Αυτή την εβδομάδα θα διεξαχθεί στη Σμύρνη η τελευταία δίκη (είχε προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Σμύρνης) ως ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί η κατασκευή και λειτουργία του φράγματος στην αρχαία ελληνιστική πόλη των Αλλιανών, κοντά στην Πέργαμο.
Στις 30/9/11 η δίκη για τους Αλλιανούς
Αυτή την εβδομάδα θα διεξαχθεί στη Σμύρνη η τελευταία δίκη (είχε προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Σμύρνης) ως ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί η κατασκευή και λειτουργία του φράγματος στην αρχαία ελληνιστική πόλη των Αλλιανών, κοντά στην Πέργαμο. Στο μεταξύ, εδώ και μήνες το φράγμα έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί, αφού πρώτα μεταφέρθηκαν όσα ευρήματα μπορούσαν να μεταφερθούν και καλύφθηκε με συμπιεσμένη άμμο όλος ο αρχαιολογικός χώρος, για τους… αρχαιολόγους του μέλλοντος. Ήδη σήμερα στους πλημμυρισμένους Αλιανούς το ύψος της στάθμης του νερού ξεπερνά τα τρία μέτρα.
Οι δικηγόροι αυτών που προσέφυγαν στο δικαστήριο δήλωσαν: «Σαφώς και δεν μπορεί να έχει πια πρακτικό αποτέλεσμα η όποια απόφαση του δικαστηρίου, θα καταδείξει όμως τις ευθύνες των Αρχών σε βάρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας.»
Η Λέσβος στην εφημερίδα «Akşam» της Σμύρνης
Εκτεταμένο δημοσίευμα είχε την περασμένη βδομάδα η εφημερίδα «Akşam», στο φύλλο που εκδίδεται στην περιοχή της Σμύρνης, για το νησί μας και ιδιαίτερα για τα Μουσεία Ελιάς και Λαδιού (στην Αγία Παρασκευή και στον Παπάδο). Ο αρθρογράφος Αττίλα Νεντίν αναφέρεται με πολύ κολακευτικά σχόλια στο στήσιμο και στην πληρότητα των θεματικών για το λάδι Μουσείων της Λέσβου, τα οποία χαρακτηρίζει πρότυπα και με άψογη λειτουργία. Σχολιάζει ακόμη ότι στην Τουρκία, εκτός απ’ το Μουσείο Adatepe, που βρίσκεται στο Κουτσούκουγιού (απέναντι από τη Συκαμνιά), πουθενά αλλού δεν υπάρχει θεματικό για την ελιά και το λάδι μουσείο.
Ο δημοσιογράφος κ. Νεντίν είναι λάτρης της Λέσβου και τακτικός επισκέπτης του νησιού μας, αφού από εδώ καταγόταν ο ένας του παππούς, ενώ ο άλλος απ’ την Κρήτη.
«Ο κουρασμένος Ηρακλής» επιστρέφει στην Αττάλεια
Γύρω στο 1970 κλάπηκε απ’ τον αρχαιολογικό χώρο της Πέργης, αρχαίας πόλης κοντά στην Αττάλεια, το πάνω μέρος απ’ το άγαλμα του «κουρασμένου Ηρακλή» (τουρκική απόδοση του όρου), το οποίο λίγα χρόνια μετά εντοπίστηκε ως έκθεμα στο Μουσείο της Βοστόνης.
Στις ανασκαφές τού 1980 αποκαλύφθηκε και το κάτω του αγάλματος. Κατά το πρόσφατο ταξίδι τού Ερντογάν στις ΗΠΑ, η Τουρκία έθεσε πάλι το ζήτημα της επιστροφής του αγάλματος, ώστε να συνενωθούν τα δύο τμήματά του, για να εκτεθεί στο Μουσείο της Αττάλειας. Το αίτημα έγινε δεκτό και το Μουσείο της Βοστόνης επέστρεψε (με τις αποσκευές τού Ερντογάν!) το έκθεμα, για να συγκολληθεί με το άλλο του μισό στην Τουρκία. Η συμφωνία που έγινε προβλέπει την περιοδική επανέκθεση (μετά τη συγκόλληση) του αγάλματος στη Βοστόνη και την επιστροφή του (ενιαίου πια) στον τόπο που βρέθηκε. Πρόκειται για μαρμάρινο γλυπτό της ελληνικής αρχαιότητας, του 330 π.Χ., σε φυσικό μέγεθος, βάρους 200 κιλών.
Απ’ το Αϊβαλί
- To 2o Πολιτιστικό Φεστιβάλ Λαϊκού Πολιτισμού διοργανώθηκε στις 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου στο Σαρμουσάκ, στο παραλιακό χωριό έξω απ’ τ’ Αϊβαλί, με συμμετοχή σχημάτων από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αγγλία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία η Σλοβενία, η Σενεγάλη, η Γκάμπια κ.ά.. Νικητής αναδείχθηκε η Σενεγάλη, στη δεύτερη θέση η Ελλάδα και στην τρίτη η Σλοβενία.
- Φεστιβάλ αφιερωμένο στο λάδι και στη συγκομιδή της ελιάς (Ayvalık Zeytin Hasadı) διοργανώνει ο Δήμος και το Επιμελητήριο Αϊβαλιού στο τέλος του άλλου μήνα.
- Για τα μέσα Οκτωβρίου επίσης ο Δήμος του Αϊβαλιού έχει προτείνει τη διοργάνωση των εκδηλώσεων «Μέρες Μυτιλήνης στο Αϊβαλί - Midilli Günleri Ayvalık’ta», σε αντιστοιχία των εκδηλώσεων που έγιναν εδώ τον περασμένο Ιούνιο. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Λέσβου και το Επιμελητήριο Λέσβου, που είναι οι κύριοι ενδιαφερόμενοι φορείς, δέχθηκαν θετικά την πρόσκληση, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν καθορίστηκε ακόμη ο τρόπος και οι λεπτομέρειες της συμμετοχής μας.
Ο βολεϊμπολίστας Σινάν Τανίκ, στον Ηρακλή
Επισημοποιήθηκε η μεταγραφή του παίκτη, αρχηγού της Εθνικής Ομάδας Βόλλεϋ της Τουρκίας, στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο Σινάν έχει αγωνιστεί στις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας του και στην πολωνική Ολτζίν.
Σημειώνεται ακόμη ότι είναι γιος του Μπουλέντ Τανίκ, σημερινού δημάρχου της πόλης Τσάνκαγια, του μεγαλύτερου διαμερίσματος του μητροπολιτικού Δήμου της Άγκυρας, και απ’ τα κορυφαία στελέχη τού CHP, του κεμαλικού κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Πριν εκλεγεί δήμαρχος στη Τσάνκαγια, ο Μπουλέντ, παλιός φίλος της Λέσβου, διετέλεσε πρόεδρος τουρκικής οργάνωσης αντίστοιχη με τη δική μας κίνηση «Συνύπαρξη».