Το... «σκάκι της τράπουλας», ή απλά μπριτζ!

01/07/2012 - 05:56
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγωνιστικού Μπριτζ Μυτιλήνης (ΣΛΑΜ), Άκης Σκορδομπέκης, μιλάει στο «Ε», παρουσιάζοντας μία συνήθεια που εξελίσσεται σε λατρεία… Για τις ιδιαιτερότητες, τη μαγεία, αλλά και τα οφέλη της ενασχόλησης με το αγωνιστικό μπριτζ.
Ο πρόεδρος του ΣΛΑΜ, Άκης Σκορδομπέκης, μιλάει στο «Ε» για το μπριτζ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγωνιστικού Μπριτζ Μυτιλήνης (ΣΛΑΜ), Άκης Σκορδομπέκης, μιλάει στο «Ε», παρουσιάζοντας μία συνήθεια που εξελίσσεται σε λατρεία… Για τις ιδιαιτερότητες, τη μαγεία, αλλά και τα οφέλη της ενασχόλησης με το αγωνιστικό μπριτζ, προσκαλώντας όλους όσοι ακόμη δεν το έχουν γνωρίσει, να το κάνουν μέσω του ΣΛΑΜ και των μαθημάτων του, που έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες στο Ναυτικό Όμιλο.

Τι είναι το αγωνιστικό μπριτζ;
«Το αγωνιστικό μπριτζ είναι ένα καθαρά πνευματικό παιχνίδι - κάποιοι το ονομάζουν “σκάκι της τράπουλας”. Είναι άθλημα. Κάθε τέσσερα χρόνια διεξάγεται Ολυμπιάδα Μπριτζ και συχνότερα Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Είναι ένα ευχάριστο και οικονομικό χόμπυ, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Έχει τη δική του διεθνή γλώσσα και χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα διδαχής. Όποιος όμως, περάσει το διάστημα αυτό και γνωρίσει το μαγικό του κόσμο, γίνεται ένθερμος οπαδός του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα σ’ όλο τον κόσμο εκατομμύρια παίκτες αγωνιστικού μπριτζ. Στην Ελλάδα λειτουργούν 35 σύλλογοι (12 στην Αθήνα και οι υπόλοιποι στην επαρχία), όλοι κάτω από την ομπρέλα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ (ΕΟΜ), η οποία διοργανώνει κάθε έτος πανελλήνια πρωταθλήματα.»

Υποθέτω ότι ένας από τους επαρχιακούς συλλόγους είναι και αυτός της Λέσβου;
«Πράγματι, ο τοπικός σύλλογος (ο ΣΛΑΜ) ιδρύθηκε το 2001, είναι αναγνωρισμένο αθλητικό σωματείο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ. Από το 2005, χάρη στις προσπάθειες του τότε προέδρου, του αείμνηστου Τάσου Γιαννακόπουλου, έχει στεγαστεί σε ένα χώρο στο κέντρο της πόλης μας, στο Ναυτικό Όμιλο. Ο χώρος αυτός μάς είχε παραχωρηθεί από το ΝΟΜ σχεδόν ερειπωμένος και τον μετατρέψαμε με πολύ μεράκι και κόπο σε μια ζεστή αίθουσα αγώνων. Εκεί διεξάγονται κάθε εβδομάδα τοπικοί αγώνες μπριτζ, μέσω δε του διαδικτύου πανελλαδικοί, ακόμη και πανευρωπαϊκοί. Φέτος ο ΣΛΑΜ διοργάνωσε με μεγάλη συμμετοχή και με επιτυχία δύο σημαντικά τουρνουά: το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανατολικής Ελλάδας και το 3ο Φεστιβάλ Μπριτζ Ελληνοτουρκικής Φιλίας. Ο σύλλογός μας έχει σήμερα περίπου 40 ενεργά μέλη, δυο διαιτητές και δυο δασκάλους. Κάθε χρόνο - όπως και σε όλη την Ελλάδα - διοργανώνονται μαθήματα για νέους παίκτες. Τα μαθήματα ξεκινούν τον Οκτώβρη και διαρκούν περίπου ένα χρόνο.»

Αλήθεια, χρειάζεται διάβασμα και μαθήματα για να παίξει κάποιος μπριτζ;
«Όπως σας είπα προηγουμένως, το μπριτζ έχει τη δική του διεθνή γλώσσα. Έναν τρόπο για να επικοινωνεί ο κάθε αθλητής με το συμπαίκτη του. Η επικοινωνία αυτή είναι το αντικείμενο μιας σειράς μαθημάτων που διαρκούν περίπου ένα χρόνο. Το σημαντικό είναι ότι παράλληλα με το μάθημα, ο νέος αθλητής παίζει μπριτζ από την πρώτη κιόλας μέρα, γεγονός που κάνει την όλη διαδικασία εξαιρετικά ευχάριστη. Μη φανταστείτε ότι είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο που θέλει πολλές ώρες διάβασμα και κόπο. Το κάθε μάθημα διαρκεί 2,5 ώρες, είναι μία φορά την εβδομάδα και για περίπου ένα χρόνο. Τα φετινά μαθήματα ξεκίνησαν στο Ναυτικό Όμιλο. Όποιος ενδιαφέρεται να δοκιμάσει, μπορεί να τηλεφωνήσει στο 6932-418931 για περισσότερες πληροφορίες.»

Γιατί να μάθει κάποιος μπριτζ;
«Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πνευματικό άθλημα που ασκεί το μυαλό. Στο μπριτζ έχεις συμπαίκτη, άρα υπάρχει το στοιχείο της συνεργασίας, παίζεις με αντιπάλους, άρα είναι κοινωνικό. Κάθε φορά καλείσαι να λύσεις ένα γρίφο, επομένως έχει στρατηγική. Τον ίδιο γρίφο καλούνται να λύσουν και οι υπόλοιποι αθλητές στα άλλα τραπέζια, γι’ αυτό το μπριτζ δεν είναι “τυχερό”. Δεν έχει σχέση με τα άλλα τυχερά παιχνίδια της τράπουλας. Η τράπουλα είναι απλά το μέσον για να διεξαχθεί το παιχνίδι. Απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και σε όλες τις ηλικίες, από 10 έως 90 ετών. Είναι από τα πιο οικονομικά και ευχάριστα χόμπυ. Σε κάποιες χώρες διδάσκεται στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, ενώ ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ενασχόληση με το μπριτζ προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Με το μπριτζ ασκεί κανείς το μυαλό του, αναπτύσσει τη μνήμη και την αναλυτική του σκέψη, επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους δημιουργώντας γνωριμίες και φιλίες, κάνει ταξίδια σ’ όλο τον κόσμο, ξεφεύγει από την πίεση και το άγχος της καθημερινότητας. Τη δύσκολη αυτή εποχή και σ’ έναν τόπο με περιορισμένες επιλογές, το μπριτζ μπορεί να γίνει ένα οικονομικό, προσιτό και ευχάριστο καταφύγιο, για να αναζητήσει κάποιος ισορροπία, κοινωνικότητα και διασκέδαση.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey