή της διά της αντιμετωπίσεώς της, τόσο με την επιλεκτική στοχοποίησή της που εκπορεύεται διά των Μ.Μ.Ε. και των εν γένει ελεγκτικών μηχανισμών όσο και με το χαοτικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνεται. Καθημερινά διαπομπεύονται επαγγελματίες ατομικά και στηλιτεύονται οι συλλογικοί τους φορείς. Προσωπικότητες και συνειδήσεις καταστρέφονται, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αποτροπής της ζημιάς, ακόμα και αν η μεταχείριση αποδειχθεί άδικη.»
Και συνεχίζει σε άλλο σημείο: «Σήμερα καταδικάζονται και τα ονόματά τους, διασύρονται συλλήβδην συμπολίτες, επειδή δήθεν ο ελεγκτής διεπίστωσε παράβαση, χωρίς να μεσολαβεί κάποια δικαστική κρίση. Δι’ αυτού του τρόπου οι θεσμοί της Δικαιοσύνης - θεμελιακοί στο κράτος δικαίου - κωλύονται. Καμμιά ανάκαμψη δε θα μπορέσει να υπάρξει στη χώρα, όταν παράλληλα στην οικονομική επέλθει και ηθική χρεωκοπία.»