Η θεομηνία της Τρίτης μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας προσπάθειας να υπάρξει μόνιμη και οριστική λύση στο πλημμύρισμα της Καλλονής. Συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού απ’ τη λάσπη. Αίτημα από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το 1995, η πρώτη προσπάθεια να δοθεί οριστική λύση στο πλημμύρισμα της Καλλονής «κόλλησε» στα αρχαία
Εκτροπή νερού στον Τσικνιά
Η θεομηνία της Τρίτης μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας προσπάθειας να υπάρξει μόνιμη και οριστική λύση στο πλημμύρισμα της Καλλονής. Ήδη, όπως αναφέρει ο γεωλόγος Δημήτρης Ακριώτης, μια τέτοια λύση έχει σε προκαταρκτικό στάδιο μελετηθεί και δείχνει πως είναι εφικτή η εκτροπή του νερού απ’ το χείμαρρο της Καλλονής στον Τσικνιά.
Με άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα το «Ε», ο γεωλόγος Δημήτρης Ακριώτης υποστηρίζει πως είναι εφικτή λύση η εκτροπή του ποταμού Αχερώνα στον Τσικνιά. Μάλιστα, όπως εξηγεί, το 1995 επί δημαρχίας Άρη Ελευθερίου, είχε εξεταστεί και μελετηθεί μια τέτοια λύση, που τελικά δεν προχώρησε γιατί «κόλλησε» στο γεγονός ότι η περιοχή ήταν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Σε μια τέτοια λύση είχε αναφερθεί μετά την πλημμύρα και ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να την προωθήσουν.
Όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης, που από προχθές εξετάζει με υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας το θέμα της εκτροπής, «θα ξεκινήσουμε τη διερεύνηση της λύσης που θα απαλλάξει την Καλλονή απ’ τον εφιάλτη της πλημμύρας και η οποία φαίνεται να μην είναι απαγορευτικού κόστους, αφού εκτιμάται να είναι προϋπολογισμού έως 400.000 ευρώ».
Ο κ. Βερβέρης ανέθεσε σε μηχανικούς της υπηρεσίας την τοπογραφική αποτύπωση των σημείων όπου εγγίζει ο Αχερώνας με τον Τσικνιά, γιατί στην επιτόπια επίσκεψη που έγινε, φάνηκε ότι στο σημείο που αρχικά είχε επιλεγεί να γίνει η εκτροπή, υπήρχε ανηφορική κλίση προς Τσικνιά.
«Οκτώ χρόνια, κανένα πρόβλημα»
«Όντως», ανέφερε ο πρώην δήμαρχος Καλλονής Άρης Ελευθερίου, «διερευνήσαμε την πρόταση της εκτροπής, που όπως φάνηκε και απ’ την προμελέτη που εκπονήθηκε, δεν είναι κάποιο τεράστιο έργο που να απαιτεί κονδύλια δύσκολο να εξασφαλιστούν.»
Όμως, ο κ. Ελευθερίου, καταθέτοντας την οκτάχρονη εμπειρία του ως δημάρχου Καλλονής, υπογράμμισε: «Όταν οι ποταμοί, οι παραπόταμοι, οι χείμαρροι, ό,τι μεταφέρει νερό και φερτές ύλες μέσα στην Καλλονή, καθαρίζεται σωστά και συστηματικά, δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Το δικό μας μέλημα ως δημοτική αρχή ήταν όλα τα χρόνια της θητείας μας την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, όσο δαπανηρές κι αν ήταν οι εργασίες καθαρισμού, να γίνεται σοβαρή δουλειά καθαρισμού. Μπάζα, φερτά υλικά, ξερόχορτα, κάθε τι που θα μπορούσε να εμποδίσει τη διέλευση του νερού, απομακρυνόταν. Για αυτό και οκτώ χρόνια δεν ξεχείλισε κανένα ποτάμι, όσο ισχυρές βροχοπτώσεις και αν έπεσαν.»
ΕΠΩΝΥΜΩΣ
Για την καταστροφική πλημμύρα της Καλλονής στις 13/12/2011
Η εκτροπή είναι η λύση
Όλοι μας παρακολουθήσαμε την αιφνίδια πλημμύρα κατά τις απογευματινές ώρες που έπληξε την Καλλονή, με τις ζημιές που προκάλεσε.
Τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν στο Νησί μας σε αραιά χρονικά διαστήματα και αφορούν ραγδαίες βροχοπτώσεις, δηλαδή μεγάλο ύψος βροχής σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλου όγκου νερού αιφνιδίως στις κοίτες των χειμάρρων (χρόνος συρροής), την υπερχείλιση τεχνικών και γεφυρών και την εκτόνωση του νερού όπου βρει διέξοδο (εντός οικισμών, κτημάτων κ.λπ.) προς τα χαμηλότερα τμήματα.
Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του χειμάρρου Καλλονής, όπου ο επικαλυμμένος οχετός κάτω από την Πλατεία δεν επαρκεί γεωμετρικά για την παροχέτευση της παροχής πλημμύρας.
Το θέμα αυτό είχε απασχολήσει παλαιότερα την Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχίας - επί θητείας Δημάρχου Άρη Ελευθερίου - και είχε εξεταστεί ο τρόπος αποφυγής πλημμυρών στην Καλλονή. Έτσι, λοιπόν, αναζητήθηκε λύση και προτάθηκε η εκτροπή του χειμάρρου Καλλονής στο χείμαρρο «Τσικνιά», με δεδομένο μάλιστα ότι στην περιοχή Αγ. Γεωργίου (σιλό Αγροτικής Τραπέζης) γειτνιάζουν πολύ οι κοίτες τους. Η κοίτη του «Τσικνιά», με δεδομένο μάλιστα και την τότε μελέτη κατασκευής του Φράγματος, μπορεί να δεχθεί τα επιπλέον νερά.
Το έργο, μάλιστα, δε θα ήταν δαπανηρό, γιατί θα αφορούσε διάνοιξη κοίτης σε χαλαρά υλικά και σε μικρό μήκος 350 μέτρων περίπου (βλ. αεροφωτογραφία).
Είχε συνταχθεί, μάλιστα, και σχετική αναγνωριστική μελέτη και έμενε να γίνουν τα γεωτεχνικά και η οριστική.
Αλλά, όπως πάντα, όλες οι πρακτικές λύσεις μένουν πίσω και κωλυσιεργούν στη γραφειοκρατία. Έτσι και εδώ, το έργο αυτό θα κολλούσε στην Αρχαιολογία, στις απαλλοτριώσεις κ.λπ..
Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει κάτι τουλάχιστον επιτακτικά σε περιπτώσεις τουλάχιστον χειμάρρων που διαρρέουν οικισμούς.
Δημήτρης Ακριώτης
Γεωλόγος Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου
Αίτημα από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Να χαρακτηριστεί το λεκανοπέδιο Καλλονής ως θεομηνιόπληκτη περιοχή ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Λέσβου, Ηρακλής Βερβέρης, έπειτα από συνεννόηση και με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή. Ανάλογο αίτημα είχε στείλει και ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ζητώντας την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Η κατάσταση αντιμετωπίστηκε από δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Νομού Λέσβου, αλλά όμως οι ζημιές που σημειώθηκαν είναι σημαντικές και επιβάλλουν την αποζημίωση των πληγέντων», αναφέρει ο κ. Βερβέρης εισηγούμενος το χαρακτηρισμό του λεκανοπεδίου ως θεομηνιόπληκτο.
Συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού απ’ τη λάσπη
Δύσκολη η επόμενη μέρα…
Με τη βοήθεια του βελτιωμένου καιρού, όλοι οι πληγέντες επιχειρούσαν χθες να απαλλάξουν τις περιουσίες τους απ’ τα στρώματα λάσπης που διαδέχθηκαν τους μεγάλους όγκους νερού. Στο ίδιο έργο συμμετείχε και ο Δήμος, που με δύο πιεστικά μηχανήματα καθάριζε τους δρόμους.
Όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος Καλλονής, Βαγγέλης Γιαβάσης, και σήμερα Παρασκευή θα παραμείνει για τρίτη μέρα κλειστό το Δημοτικό Σχολείο της Καλλονής, εξ αιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε η νεροποντή στις υπόγειες τουαλέτες του, ενώ κανονικά λειτουργούν από χθες το Γυμνάσιο και τα Λύκεια της Καλλονής.
«Παρά τις δυσκολίες, όσο δύσκολο είναι να κάνει κάποιος κουράγιο και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της θεομηνίας, άνοιξε η αγορά της Καλλονής και προσπαθεί να συνέλθει απ’ το χτύπημα, λίγες μέρες πριν τις γιορτές», ανέφερε ο αντιδήμαρχος της περιοχής.