800 καθηγητές προσδοκούν 6,5 εκατ. ευρώ!

01/07/2012 - 05:56
Ολοκληρώνεται η δικαστική πορεία για τη δικαίωση των καθηγητών και της Λέσβου, οι οποίοι προσδοκούν να πάρουν συνολικά περί τα 6,5 εκατ. ευρώ για τη μη απόδοση της ειδικής παροχής των 176 ευρώ την περίοδο 2002-2005.
Ένα, το πολύ δύο χρόνια, αναμονή ακόμη και ολοκληρώνεται, όπως όλα δείχνουν, η δικαστική πορεία για τη δικαίωση των καθηγητών και της Λέσβου, οι οποίοι και προσδοκούν συνολικά να πάρουν αναδρομικά περί τα 6,5 εκατ. ευρώ για τη μη απόδοση της ειδικής παροχής των 176 ευρώ την περίοδο 2002 - 2005. Το δεδικασμένο, που πλέον υπάρχει με την περίπτωση 53 εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι η δικαίωση που πρωτόδικα έχει υπάρξει για τους περισσότερους εκπαιδευτικούς της Λέσβου, θα έρθει και τελεσίδικα στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά. Το οποίο πολλοί ελπίζουν μέσα στο 2010 να εκδικάσει τις υποθέσεις.
 
Οι πρώτοι 53 εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε σχολεία της Θεσσαλονίκης εισέπραξαν μετά από πολύχρονο δικαστικό αγώνα το ποσό των 8.200 ευρώ ο καθένας, που αντιστοιχεί σε αναδρομικά της ειδικής παροχής των 176 ευρώ για το διάστημα 2002 - 2005, σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση του 2008 του Εφετείου Θεσσαλονίκης.

Πληρωτέα ποσά

Ο Δημήτρης Ζαχαριάδης, συνδικαλιστής στο χώρο των καθηγητών και μέλος το 2005 του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λέσβου, ήταν μεταξύ των πρωτεργατών της συντονισμένης προσπάθειας των εκπαιδευτικών και της Λέσβου να πάρουν την ειδική παροχή αναδρομικά, έστω και αν πρέπει να περιμένουν αρκετά χρόνια. «Συνολικά», ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης, «φτάνουν τους 800 περίπου οι συνάδελφοι που διεκδικούν αναδρομικά την παροχή που ανέρχεται στα 8.200 ευρώ.»
Οι περισσότερες αιτήσεις έχουν ήδη εκδικαστεί πρωτόδικα στη Μυτιλήνη το 2005 και δικαιώθηκαν. Συνολικά έξι δικηγόροι έχουν αναλάβει τις συγκεκριμένες υποθέσεις που σταδιακά θα απασχολήσουν το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά με αρχή, όπως εκτιμούν οι εμπλεκόμενοι, μέσα στο 2010.
«Αυτό που αμέσως μετά τη δικαίωση των συναδέλφων της Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισα με τη δικηγόρο που έχει αναλάβει τις περισσότερες υποθέσεις, είναι πως το Δημόσιο, μόλις τελεσιδικήσουν δικαστικά τα αιτήματα, υποχρεούται να τα πληρώσει. Είναι πληρωτέα τα ποσά παρ’ ότι είναι σε εκκρεμότητα η προσφυγή του Δημοσίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας» ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης, αιτιολογώντας το γιατί το δεδικασμένο της Θεσσαλονίκης αποτελεί βάση αισιοδοξίας και για τους καθηγητές της Λέσβου. Οι οποίοι συνολικά έχουν να λαμβάνουν περί τα 6,5 εκατ. ευρώ.

Στο βασικό μισθό
Το ίδιο αποτέλεσμα της πληρωμής των αναδρομικών σε καθηγητές της Θεσσαλονίκης δικαίωσε συνδικαλιστικά εκείνους που επιμένουν ότι στο πλαίσιο των διεκδικήσεων θα πρέπει να αξιοποιείται κάθε δυνατότητα, ακόμη και η δικαστική οδός, ενώ με αφορμή το ίδιο γεγονός υπήρξε παρέμβαση συνδικαλιστών, εκπροσώπων των συνεργαζόμενων εκπαιδευτικών κινήσεων στην ΟΛΜΕ, που απαιτούν από τη σημερινή κυβέρνηση: να παραιτηθεί από την αναίρεση που άσκησε η προηγούμενη κυβέρνηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της παραπάνω απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης, να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στην καταβολή των αναδρομικών της ειδικής αυτής παροχής σε όλους τους εκπαιδευτικούς που τα δικαιούνται χωρίς εκπτώσεις, δόσεις και λογιστικές αλχημείες και να χορηγήσει στο εξής το ποσό των 176 ευρώ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και να το ενσωματώσει στο βασικό μισθό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey