6.518 λιγότεροι!

01/07/2012 - 05:56
Η μικρότερη περιφέρεια της χώρας, το Βόρειο Αιγαίο, έγινε κατά 4% ακόμη μικρότερη, με πρωταγωνιστή της μείωσης το Νομό Λέσβου, που έχασε περίπου το 6% του μόνιμου πληθυσμού του. Έφυγαν αλλοδαποί, στρατιώτες και νέοι πτυχιούχοι, ενώ δεν απογράφηκαν φοιτητές και συντοπίτες της Αττικής.
ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2011 - ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Απογοητευτικά είναι τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής τού 2011 για το Νομό Λέσβου, που μετρήθηκε με 6.518 λιγότερους κατοίκους απ’ την προηγούμενη απογραφή τού 2001. Παρά τις επισημάνσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ότι τα στοιχεία ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν, αλλά και το ότι δεν είναι συγκρίσιμα σε σχέση με τις προηγούμενες απογραφές, ο Νομός Λέσβου έχασε σημαντικό ποσοστό σε ανθρώπινο δυναμικό. Δίχως ακόμη να υπάρχει δυνατότητα για ανάλυση των αποτελεσμάτων, θεωρείται πως στη μείωση συνέβαλε η πολιτική περιορισμού του Στρατού, αλλά και η κρίση, αφού φαίνεται ελλείψει δουλειών να μειώθηκαν οι αλλοδαποί όπως και το ντόπιο επιστημονικό προσωπικό, που αναζητά σε άλλες περιοχές την τύχη του. Ομοίως αιτία της μείωσης φαίνεται πως είναι η μη απογραφή συντοπιτών και φοιτητών, που δεν απογράφηκαν όπως παλαιότερα στα νησιά.

Την Παρασκευή το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έδωσε στη δημοσιότητα τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής, σύμφωνα με τα οποία ο Νομός Λέσβου εμφανίζεται με μικρότερο κατά 5,97% πληθυσμό σε σχέση με το 2001 (αναλυτικά τα στοιχεία της απογραφής, στον Πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή τού 2011, όπως και στον Πίνακα του «Ε» για τη Μεταβολή του πληθυσμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου).

Παντού μείον
Όπως προκύπτει απ’ τα προσωρινά στοιχεία, και στα τρία νησιά του Νομού Λέσβου υπήρξε πολύ μεγάλη μείωση του πληθυσμού, αφού ποσοστιαίως η καταμέτρηση 99 λιγότερων κατοίκων στον Άι-Στράτη αποτελεί μείωση του πληθυσμού του κατά 27,22%. Αντιστοίχως, οι 1.104 λιγότεροι κάτοικοι της Λήμνου συνιστούν μείωση που ξεπερνά το 6%, ενώ και στη Λέσβο, οι 5.313 λιγότεροι κάτοικοι αποτελούν «συρρίκνωση» κατά 5,86%.
Έως ότου εξαχθούν τα αναλυτικά στοιχεία και υπάρχει εικόνα για το ποιες κατηγορίες του πληθυσμού μειώθηκαν, είναι δύσκολο να υπάρξει σοβαρή και διασταυρωμένη ανάλυση. Όμως όλα δείχνουν πως οι σημαντικότερες αιτίες για τη μείωση είναι δύο: η αποχώρηση συγκεκριμένων κατηγοριών του πληθυσμού και η μη απογραφή άλλων ομάδων, όπως οι φοιτητές και οι συντοπίτες.

Ποιοι έφυγαν
Η πιο μεγάλη κατηγορία εκείνων που έφυγαν απ’ τα νησιά του Νομού θεωρείται πως είναι οι αλλοδαποί. Παρ’ ότι τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες φιλοξενούν σχεδόν υπερδιπλάσιους φακέλους οικονομικών μεταναστών σε σχέση με το 2001 (αγγίζουν τις 9.000 μαζί με τους Βουλγάρους και Ρουμάνους, ενώ δεν ξεπερνούσαν τις 5.000 πριν από μια δεκαετία), είναι γεγονός - και το βιώνει όλη η λεσβιακή κυρίως ύπαιθρος - ότι οι ξένοι, ελλείψει δουλειάς, έφυγαν απ’ το νησί.
Ομοίως, όμως, έφυγαν και οι στρατιώτες, αφού εκτός των στρατοπέδων που έκλεισαν, μειώθηκε σημαντικά η δύναμη άλλων που παρέμειναν ανοιχτά.
Μια ακόμη μεταβολή της τελευταίας δεκαετίας αφορά στους νέους πτυχιούχους, που ιδιαίτερα την τελευταία διετία, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, φεύγουν κατά δεκάδες απ’ τα νησιά αναζητώντας δουλειά σε άλλες αστικές περιοχές, αλλά και στο εξωτερικό. Η κρίση, όπως το ξέρει η Λέσβος κι ολόκληρος ο Νομός και από προηγούμενες εποχές, αποτελεί τη «νούμερο ένα» αιτία για την οποία φεύγει ο κόσμος από περιοχές που δεν υπάρχει προσφορά εργασίας. Άλλωστε, τα νησιά είναι γνωστό ότι, πέραν της υπογεννητικότητας και του γενικότερου δημογραφικού προβλήματος που δεκαετίες τώρα βιώνουν, έχουν ακόμα τόσο πληθυσμό διάσπαρτο σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
Καταλήγοντας, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι οι μετρήσεις θα ήταν ακόμη πιο απογοητευτικές αν τα στελέχη της Στατιστικής Υπηρεσίας του Νομού, όπως φάνηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της απογραφής αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της, δεν υπερέβαλλαν εαυτούς για να μη μείνει κανείς δίχως να απογραφεί. Πάντως, όπως είχαμε επισημάνει και το Μάιο στα σχετικά ρεπορτάζ, υπήρξε και το πρωτοφανές σε τόση έκταση φαινόμενο, κι όχι μόνο εδώ αλλά σε όλη τη χώρα, ατόμων που απέφευγαν για προσωπικούς λόγους να απογραφούν.
 

Κατά 146.407 κατοίκους
Και πανελλαδικά λιγότεροι…

Με την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων Απογραφής του Πληθυσμού 2011, που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατά το χρονικό διάστημα από 10 έως και 24 Μαΐου 2011, αναφέρει πως οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας ανέρχονται σε 10.787.690, είναι δηλαδή κατά 146.407 λιγότεροι σε σχέση με τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής τού 2001, όπου και εμφανιζόταν ο πληθυσμός της χώρας να ανέρχεται σε 10.934.097 κατοίκους.


Σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο χάρτη της χώρας, απ’ τα προσωρινά στοιχεία εμφανίζεται όχι μόνο να παραμένει πληθυσμιακά στο τελευταίο σκαλοπάτι της χώρας ως η μικρότερη περιφέρεια (φιλοξενεί μόλις το 1,83% του μόνιμου πληθυσμού), αλλά εμφανίζεται και μειωμένη σε πληθυσμό απ’ την προηγούμενη απογραφή σε ποσοστό που ξεπερνά το 4%. Ενδεχομένως με την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων της απογραφής να εξαχθεί το συμπέρασμα πως το Βόρειο Αιγαίο σημείωσε συγκριτικά μια απ’ τις μεγαλύτερες μειώσεις στον πληθυσμό του.

Τελικά του χρόνου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχής, τα προσωρινά στοιχεία προέρχονται από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του αριθμού των ατόμων που απεγράφησαν στις 94 Εποπτείες της χώρας και όχι από επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων, η οποία θα ακολουθήσει. Για το λόγο αυτό, τα στοιχεία χαρακτηρίζονται ως προσωρινά και ενδέχεται να αποκλίνουν από τα οριστικά. Τα οριστικά αποτελέσματα για το Μόνιμο Πληθυσμό, σε επίπεδο οικισμού, θα είναι διαθέσιμα το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οπότε και θα υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης ανά χωριό σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή. Όσο για τα αναλυτικά αποτελέσματα για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, θα γίνονται διαθέσιμα σταδιακώς, από το τέλος τού 2012 και εντός του 2013, μετά την επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων (38.000.000 σελίδες).

Ποιοι απογράφηκαν, πού

Απ’ την ίδια Αρχή διευκρινίζεται πως ως Μόνιμος Πληθυσμός ορίζεται το σύνολο των ατόμων που έχουν ζήσει συνεχώς στον τόπο συνήθους διαμονής τους για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών πριν την ημερομηνία αναφοράς της Απογραφής ή έφθασαν στον τόπο συνήθους διαμονής τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες πριν την ημερομηνία αναφοράς, με την πρόθεση να παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον ένα χρόνο. Τηρώντας τον Κανονισμό 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η Απογραφή τού 2011 εστίασε στην καταγραφή του Μόνιμου Πληθυσμού της χώρας σε αντίθεση με τις προηγούμενες Απογραφές, οι οποίες είχαν σκοπό τη καταγραφή τού de facto πληθυσμού (δηλαδή των ατόμων που βρέθηκαν παρόντα στον τόπο απογραφής). Γενικότερα, η μεθοδολογία της Απογραφής τού 2011 διαφέρει - όπως αναφέρει η Στατιστική Αρχή - «σημαντικά σε αρκετά σημεία από αυτή προηγούμενων Απογραφών, όπως στη διάρκεια της Απογραφής, στην απογραφή ατόμων στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους κ.λπ.. Συνεπώς, τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2011 και αυτά προηγούμενων Απογραφών δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα.».
Σε τοπικό επίπεδο, για παράδειγμα, εξ αιτίας του νέου τρόπου Απογραφής δεν απογράφηκαν οι πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ ομοίως δεν απογράφηκαν και οι ντόπιοι φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες περιοχές, γιατί δηλώθηκαν στον τόπο όπου και φοιτούν. Ομοίως δεν απογράφηκαν συντοπίτες της Αττικής, είτε γιατί δεν ήρθαν είτε για δε θέλησαν ψευδώς να βεβαιώσουν ότι διαμένουν όλο το χρόνο στον τόπο απογραφής.


Υπερτερεί αριθμητικά το «ισχυρό» φύλο στο Βόρειο Αιγαίο, όχι και στο Νομό Λέσβου όπου...
Περισσότερες οι γυναίκες

Αν εξαιρεθεί το Άγιο Όρος όπου δε ζουν γυναίκες, το Βόρειο Αιγαίο είναι η τέταρτη κατά σειρά ελληνική περιφέρεια σε ποσοστό αντρών, αφού στα νησιά της, όπως ανάλογα και στο Νότιο Αιγαίο, η απογραφή έδειξε πως υπερτερεί το «ισχυρό» φύλο.

Όπως φαίνεται στον Πίνακα για την Κατανομή του πληθυσμού κατά περιφέρεια και φύλο, το Βόρειο Αιγαίο έχει μετά τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και το Νότιο Αιγαίο αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό αντρών. Οι άντρες δε στο Βόρειο Αιγαίο ξεπερνούν κατά 1.230 τον αριθμό των γυναικών.
Σε ό,τι αφορά στα νησιά, οι γυναίκες υπολείπονται σε αριθμό ιδιαίτερα στον τοπικό πληθυσμό στη Σάμο και τη Λήμνο, όπου συγκριτικά είναι σαφώς περισσότεροι οι άντρες. Αντιθέτως στη Λέσβο οι γυναίκες κρατούν τα πρωτεία, ξεπερνώντας κατά 890 τους άντρες. Έτσι, παρά την «επικράτηση» των αντρών στη Λήμνο, σε επίπεδο Νομού Λέσβου οι γυναίκες είναι περισσότερες απ’ τους άντρες.
Σημειωτέον ότι τα στοιχεία που αφορούν στο φύλο μαζί με την πυκνότητα κατοίκησης είναι και τα μόνα που δημοσιοποιήθηκαν σε ανάλυση των προσωρινών αποτελεσμάτων απ’ την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey