Υποθηκεύεται το αύριο μεγάλων περιοχών της Λέσβου και της Λήμνου απ’ τη διακοπή των Σχεδίων Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) εξ αιτίας της ολοκλήρωσης του Γ΄ Κ.Π.Σ.
Υποθηκεύεται το αύριο μεγάλων περιοχών της Λέσβου και της Λήμνου απ’ τη διακοπή των Σχεδίων Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) εξ αιτίας της ολοκλήρωσης του Γ΄ Κ.Π.Σ., στο οποίο κι είχαν ενταχθεί, και του αβέβαιου της εκπόνησής τους. Παρ’ ότι οι συγκεκριμένες χωροταξικές μελέτες που αφορούν σε εννιά δήμους του νομού Λέσβου (Μανταμάδου, Καλλονής, Θερμής, Ευεργέτουλα, Πέτρας, Γέρας, Μήθυμνας, Νέας Κούταλης, Ατσικής) αναμένεται να περάσουν ως έργα-γέφυρες στο επόμενο πρόγραμμα, το ΕΣΠΑ, όποτε κι αν δρομολογηθεί αυτή η διαδικασία χρηματοδότησης, δεν είναι σίγουρο πώς θα μπορέσει να συνεχιστεί η υλοποίησή τους. Κι αυτό γιατί δε θα μπορούν οι δήμοι που έως τώρα είχαν την επίβλεψη των μελετών να τη διατηρήσουν, μια και δεν έχουν έως σήμερα πιστοποιηθεί σχετικά. Ήδη τρεις δήμοι έχουν ζητήσει τη συνδρομή της νομαρχίας, που ελλείψει όμως μηχανικών δεν μπορεί να τα αναλάβει. Για το θέμα των χωροταξικών μελετών, αλλά και των πολεοδομικών, το Περιφερειακό Τμήμα θα παρέμβει στην υπουργό Περιβάλλοντος, ζητώντας μεταξύ άλλων και κατάργηση της γραφειοκρατίας, η οποία και είναι ο «νούμερο ένα» λόγος που ΣΧΟΟΑΠ και πολεοδομήσεις βαλτώνουν για χρόνια ολόκληρα.
Δυο χρόνια μετά την ένταξη των τριών πρώτων ΣΧΟΟΑΠ, Μανταμάδου, Καλλονής και Θερμής, και ενώ οι περισσότερες τέτοιες μελέτες έχουν ξεκινήσει να εκπονούνται με τη δέσμευση πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ απ’ το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, με το οικονομικό κλείσιμο του Γ΄ Κ.Π.Σ. στις 30 Ιουνίου σταμάτησε και η εξέλιξη των μελετών. Μελέτες που αφορούν άμεσα στην οικιστική ανάπτυξη της Λέσβου και της Λήμνου, αφού αποτελούν τον τοπικό εγκεκριμένο χωροταξικό σχεδιασμό, το βασικό «μπούσουλα» όπως τον χαρακτηρίζουν οι μηχανικοί, για το πώς, τι και πού θα γίνει το οτιδήποτε. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δίχως ΣΧΟΟΑΠ δεν μπορεί να δρομολογηθεί καμμία πρωτοβουλία αξιοποίησης των ενδεικνυόμενων ανά περιοχή χρήσεων γης.
Και με τους βιολογικούς
«Ήδη», ανέφερε μιλώντας στο «Ε» ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, έχουμε εγγράφως λάβει το αίτημα από τρεις δήμους του νομού να αναλάβουμε το ΣΧΟΟΑΠ τους επειδή δεν έχουν πιστοποιηθεί ως φορείς υλοποίησης για τη νέα προγραμματική περίοδο. Οπότε, και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση απ’ το ΕΣΠΑ, δεν υπάρχει φορέας να αναλάβει την επίβλεψη, παρακολούθηση, υλοποίηση των μικρών χωροταξικών.»
Ο κ. Βαλσαμίδης, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατο οι υπηρεσίες της νομαρχίας, εν προκειμένω η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, να επιφορτιστεί με έναν τέτοιο τεράστιο όγκο δουλειάς, ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει συνολική λύση. Προσέθεσε δε ότι ανάλογο πρόβλημα θα υπάρξει πολύ σύντομα και με τα μεγάλα έργα των βιολογικών καθαρισμών Μύρινας, Γέρας και Πέτρας, που ομοίως υλοποιούν οι δήμοι.
Κατάργηση γραφειοκρατίας
Ο Παναγιώτης Πιττός αναφέρει σχετικά με το Περιφερειακό Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, ως πρόεδρός του: «Στηρίζουμε τα χωροταξικά των δήμων, έχοντας ήδη συγκροτήσει και ομάδα εργασίας για τα ΣΧΟΟΑΠ, παρ’ ότι εξ αρχής είχαμε δηλώσει ότι θα έπρεπε σε επίπεδο νησιού να εκπονηθεί ένα τέτοιο σχέδιο. Αν είχε ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, σαφώς και τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα, γιατί τώρα στο νομό Λέσβου θα εκκρεμούσαν δυο τέτοιες μελέτες, της Λήμνου και της Λέσβου, κι όχι εννιά.»
Σύμφωνα με τον κ. Πιττό, το ζήτημα που προκύπτει είναι το πότε θα μπορέσουν να εκπονηθούν αυτές οι μελέτες, ποιος θα τις επιβλέψει αν δεν μπορούν οι δήμοι, αλλά και πώς θα μπορέσουν να πληρώσουν οι δήμοι για την ολοκλήρωσή τους αν δεν μπορέσουν να τις συνεχίσουν μέσω του ΕΣΠΑ. «Εκ των πραγμάτων», συνέχισε ο κ. Πιττός, «η νομαρχία, με δύο μόνο αρχιτέκτονες που έχει στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, είναι αδύνατο να παρακολουθήσει εννιά τέτοιες μελέτες και να ανταποκριθεί μαζί με όλα τα άλλα έργα και στις επίπονες και γραφειοκρατικές εν πολλοίς διαδικασίες που απαιτούν τα χωροταξικά και οι πολεοδομήσεις.»
Το ΤΕΕ, ασκώντας κριτική στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση που στις πρόσφατες προσλήψεις πήρε μόλις τρεις μηχανικούς όταν οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες, ετοιμάζει συνολική παρέμβαση για το θέμα στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πράσινης Ανάπτυξης, Τίνα Μπιρμπίλη.
«Επιβάλλεται, κι αυτό θα ζητήσουμε απ’ την υπουργό, να καταργηθεί η γραφειοκρατία, ολόκληρο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που καθυστερεί αυτού του είδους τις μελέτες για πέντε και παραπάνω χρόνια. Περιττό να συμπληρώσω ότι αν δε γίνουν τα ΣΧΟΟΑΠ, δε θα υπάρχει δυνατότητα να γίνουν πολεοδομήσεις στους δήμους, να υπάρξει η οποιαδήποτε οικιστική ανάπτυξη. Για αυτό το όλο θέμα είναι πολύ σοβαρό και μας αφορά όλους. Μηχανικούς, Πολιτεία, δήμους, αλλά και ιδιώτες που θέλουν να χτίσουν ένα σπίτι, μια αγροικία, ένα εξοχικό», ανέφερε ο πρόεδρος του Τμήματος.