Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θέτει ως στόχο την συγκράτηση των δαπανών από τις Νομαρχίες. Αυτό προκύπτει από την Υπουργική Απόφαση που ορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι προϋπολογισμοί των Νομαρχιών το 2010.
Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θέτει ως στόχο την συγκράτηση των δαπανών από τις Νομαρχίες. Αυτό προκύπτει από την Υπουργική Απόφαση που ορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι προϋπολογισμοί των Νομαρχιών το 2010. Οι προϋπολογισμοί των Νομαρχιών καταρτίζονται κάθε χρόνο από τις Νομαρχιακές Αρχές και στην συνέχεια παρουσιάζονται στα Νομαρχιακά Συμβούλια προς ψήφιση. Στην συνέχεια αποστέλλονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για έλεγχο και έγκριση.
Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιο Νομαρχιακό Συμβούλιο καταρτίσει έναν προϋπολογισμό που δεν θα ακολουθεί τα όσα προβλέπει η Υπουργική Απόφαση, αυτός δεν θα εγκριθεί και θα σταλεί πίσω για διόρθωση. Επί της ουσίας λοιπόν η κατάρτιση των προϋπολογισμών δεν γίνεται από τους Νομάρχες και τα Νομαρχιακά Συμβούλια αλλά από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.
Στην απόφαση τονίζεται η υποχρέωση τήρησης των βασικών στόχων του προϋπολογισμού που είναι: η συγκράτηση των δαπανών και η ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της δημοσιονομικής διαχείρισης, η περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και η επίτευξη επαρκών ρυθμών ανάπτυξης.
Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται από κρατική επιχορήγηση δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν σε ύψος τα αντίστοιχα προϋπολογισθέντα έσοδα, προσαυξημένα με τα τυχόν υπάρχοντα ταμειακά υπόλοιπα. Επιπλέον, οι πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες και για προμήθειες θα πρέπει να περιορισθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και πάντως όχι υψηλότερα από τις αντίστοιχες πιστώσεις του προϋπολογισμού του 2009. Στις απολύτως αναγκαίες πιστώσεις πρέπει να περιοριστούν -σύμφωνα με την ΚΥΑ- και οι προβλέψεις δαπανών για μετακινήσεις, πρόσθετες και παρεχόμενες παροχές, καθώς και για επιδόματα δυσμενών ειδικών συνθηκών.
Όσον αφορά δε τις δαπάνες για επενδύσεις ορίζεται ότι τα έσοδα και τα έξοδα επενδύσεων θα πρέπει να εμφανίζονται σε ξεχωριστό τμήμα του προϋπολογισμού. Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι για την ισοσκέλιση εσόδων-εξόδων μπορούν να χρησιμοποιούνται τα προβλεπόμενα, με κάθε δυνατή ακρίβεια, ταμειακά υπόλοιπα των προηγούμενων χρήσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει και την υποχρεωτική ανάλωσή τους. Τα εναπομείναντα υπόλοιπα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, πάντως, κατά προτεραιότητα για την εξόφληση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών.
Ως και το 2012!
Στην απόφαση υπογραμμίζεται, ακόμη, η υποχρέωση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων να συντάξουν, μαζί με τον προϋπολογισμό του 2010 και τη σύνοψή του, και σχέδιο προϋπολογισμού με τις σχετικές προβλέψεις δαπανών για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012. Βασική επιδίωξη αυτής της προσπάθειας είναι ο μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός της δημοσιονομικής διαχείρισης με κυλιόμενους τριετείς προϋπολογισμούς προκειμένου να παγιωθεί κλίμα δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Σε δήλωσή του στο «Ε» ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχάλης Μαμάκος τόνισε πως «η αλόγιστη χρήση του δημόσιου πλούτου από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, την οδήγησε σήμερα να απαιτεί την μείωση των δαπανών από τις Νομαρχίες και τους Δήμους, προκειμένου να κλείσει τις μαύρες τρύπες που έχει δημιουργήσει. Κι αυτό τη στιγμή που οι Νομαρχίες έχουν ανάγκη αύξησης των πόρων για να μπορέσουν να παίξουν το ρόλο τους και να εξυπηρετήσουν ουσιαστικά τους πολίτες».