Εικόνες κοινής κληρονομιάς

01/07/2012 - 05:56
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης. Ο κόσμος που παρευρέθηκε «γεύτηκε» εικόνες της περιοχής του Πόντου.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση εγκαινιάστηκε προχθές Δευτέρα το απόγευμα, στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης. Ο κόσμος που παρευρέθηκε «γεύτηκε» εικόνες της περιοχής του Πόντου, απ’ όπου και κατάγεται ο μεταξύ άλλων και φωτογράφος Erdal Gümüş.

Ο Erdal Gümüş, που φέτος βρίσκεται για δεύτερη φορά στη Μυτιλήνη εκπονώντας το διδακτορικό του στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσίασε μέρος της μεγάλης συλλογής του από φωτογραφίες της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, μιας περιοχής πολύ πλούσιας σε πολιτισμό και φυσικές ομορφιές, ενός «κρυμμένου παραδείσου» στο βόρειο τμήμα της Τουρκίας.
Όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά, ο Πόντος εκτός από επιβλητικά τοπία έχει και «ανθρώπους με χαρούμενες καρδιές που… χορεύουν γρήγορα!». Μιλώντας, μάλιστα, τόσο για τη σύνθεση των πληθυσμών όσο και τα τοπία και τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής, πολλά από τα οποία (όπως η εκκλησία Παναγιά στο Ordu και το μοναστήρι Σουμελά στην Τραπεζούντα) είναι δείγματα της αρχαίας χριστιανικής περιόδου, ανέφερε πως κάθε Έλληνας θα έπρεπε να την επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.
«Πιστεύω στη φιλία και την ειρήνη και ελπίζω η κοινή μας κληρονομιά να μας κάνει να ξεχάσουμε τις κοινές μας πληγές και να φτιάξουμε ένα μέλλον για τις νέες γενιές…», ευχήθηκε μιλώντας για τη σχέση των λαών του Πόντου και της Ελλάδας.


Με μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρούσαν τις φωτογραφίες του Erdal Gümüş, με ανθρώπους και τοπία της φύσης του Πόντου, όσοι παρευρέθηκαν προχθές στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης

Και έκθεση στο Σίγρι

«Ο Erdal Gümüş είναι ένας φωτογράφος με καθαρή φωτογραφική ματιά, ξεκάθαρη, απλή, ζωντανή και κοντά στον άνθρωπο», είπε για το νεαρό φωτογράφο ο πρόεδρος της ΦΕΜ, Στρατής Τσουλέλλης. Στη συνέχεια, μάλιστα, απαντώντας στην πρόταση για πραγματοποίηση ενός «φωτογραφικού ταξιδιού» από τη ΦΕΜ στην περιοχή του Πόντου, ο κ. Τσουλέλλης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο είναι μέσα στα επόμενα σχέδια της Εταιρείας.
Ο ίδιος ο Erdal Gümüş, ο οποίος ευχαρίστησε μεταξύ άλλων για την υποστήριξή του τον καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας Νικόλαο Ζούρο, είπε μιλώντας στο «Ε» πως έχει τραβήξει και πολλές φωτογραφίες στην ύπαιθρο της Λέσβου, καθώς και ότι μέσα στον επόμενο μήνα πρόκειται να πραγματοποιήσει μια έκθεση από εικόνες της φύσης και της βιοποικιλότητας του νησιού, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, στο Σίγρι.
Εξάλλου, λίγο πριν είχε αναφέρει για τον ερχομό του στη χώρα μας: «Πιστεύω ότι κάθε ψυχή γεννιέται με ένα χαμένο κομμάτι και το ψάχνει, στο ταξίδι της ζωής. Δεν ήξερα πολλά για την Ελλάδα, ίσως γι’ αυτό η ζωή με οδήγησε εδώ…»
Η βραδιά έκλεισε με την προβολή ενός σύντομου βίντεο του γεωγραφικού χάρτη της περιοχής του Πόντου, συνοδεία μουσικής των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey