Σε μια περίεργη εξεταστική χρονιά, όπου μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι προβλέψεις για εκτίναξη των βάσεων σε δυσθεώρητα ύψη, δε λείπουν και απ’ το νομό Λέσβου οι εκπλήξεις.
Σε μια περίεργη εξεταστική χρονιά, όπου μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι προβλέψεις για εκτίναξη των βάσεων σε δυσθεώρητα ύψη, δε λείπουν και απ’ το νομό Λέσβου οι εκπλήξεις. Με την οριστικοποίηση χθες των βαθμών πρόσβασης, έτσι όπως εκδόθηκαν απ’ το υπουργείο Παιδείας και στάλθηκαν στα σχολεία, επιβεβαιώνεται το αποτέλεσμα έρευνας που είχαμε δημοσιεύσει την προηγούμενη Παρασκευή, βάσει της οποίας πολλαπλασιάστηκαν οι αριστούχοι σε σχέση με άλλες χρονιές.
Αλλά φέτος - κι εκεί έγκειται μία απ’ τις εκπλήξεις - τέτοιες υψηλές βαθμολογίες εμφανίζονται και σε σχολεία της περιφέρειας, ή αλλιώς τρία λύκεια απ’ τη λεσβιακή ύπαιθρο μετέχουν με υποψηφίους τους ανάμεσα στους πρώτους των πρώτων του 2009.
Όπως κάθε χρόνο, με την ανακοίνωση των βαθμών πρόσβασης, το «Ε» εντοπίζει τους τρεις πρώτους από κάθε Kατεύθυνση, τα παιδιά που ό,τι επιλέξουν να σπουδάσουν έχουν απολύτως σίγουρο πως θα τα καταφέρουν. Και παρά τα όσα γράφονται για άνοδο των βάσεων ακόμη και των πιο υψηλόβαθμων και περιζήτητων σχολών, οι εννιά πρώτοι του νομού έχουν και φέτος εξασφαλισμένη την εισαγωγή τους στην πρώτη τους προτίμηση, όποια κι αν είναι αυτή - αρκεί να καταλήξουν όλοι στο τι θέλουν - αφού… ψηλότερα σε μόρια δε γίνεται.
Προηγούμενα χρόνια, μετά το 2001, ήταν ζήτημα αν σε επίπεδο νομού υπήρχε έστω και ένας υποψήφιος, άντε δύο, με πάνω από 19.500 μόρια. Οι πρώτοι των πρώτων του 2009 είναι όλοι σε αυτή την κατηγορία κι αγγίζουν το απόλυτο άριστα.
Άλλαξε η πρωτιά
Αν και στο μέσο όρο της γραπτής βαθμολογίας ήταν πρώτος σε επίπεδο νομού Λέσβου ο Γιάννης Μαλαπέτσης απ’ τη Θεωρητική Κατεύθυνση, με τους βαθμούς πρόσβασης - πιθανόν διότι είχε καλύτερους βαθμούς στο σχολείο - πρώτη σε επίπεδο νομού είναι η Μαρία Δημητρίου απ’ το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης και τη Θετική Κατεύθυνση, που «σπάει» ακόμη και το ρεκόρ που είχε ο Μιχάλης Σάββας το 2007, με 19,80, αφού βγάζει βαθμό πρόσβασης 19,84.
Πέρυσι, με πρωτιά απ’ το 5ο Γενικό Λύκειο είχε ανατραπεί το σερί που είχε το 3ο στην ανάδειξη του πρώτου σε επίπεδο βαθμού πρόσβασης μαθητή. Το 5ο, όμως, κερδίζει μια διαφορετική πρωτιά φέτος. Είναι το σχολείο που δίνει τρεις στους εννιά μεταξύ των πρώτων. Τρεις άριστους, όμως, έχουν συνολικά, για πρώτη φορά τα έξι τελευταία χρόνια, και τα περιφερειακά λύκεια, αφού εκτός του Λυκείου Γέρας, ακόμη δυο λύκεια, του Πλωμαρίου και της Άντισσας, δίνουν υποψηφίους μεταξύ των πρώτων. Είναι τέτοιος ο φετινός ανταγωνισμός, που υπάρχουν διαφορές ελάχιστων μορίων ή ενός δεκαδικού μεταξύ των άριστων μαθητών.
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ:
Μαλαπέτσης Γιάννης με 19,74
Μάλλον… Νομική
Το Γενικό Λύκειο της Γέρας, δίνει και τον υψηλότερο βαθμό πρόσβασης της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, με το Γιάννη Μαλαπέτση, που συγκέντρωσε 19,74.
Ο Γιάννης προσανατολίζεται να ακολουθήσει νομικές σπουδές και κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη του επιλογή στο Μηχανογραφικό θα είναι, όπως μας είπε, η Νομική Αθήνας, που έχει και το ιδιαίτερα ενδιαφέρον για αυτόν Πολιτικό Τμήμα.
Ο Γιάννης, που δεν εγκατέλειψε για το διάβασμα τα χόμπυ του, όπως το ποδόσφαιρο, όλο το προηγούμενο διάστημα, μας είπε ότι ήδη άρχισε η περίοδος που θα ξεκουραστεί, θα κάνει διακοπές και θα χαλαρώσει.
Μπαρή Ραφαέλα, με 19,45
«Σίγουρα στη Νομική»
«Ό,τι δεν είχα εμπεδώσει, προσπαθούσα να το ξαναδώ μέχρι να το μάθω τέλεια. Το γεγονός ότι δεν άφηνα καθόλου κενά θεωρώ πως ήταν εκείνο που με βοήθησε να γράψω τόσο καλά», μας είπε η Ραφαηλία - Ανθούλα (Ραφαέλα) Μπαρή απ’ το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, που βάζει πλώρη για τη Νομική, μάλλον της Αθήνας.
Μαζί με τα ιδιαίτερα, η Ραφαέλα εκτιμά πως παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του κάθε υποψηφίου η προσωπική προσπάθεια, το διάβασμα, η σοβαρή μελέτη.
Μετά τα τόσο καλά αποτελέσματα, η Ραφαέλα ετοιμάζεται για διακοπές, μάλλον στην Πάρο, με παρέα απ’ το σχολείο.
Τζωάννου Βικτώρια με 19,40
«Με κερδίζει η ξενόγλωσση φιλολογία»
Στην Αθήνα βρίσκεται απ’ την προηγούμενη βδομάδα η Βικτώρια Τζωάννου απ’ το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, όπου συμμετείχε στις εξετάσεις των Αγγλικών και θα συμμετάσχει και στις εξετάσεις των Γερμανικών.
«Ήμουν σε δίλημμα», μας είπε τηλεφωνικά η Βικτώρια, «αν θα δηλώσω πρώτα τα Παιδαγωγικά - τη Νομική την έχω αποκλείσει - ή την Αγγλική ή τη Γερμανική Φιλολογία. Το πιο πιθανόν είναι να βάλω πρώτη μου επιλογή την Αγγλική Φιλολογία κι ίσως αργότερα σπουδάσω και Παιδαγωγικά.»
Η Βικτώρια που σκέφτεται να πάει διακοπές μάλλον στην Ευρώπη, μας είπε ότι όλη τη χρονιά δεν άλλαξε συνήθειες και ασχολιόταν με την κιθάρα και γενικά τη μουσική που την ενδιαφέρει. «Ειδικά στο τέλος,» ανέφερε, «μπορώ να πω ότι είχα τελειώσει την ύλη και ξεκουραζόμουν λίγο πριν τις εξετάσεις.»
ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ:
Δημητρίου Μαρία με 19,85
Δε θέλει γιατρός…
«Δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία μου η Ιατρική, δε μου ταιριάζει, για αυτό και θα επιλέξω ανάμεσα σε άλλες επιστήμες, όπως η Οδοντιατρική, η Φαρμακευτική, ενδεχομένως η Διαιτολογία στο Χαροκόπειο», μας είχε πει με την ανακοίνωση των βαθμών η Μαρία Δημητρίου απ’ το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, που με 19,85 συγκεντρώνει τον υψηλότερο βαθμό πρόσβασης για το 2009 στο νομό Λέσβου, ο οποίος και αποτελεί ρεκόρ για τα τοπικά δεδομένα.
Η Μαρία, που όπως μας είπε διάβαζε με σύστημα δίχως να καταφεύγει σε ακρότητες ή ξενύχτια, βοηθήθηκε όπως είπε και από ιδιαίτερα μαθήματα, ενώ ως συνταγή της επιτυχίας της χαρακτηρίζει το γεγονός ότι δεν είχε από μικρή καθόλου κενά.
Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν στο σπίτι είχε υποστήριξη από δυο εκπαιδευτικούς, τους γονείς της που είναι δάσκαλοι.
Παπάνη Μαρία με 19,73
Οδοντίατρος, φαρμακοποιός ή δασκάλα
Ούτε η Μαρία Παπάνη, ομοίως απ’ το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, θεωρεί πως θα της ταίριαζε η Ιατρική. Θα επιλέξει, όπως μας είπε χθες απ’ την Αγιάσο, όπου και είναι το σπίτι της - είχε μετακομίσει στη Μυτιλήνη για το σχολείο - ανάμεσα στην Οδοντιατρική ή στη Φαρμακευτική ή στα Παιδαγωγικά.
«Ακόμη δεν έχω καταλήξει για το τι θα δηλώσω πρώτο. Εκείνο όμως που ξέρω είναι πως δε μου ταιριάζει η Ιατρική, γι’ αυτό και δε θα την ακολουθήσω», ανέφερε η Μαρία, που σημειώνει ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, δίχως να πιέζεται, διάβαζε μεθοδικά για αυτό και τα κατάφερε στις εξετάσεις.
Η Μαρία, που είχε ασχοληθεί στο παρελθόν και με τον αθλητισμό, έτρεχε, λόγω των υποχρεώσεων της τελευταίας χρονιάς άλλαξε τις συνήθειές της και σταμάτησε. Τώρα μαζί με την οικογένειά της ετοιμάζονται για διακοπές σε κάποιο κοντινό νησί της Λέσβου.
Βουλγαρέλλη Ηλέκτρα με 19,58
Ιατρική πρώτη επιλογή
Αξιοποιούσε στο έπακρο όλο το χρόνο της κι έτσι, παρ’ ότι διάβαζε σε λογικά πλαίσια, η Ηλέκτρα Βουλγαρέλλη απ’ το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, τα πήγε άριστα στις εξετάσεις.
Αν και κόρη μαθηματικών, ο πατέρας της Αντώνης και η μητέρα της Λέλα Αργυροπούλου είναι εκπαιδευτικοί και βοήθησαν την κόρη τους στο διάβασμα, θα ακολουθήσει την Ιατρική. Βέβαια, απ’ την οικογένεια - η ίδια έλειπε στην Αθήνα και θα επέστρεφε χθες το απόγευμα - εκφράστηκε και προβληματισμός για το πού θα φτάσουν οι βάσεις κι αν ακόμη και με αυτό το βαθμό ο στόχος για την Ιατρική θα είναι εφικτός.
Πάντως, για κάθε ενδεχόμενο η Ηλέκτρα σκοπεύει να βάλει στο Μηχανογραφικό της κι άλλες επιλογές, όπως η Φαρμακευτική κι ενδεχομένως κι άλλες σχολές. Προς το παρόν, όπως κι όλοι οι επιτυχόντες, προσπαθεί να ξεκουραστεί και να ξεσκάσει κι ετοιμάζεται για διακοπές, πιθανόν στις αρχές Αυγούστου.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ:
Ναυπλιώτης Παναγιώτης με 19,69
Σίγουρα στο Μετσόβιο
Απ’ το Γενικό Λύκειο Πλωμαρίου είναι ο Παναγιώτης Ναυπλιώτης, ο πρώτος σε βαθμό πρόσβασης απ’ την Τεχνολογική Κατεύθυνση, που συγκεντρώνει 19,69 και θα επιλέξει για σπουδές το Πολυτεχνείο.
«Ήξερα πως είχα πάει πολύ καλά, αλλά δε φανταζόμουν τόσο πολύ καλά, γιατί το διάβασμα που έκανα θεωρώ ότι ήταν σε απολύτως λογικά πλαίσια, δίχως υπερβολές και ξενύχτια», μας είχε πει ο Παναγιώτης όταν ανακοινώθηκαν οι γραπτοί βαθμοί, τονίζοντας πως συνέχισε κανονικά ακόμη και στην Γ΄ τάξη τις ασχολίες που είχε, όπως και το ποδόσφαιρο.
«Το σίγουρο είναι ότι θέλω να σπουδάσω στο Πολυτεχνείο, είτε πολιτικός μηχανικός, είτε μηχανολόγος, και σίγουρα η πρώτη μου επιλογή θα είναι το Μετσόβιο στην Αθήνα», ανέφερε ο Παναγιώτης.
Αυτουσμή Σοφία με 19,59
«Συνειδητά Οικονομικό ΣΣΑΣ»
Στρατιωτικός σαν τον πατέρα της θέλει να γίνει η Σοφία Αυτουσμή, που μας είπε ότι συνειδητά θα επιλέξει το Οικονομικό της ΣΣΑΣ. Χθες, η Σοφία απ’ το 5ο Λύκειο Μυτιλήνης βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε στις εξετάσεις των αθλημάτων, στις οποίες και πέρασε επιτυχώς όπως και στα υπόλοιπα τεστ.
«Ελπίζω», μας είπε τηλεφωνικά, «να περάσω στην πρώτη μου επιλογή, που θα με βοηθήσει και στην επαγγελματική μου αποκατάσταση, κι όσο θα περιμένω τα τελικά αποτελέσματα δικαιούμαι να ξεκουραστώ με διακοπές.»
Η Σοφία, που ετοιμάζεται κι αυτή για Πάρο, θεωρεί πως διάβαζε σε φυσιολογικά πλαίσια και όπως όλοι οι συνομήλικοί της, βοηθήθηκε και από ιδιαίτερα.
Τσαλαβούτης Βασίλης με 19,49
Ή μηχανολόγος ή ηλεκτρολόγος μηχανικός
Σε δίλημμα για το τι θα σπουδάσει είναι και ο Βασίλης Τσαλαβούτης απ’ το Γενικό Λύκειο Άντισσας, που συγκρίνοντας τα μόρια που συγκεντρώνει βλέπει να έχει περίπου 500 περισσότερα απ’ τις περσινές βάσεις των σχολών της πρώτης προτίμησής του, δηλαδή το Μηχανολόγων ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
«Έως τα Χριστούγεννα», μας είπε ο Βασίλης, που τον βρήκαμε στην οικογενειακή επιχείρηση με ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Ερεσού, «διάβαζα περίπου τρεις ώρες. Αργότερα όμως διάβαζα περισσότερο, ενώ κατέβαινα και δυο φορές τη βδομάδα για ιδιαίτερα στην Καλλονή, διαθέτοντας περί τις τέσσερις ώρες για τη διαδρομή και το μάθημα κάθε φορά.»
Παρά το φόρτο του διαβάσματος και τις καθημερινές διαδρομές απ’ το σπίτι στο σχολείο στην Άντισσα, αλλά και στην Καλλονή, «προσπάθησα να μην αφήσω το ποδόσφαιρο και έπαιζα, και συνεχίζω να παίζω, στον Παπανικολή», μας είπε ο Βασίλης, που περιμένει πώς και τι να έρθει το Σάββατο και η συναυλία στο Κάστρο της Μυτιλήνης των «Scorpions», πριν κάνει οποιοδήποτε σχέδιο για διακοπές.