Πέντε νέους, «δικούς τους» ανθρώπους, που τίμησαν την υπόσχεσή τους να εκτελούν το καθήκον τους στην πατρίδα, ενάντια στον ιταλικό φασισμό και το γερμανικό ναζισμό, τίμησαν την περασμένη Κυριακή οι Πρόσκοποι της Λέσβου. Μαζί τους, η τοπική κοινωνία και η Πολιτεία.
Πέντε νέους, «δικούς τους» ανθρώπους, που τίμησαν την υπόσχεσή τους να εκτελούν το καθήκον τους στην πατρίδα και έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας στη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940 - 1941, εκτελέσθηκαν ή και πέθαναν από τα βασανιστήρια στη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης την περίοδο 1941 - 1944, τίμησαν την περασμένη Κυριακή οι Πρόσκοποι της Λέσβου. Μαζί τους, η τοπική κοινωνία και η Πολιτεία.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του απέριττου Μνημείου των Προσκόπων «που έπεσαν στη μάχη των λαών ενάντια στον ιταλικό φασισμό και το γερμανικό ναζισμό» και ως βασικό σημείο αναφοράς έχει το δένδρο πάνω στο οποίο δέθηκε ο πρόσκοπος Πέτρος Γκεργέτσος και εκτελέσθηκε από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 4 Μαΐου 1942. Το Μνημείο απέχει μόλις λίγα μέτρα από την προσκοπική εστία του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης και στήθηκε από την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου πέρυσι. Η εκδήλωση ήταν μια από τις πολλές της μεγάλης φετινής γιορτής της αφιερωμένης στα 100 χρόνια του Ελληνικού Προσκοπισμού (1910 - 2010). «Απόδειξη», όπως είπε στους συγκεντρωμένους ο περιφερειακός έφορος Λέσβου, Στρατής Μπαλάσκας, «της συμμετοχής μας στη διαμόρφωση της ελληνικής ιστορίας έναν αιώνα τώρα. Παράσημο στο στήθος όλων των Ελλήνων προσκόπων και προπάντων των προσκόπων της Λέσβου.»
Επώνυμες παρουσίες
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, ο βουλευτής νομού Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο αντινομάρχης Λέσβου Θόδωρος Βαλσαμίδης, η πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου, Πόπη Πρωτογεράκη - Γόμου, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Παντελής Πατερέλλης, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Παρασκευάς Φραντζέσκος, πολλοί εκπρόσωποι άλλων Αρχών και εθελοντικών οργανώσεων του νησιού και φυσικά μέλη και φίλοι της Προσκοπικής Κίνησης.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι δραστηριότητες των προσκοπικών Συστημάτων της Λέσβου. Το Σαββατοκύριακο λυκόπουλα, πρόσκοποι και ανιχνευτές του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας επισκέφθηκαν την Αγιάσο και πήραν μέρος στη Γιορτή του Κάστανου. Οι δε προσκοπικές Ομάδες του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης, του 4ου Συστήματος Προσκόπων Καλλονής και του 6ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Πλωμαρίου διοργάνωσαν κοινή μονοήμερη δράση στη Μυτιλήνη.
Ένας Τούρκος επισκέπτης
Στη Μυτιλήνη, μετά από 57 χρόνια
Ένα μαντήλι της 100ετηρίδας του Ελληνικού Προσκοπισμού στον κ. Γιαλτσίν, που επέστρεψε 76χρονος, 57 χρόνια μετά, για να δει τους φίλους του…
Ακριβώς 57 χρόνια μετά την ελληνοτουρκική προσκοπική κατασκήνωση στη Λέσβο, στο διάστημα 20 Ιουλίου με 10 Αυγούστου 1953, ένα από τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτήν, ο 76χρονος σήμερα Γιαλτσίν, επέστρεψε.
Αναζητώντας, μέσω των φωτογραφιών εκείνης της κοινής κατασκήνωσης, φίλους του Έλληνες προσκόπους από εκείνη την πριν από 57 χρόνια εποχή.
Το περασμένο Σάββατο το πρωί, ο 76χρονος Τούρκος πρόσκοπος που συμμετείχε το 1953 στην κοινή ελληνοτουρκική κατασκήνωση στην Κράτηγο, στα όρια της σημερινής περιοχής Κουτσουκίδη, επισκέφθηκε την εστία του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης ζητώντας βοήθεια. Στον κ. Γιαλτσίν δόθηκε, όπως έγινε γνωστό, η μέγιστη δυνατή βοήθεια, μέσω της οποίας και συναντήθηκε ξανά με Έλληνες φίλους του από τη μεταπολεμική περίοδο. Επίσης του δόθηκε ένα προσκοπικό μαντήλι της 100ετηρίδας του Ελληνικού Προσκοπισμού, που δέχθηκε με χαρά και συγκίνηση.
Ας σημειωθεί ότι αντίγραφα των φωτογραφιών του κ. Γιαλτσίν κρατήθηκαν στο αρχείο της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Λέσβου.