Φεστιβάλ Γυναικών για 12η χρονιά

01/07/2012 - 05:56
Μια ντουζίνα χρόνια συμπληρώνει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών, που απ’ το 2000 ξεκίνησε απ’ το «Sappho Travel» και ανελλιπώς διεξάγεται κάθε Σεπτέμβρη στην Ερεσό, συγκεντρώνοντας συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο.
Απ’ τις 3 έως τις 17 Σεπτεμβρίου στη Σκάλα Ερεσού με 700 έως τώρα συμμετοχές και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, η «original» διοργάνωση, πλούσια σε πολιτιστικές εκδηλώσεις

Μια ντουζίνα χρόνια συμπληρώνει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών, που απ’ το 2000 ξεκίνησε απ’ το «Sappho Travel» και ανελλιπώς διεξάγεται κάθε Σεπτέμβρη στην Ερεσό, συγκεντρώνοντας συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο. Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει, το «πρακτικό» για την οικονομική ζωή της περιοχής, αποτέλεσμα της όλης διοργάνωσης, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για δύο βδομάδες στις αρχές του φθινοπώρου, εποχή που ήδη οι περισσότεροι παραθεριστές απ’ την Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τις διακοπές τους.

Μια ακόμη επισήμανση σε σχέση με τη διοργάνωση, είναι ότι φέτος, το «γνήσιο» φεστιβάλ βρίσκει μιμητές, με παρόμοιες προσπάθειες, που όμως δεν φαίνεται ότι εκπορεύονται από τοπικά συμφέροντα ή έχουν την ίδια αποδοχή που η original διοργάνωση κατάφερε να αποκτήσει στην τοπική κοινωνία. Ίσως γιατί σεβάστηκε τα ήθη και τους κανόνες της, παράλληλα με την τόνωση της οικονομίας της περιοχής.

Πλήθος εκδηλώσεων
Όπως κάθε φορά έτσι και φέτος η ιδιοκτήτρια του πρακτορείου «Sappho Travel», Ιωάννα Σάββα, ξεκίνησε απ’ την αρχή της χρονιάς την προσπάθεια συντονισμού και διοργάνωσης των εκδηλώσεων, που με το γενικό τίτλο «12ο Φεστιβάλ Γυναικών» θα πραγματοποιηθούν στη Σκάλα Ερεσού απ’ το Σάββατο 3 έως το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου.
Το όλο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα περιληφθούν στο φεστιβάλ επιμελήθηκε η κ. Σάββα, μαζί με οκτώ γυναίκες απ’ την υπόλοιπη Ευρώπη, που έχουν επιλέξει και μένουν στην Ερεσό όλο το χρόνο, δημιουργώντας μια άτυπη επιτροπή τουρισμού. Τις γυναίκες αυτές ευχαριστεί ιδιαίτερα η κ. Σάββα, γιατί με τις ιδέες και το μεράκι τους, προσέφεραν ουσιαστικά στο να υπάρξει ένα ανανεωμένο πρόγραμμα, με καινούργιου είδους εκδηλώσεις.
Έμφαση στη φετινή διοργάνωση θα δοθεί στους τοπικούς χορούς της Λέσβου, αλλά και στον ισπανικό χορό φλαμέγκο, αφού για τους πρώτους θα υπάρξουν και δωρεάν μαθήματα στις συμμετέχουσες απ’ το τοπικό χορευτικό συγκρότημα της Ερεσού. Το οποίο μαζί με την τοπική χορωδία της περιοχής, θα συμμετάσχουν και στις εκδηλώσεις έναρξης του φεστιβάλ, που έχουν καθιερωθεί ως σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσε η κ. Σάββα, στην ίδια εναρκτήρια εκδήλωση θα μετάσχει και χορευτικό συγκρότημα απ’ την Ισπανία, που στη συνέχεια θα κάνει σεμινάριο για το χορό φλαμέγκο, αλλά και μουσικό συγκρότημα απ’ τη Νορβηγία. Δεν αποκλείει μάλιστα, όπως και πέρυσι με τη συναυλία της Νατάσας Μποφίλιου, να υπάρξει και φέτος κάποια κεντρική συναυλία με γνωστό όνομα της ελληνικής μουσικής σκηνής.
Ακόμη στις εκδηλώσεις έχει περιληφθεί δεκαήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ με επιλεγμένες ταινίες για γυναίκες, ειδικής θεματολογίας, αλλά και έκθεση ζωγραφικής με έργα πολλών δημιουργών απ’ την Ευρώπη, αλλά και γυναικών απ’ την Κωνσταντινούπολη, κάποιες εκ των οποίων συμμετείχαν και πέρυσι στο φεστιβάλ.

Γυναικείοι συνεταιρισμοί
Ενδεχομένως, στο πρόγραμμα να περιληφθεί, αν φέρουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες που γίνονται απ’ την αντιδήμαρχο Τουρισμού, Ταξιαρχούλα Πνακά, και σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου, και μία θεατρική παράσταση από θίασο της Αθήνας, κάτι που θα οριστικοποιηθεί την επόμενη βδομάδα.
Τη δεύτερη βδομάδα πάντως της διοργάνωσης, θα υπάρξει αφιέρωμα και στους γυναικείους συνεταιρισμούς της Λέσβου, οι οποίοι και θα έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν και προϊόντα τους στις συμμετέχουσες. Όλο το διάστημα πάντως του φεστιβάλ, θα υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις από καταστήματα της περιοχής, όπως και οι εκδρομές και τα μαθήματα που έχουν από χρόνια καθιερωθεί.
Μέχρι τώρα οι συμμετοχές φτάνουν τις 700, με τις περισσότερες επισκέπτριες απ’ την Αγγλία, την Ολλανδία, την Αμερική, την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι θα είναι λίγες οι Ελληνίδες που θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Όπως τόνισε η κ. Σάββα, θα υπάρχουν πολλές Ελληνίδες τα σαββατοκύριακα που μεσολαβούν, αλλά όχι το υπόλοιπο διάστημα, όπως συμβαίνει με τις Ευρωπαίες, που επιλέγουν να συνδυάσουν το φεστιβάλ με τις διακοπές τους.
Η ιδιοκτήτρια του «Sappho Travel» διευκρίνισε πως η διοργάνωση γίνεται απ’ το πρακτορείο και την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Sappho Women» και δεν έχει απολύτως καμία σχέση με άλλες «καινοφανείς» εκδηλώσεις, που τώρα «στήνονται», αλλά ούτε με την τοπική κοινωνία. Όπως υποστήριξε μάλιστα, θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός απ’ το φεστιβάλ που διοργανώνει χρόνια τώρα με σεβασμό ως ντόπια στην τοπική κοινωνία και στα ήθη της, από εκδηλώσεις που αποσκοπούν αποκλειστικά σε προσωπικά συμφέροντα, τα οποία είναι ξενόφερτα, ούτε καν ελληνικά.
Η ίδια, τέλος, επεσήμανε ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί ο θεσμός του γυναικείου φεστιβάλ της Ερεσού, που έχει οριοθετηθεί σε πλαίσια απολύτως αποδεκτά και εναρμονισμένα με τον τόπο, γιατί δυστυχώς είναι πάρα πολύ εύκολο, η όλη προσπάθεια να δυσφημιστεί από κάποιους που θα θελήσουν να κάνουν «αρπαχτές», μη υπολογίζοντας την τοπική κοινωνία και τους επαγγελματίες της περιοχής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey