Με πολιτικά μνημόσυνα απ’ το Κ.Κ.Ε., συνεχίζονται οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους νεκρούς αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα με την ανέγερση μνημείου του Δημοκρατικού Στρατού, το πιο πιθανόν λίγο πριν την είσοδο του χωριού Λάμπου Μύλοι.
Με πολιτικά μνημόσυνα απ’ το Κ.Κ.Ε., συνεχίζονται οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους νεκρούς αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα με την ανέγερση μνημείου του Δημοκρατικού Στρατού, το πιο πιθανόν λίγο πριν την είσοδο του χωριού Λάμπου Μύλοι. Για την κατασκευή του μνημείου, προχθές Κυριακή, ανακοινώθηκε και επισήμως η διεξαγωγή οικονομικής εξόρμησης απ’ τη νομαρχιακή επιτροπή Λέσβου του Κ.Κ.Ε..
Σε συνέχεια της προσπάθειας που έγινε προ 15νθημέρου, με πρωτοβουλία του δημάρχου Ευεργέτουλα, Μιχάλη Πολυπαθέλλη, όπου στο πίσω μέρος του νεκροταφείου Ιππείου πραγματοποιήθηκε εκσκαφή για να βρεθούν τα λείψανα των έξι νεκρών ανταρτών απ’ το Ντάμι της Τσερκέζας, προχθές Κυριακή πραγματοποιήθηκε και πολιτικό μνημόσυνό τους στον ίδιο χώρο. Η εκδήλωση στο νεκροταφείο για τους σκοτωμένους την πρωτοχρονιά του 1949 στο Ντάμι της Τσερκέζας, Βασίλη Καλαντζή, Βασίλη Παπαδέλλη (ή Χάρο), Σταύρο Καζάκο, Θανάση Στεφάνου, Κώστα Καμπούρη και Στρατή Τσουκαρέλλη διοργανώθηκε από τις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης Αγιάσου και Ευεργέτουλα και τη νομαρχιακή επιτροπή Λέσβου και ξεκίνησε στις 10:30.
Και στο Ντάμι της Τσερκέζας
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε ομιλία για τα γεγονότα στο Ντάμι, για τους νεκρούς αντάρτες και συνολικά για το Δημοκρατικό Στρατό της Λέσβου, ενώ παράλληλα λειτούργησε κι έκθεση φωτογραφίας. Η εκδήλωση στο νεκροταφείο έκλεισε με την απαγγελία ποιημάτων από μέλη της ΚΝΕ περίπου στις 12 το μεσημέρι.
Από παριστάμενους, όμως, στην εκδήλωση υπήρξε ενδιαφέρον, αν και δεν υπήρχε πρόβλεψη στο αρχικό πρόγραμμα, να γίνει επίσκεψη και στο Ντάμι της Τσερκέζας και πραγματικά, όπως μας είπε ο Ηρακλής Κουντουρέλλης: «μεταβήκαμε στο Ντάμι όπου έγινε εκτενής αναφορά για τα ιστορικά γεγονότα και ανοιχτή συζήτηση επί τόπου, που διήρκεσε περίπου μια ώρα».
Συνέχεια της έρευνας
Απ’ το Κ.Κ.Ε., πάντως, συνεχίζεται η έρευνα για την ανεύρεση των λειψάνων των νεκρών ανταρτών. Ήδη η Νομαρχιακή, και πριν την απόπειρα εκταφής που έγινε, είχε πληροφορίες ότι συγγενείς των νεκρών είχαν δεκαετίες πριν (κατά μία εκδοχή, τη δεκαετία του ‘60, πριν τη Χούντα) μεταφέρει τα οστά, πιθανόν μοιρασμένα στο κοιμητήριο της Κώμης.
Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει μαρτυρία συγγενικού προσώπου ενός απ’ τους έξι αντάρτες που ενημέρωσε το κόμμα πως έχει στο σπίτι του το λείψανο του δικού του ανθρώπου απ’ το 1952, αφού δεν του δινόταν άδεια να το θάψει.
Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα με την ανεύρεση του συνόλου των λειψάνων ή εκτιμηθεί πως δεν υπάρχει δυνατότητα εντοπισμού τους, θα συζητηθεί τι περαιτέρω ενέργειες θα γίνουν εν όψει και της κατασκευής του μνημείου του Δημοκρατικού Στρατού. Η κομματική οργάνωση του Κ.Κ.Ε. ανακοίνωσε και στην εκδήλωση της Κυριακής τη διενέργεια οικονομικής εξόρμησης, με στόχο τη συγκέντρωση του αναγκαίου ποσού για την κατασκευή του μνημείου στην είσοδο των Λάμπου Μύλων, μίας στήλης δηλαδή με τα ονόματα των νεκρών, στο εσωτερικό της οποίας θα τοποθετηθούν τα οστά.
Για τη μάχη του Αϊτού
Μια βδομάδα μετά το πολιτικό μνημόσυνο στο Ίππειος, ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Ερεσό, την Κυριακή 9 Αυγούστου, για τους σκοτωμένους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου, που έπεσαν στη μάχη του Αϊτού, τον Απρίλιο του 1947.
Οι νεκροί της μάχης είναι οι Γιώργος Βουλαδάς απ’ τη Στύψη, Γιάννης Δόβας ή Γιωργάκας απ’ την Ερεσό, Γιώργος Κουγιουμτζής ή Συμπριώνης απ’ τη Συκαμιά, Απόστολος Φιλίππου ή Μπουντάκης απ’ τη Φίλια και Μανώλης Φιλίππου ή Καρακώστας απ’ την Ερεσό.
Το πολιτικό μνημόσυνο διοργανώνει η ΚΟΒ Ερεσού και θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα από τη θέση «Φόνισσα», όπου με αυτοκίνητα θα διανυθεί η μισή περίπου διαδρομή μέχρι το ύψωμα του Αϊτού. Στη συνέχεια, με πεζοπορία θα φτάσουν, όσοι το επιθυμούν, στην κορυφή όπου στο πλαίσιο του πολιτικού μνημοσύνου θα τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα για τη μάχη.