Μπορεί η Λέσβος στον τομέα της διαχείρισης σκουπιδιών να προηγείται άλλων περιοχών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχουν γίνει όλα τα απαιτούμενα έργα ή έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα ζητήματα γύρω απ’ τα απορρίμματα. Αντιθέτως, υπολείπονται ακόμη κρίσιμοι κρίκοι της όλης αλυσίδας.
13 κλειστές χωματερές γεμάτες… σκουπίδια εντόπισαν σε έλεγχο στη Λέσβο οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος
Μπορεί η Λέσβος στον τομέα της διαχείρισης σκουπιδιών να προηγείται άλλων περιοχών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχουν γίνει όλα τα απαιτούμενα έργα ή έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα ζητήματα γύρω απ’ τα απορρίμματα. Αντιθέτως, υπολείπονται ακόμη κρίσιμοι κρίκοι της όλης αλυσίδας, κάποιοι εκ των οποίων ούτε καν έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι από 1ης Ιουλίου 2011 «τυπικά» το όλο σύστημα θα έπρεπε να λειτουργεί άψογα, ανά πάσα στιγμή καραδοκεί ο κίνδυνος επιβολής προστίμων. Ο κίνδυνος αυτός έγινε πιο συγκεκριμένος εξ αιτίας του γεγονότος ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος προ τριμήνου κατέγραψαν σε διάφορες περιοχές του νησιού περιβαλλοντικά «παραπτώματα» που αφορούν στη λειτουργία 13 συνολικά χωματερών.
Προ ολίγων ημερών, ο Δήμος Λέσβου διά των υπηρεσιών του απέστειλε ισάριθμες εκθέσεις με τις οποίες διαβεβαιώνει ότι έχουν όλα τα ζητήματα αντιμετωπιστεί, δίχως όμως να έχει εκλείψει και ο κίνδυνος επιβολής προστίμου.
Για το ίδιο θέμα των απορριμμάτων, ευχάριστη εξέλιξη αποτελεί η ανάθεση του έργου διαμόρφωσης τριών βασικών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), που και με την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού, μέσα στο 2012, πιθανόν μέχρι το καλοκαίρι, θα κλείσει το κεφάλαιο μεταφοράς των σκουπιδιών μεγάλου τμήματος του νησιού στον κεντρικό ΧΥΤΑ στην Κλεφτόβιγλα.
Ογκώδη - αδρανή… πουθενά
Αυτό που παραμένει σε εκκρεμότητα, πέραν του κλεισίματος και στην πράξη όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), είναι η έλλειψη ενός χώρου συγκέντρωσης των αδρανών υλικών και των ογκωδών σκουπιδιών.
«Συζητάμε με την Περιφέρεια την ένταξη κι ενός ΧΥΤ Αδρανών στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος για τα αδρανή και τα μεγάλα σκουπίδια που τώρα πετιούνται ανεξέλεγκτα σε όλη την ύπαιθρο, κυριολεκτικά όπου βρει ο καθένας», εξήγησε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ) Α.Ε., Γιάννης Βατός, ο οποίος και προσέθεσε πως τώρα, αν κάποιος πολίτης «καλέσει στη ΔΕΔΑΠΑΛ ή στο Δήμο και ρωτήσει πού να πετάξει το παλιό του σαλόνι, ειλικρινά δεν έχουμε τι να του απαντήσουμε».
«Αγκάθια»
Απάντηση και μάλιστα πολυσέλιδη έστειλε ο Δήμος Λέσβου στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, κλιμάκιο των οποίων στα τέλη Οκτωβρίου τού 2011 κατέγραψε ότι λειτουργούσαν, παρ’ ότι στα χαρτιά είναι κλειστοί, οι ΧΑΔΑ: Ανεμόμυλος Κλειούς - Κάπης, Ουτζά - Λεμονού, Πευκάρα Σκοπέλου, Αμαπές Αργένου, Καρά Τεπές Μήθυμνας, Λινόχωμα Μανταμάδου, Τούμπα Νάπης, Τράπεζα Στύψης, Ράχη Αγίας Παρασκευής, Πετρί 1 και Πετρί 2 Πέτρας, Πετσοφάς Καλλονής, καθώς και ο προσωρινός ΣΜΑ Πέτρας.
Στο πλαίσιο των υποδείξεων που έγιναν απ’ τους Επιθεωρητές, ο Δήμος Λέσβου προχώρησε στον καθαρισμό των ΧΑΔΑ και στη συνέχεια πήρε μέτρα για να αποτραπεί η εκ νέου ρίψη απορριμμάτων. Η υπηρεσία, όπως ανέφερε η περιβαλλοντολόγος Γεωργία Μπλέτσα απ’ την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου, συνέταξε εκθέσεις για την κατάσταση που βρίσκονται πλέον οι συγκεκριμένοι ΧΑΔΑ, τις οποίες και απέστειλε στην Αθήνα στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.
«Παρ’ όλα αυτά, παρ’ ότι οι εκθέσεις μας είναι αληθινές, με πληροφορίες για την πραγματική κατάσταση των ΧΑΔΑ, ανά πάσα στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει επιθεώρηση και να επιβληθούν πρόστιμα αν κριθεί πως οπουδήποτε στο όλο σύστημα διαχείρισης υπάρχει κάποιο πρόβλημα», όπως τόνισε ο κ. Βατός.
Ξεκινά η κατασκευή τριών Σταθμών Μεταφόρτωσης για Γέρα, Πλωμάρι, Πολιχνίτο και Ερεσό - Άντισσα
Πιο… κοντά τα σκουπίδια
Με την ανάθεση του έργου στην εταιρεία «Ε.Ε. Δίοδος Ο.Ε.», ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες η δημοπράτηση του έργου «Κατασκευή Δικτύου Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α) Νήσου Λέσβου», προϋπολογισμού 1,16 εκατ. ευρώ.
Το έργο που ανατίθεται με έκπτωση 37,29%, αφορά στη διαμόρφωση ΣΜΑ:
- Ερεσού - Αντίσσης στη θέση «Σκαμιούδα», που θα εξυπηρετεί την ανάγκη μεταφόρτωσης των παραγόμενων απορριμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Ερεσού - Αντίσσης
- Γέρας και Πλωμαρίου στη θέση «Πευκάρα», που θα εξυπηρετεί την ανάγκη μεταφόρτωσης των παραγόμενων απορριμμάτων των Δημοτικών Ενοτήτων Γέρας και Πλωμαρίου.
- Πολιχνίτου στη θέση «Οξύς», που θα εξυπηρετεί την ανάγκη μεταφόρτωσης των παραγόμενων απορριμμάτων της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου.
Ποσό ακόμη 1,6 εκατ. ευρώ θα διατεθεί στο πλαίσιο της ένταξης των τριών ΣΜΑ στο ΕΣΠΑ, για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού (χοάνες, αυτοσυμπιεζόμενα κοντέινερ κ.λπ.) για τη λειτουργία των ΣΜΑ.
Με την ολοκλήρωση των έργων, δε θα χρειάζεται να μεταφέρονται τα απορρίμματα με τα οχήματα στον κεντρικό ΧΥΤΑ, αλλά θα φτάνουν απ’ τις γειτονιές μόνο μέχρι τον κοντινότερο ΣΜΑ, με ό,τι αυτό σημαίνει στην εξοικονόμηση μέσων και στη μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων.