Και πλήρωσαν και χρωστούν…

01/07/2012 - 05:56
Ανυπολόγιστο παραμένει ακόμη το χρέος δεκάδων νοικοκυριών απ’ τα Πάμφιλα προς τη ΔΕΥΑΜ, αφού μόλις πριν λίγες μέρες δημότες της περιοχής κατάλαβαν ότι οι λογαριασμοί τους για το νερό δεν είχαν, όπως πίστευαν, εξοφληθεί.
Ανυπολόγιστο παραμένει ακόμη το χρέος δεκάδων νοικοκυριών απ’ τα Πάμφιλα προς τη ΔΕΥΑΜ, αφού μόλις πριν λίγες μέρες δημότες της περιοχής κατάλαβαν ότι οι λογαριασμοί τους για το νερό δεν είχαν, όπως πίστευαν, εξοφληθεί. Η διοίκηση της ΔΕΥΑΛ θα εξετάσει το θέμα την Τρίτη, οπότε θα αποφασίσει πώς θα κινηθεί νομικά, ενώ ο πρόεδρος του χωριού έλαβε ήδη μέτρα κι ενημερώνει τους συμπολίτες του να εξοφλούν το νερό αποκλειστικά στα γραφεία τής ΔΕΥΑΛ στη Μυτιλήνη κι όχι σε υδραυλικό της περιοχής που είχε αναλάβει να τους εξυπηρετεί.

«Θα προσπαθήσουμε σε πρώτη φάση να βρεθεί λύση δίχως να τεθεί ζήτημα διακοπής της υδροδότησης σε κανένα σπίτι», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λέσβου (ΔΕΥΑΛ), Σωτήρης Μαρινάτος, συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν είναι άγνωστο το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί κάτοικοι των Παμφίλων σε σχέση με τους λογαριασμούς του νερού.

Έως και πέντε λογαριασμοί…

Σύμφωνα με τα στοιχεία τής ΔΕΥΑΛ, στη Δημοτική Κοινότητα Παμφίλων υπάρχουν 850 συνδέσεις νερού. Έως τώρα έχει διαπιστωθεί πως τουλάχιστον σε 100 νοικοκυριά υπάρχουν εκκρεμότητες ανεξόφλητων λογαριασμών, συνολικού ύψους πάνω από 10.000 ευρώ.
«Απ’ την αρχή της χρονιάς», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παμφίλων, Βαγγέλης Λυκιαρδόπουλος, «υπήρχε στο χωριό έντονος προβληματισμός τι γίνεται με τους λογαριασμούς του νερού, γιατί αρκετοί συγχωριανοί μας που είχαν ξοφλήσει, έβλεπαν με τους νέους λογαριασμούς να έχουν υπόλοιπο απέναντι στη ΔΕΥΑΜ. Τελικά, μετά από επώνυμη καταγγελία που έγινε, διαπιστώθηκε ότι αυτός που έπαιρνε τα χρήματα για να ξοφλήσει τους λογαριασμούς, δεν το έκανε, αλλά επιλεκτικά κρατούσε κάποιους ανεξόφλητους.»
Αναγνώστης μας απ’ την περιοχή μάς ανέφερε ότι με τη λήψη των τελευταίων λογαριασμών «με έκπληξη είδα ότι η μητέρα μου φαίνεται να έχει απλήρωτους πέντε συνολικά λογαριασμούς, η θεία μου τρεις και εγώ δύο. Για όλους αυτούς εννοείται ότι είχαμε πληρώσει κανονικά και πιστεύαμε πως δεν οφείλουμε τίποτε στη ΔΕΥΑΜ. Μέναμε ήσυχοι πως με την υπογραφή και τη σφραγίδα που μας έβαζε, είχαμε ξοφλήσει. Νομίζαμε όμως - και γεννάται ζήτημα πώς η ΔΕΥΑΜ επέτρεπε να εξοφλεί κάποιος χωρίς καμμία εξουσιοδότηση τόσους πολλούς λογαριασμούς - ότι είχε αναλάβει επίσημα τέτοιο έργο κι αρκούσε η σφραγίδα της Κοινότητας με τη μονογραφή του για να είμαστε εντάξει, δίχως να μετακινηθούμε στη Μυτιλήνη.»
Αυτός που άτυπα είχε προσφερθεί να εξοφλεί τους λογαριασμούς, όπως μας είπε ο κ. Μαρινάτος, είχε προγραμματική σύμβαση με τη ΔΕΥΑΜ που έληξε προσφάτως κι αφορούσε στην παροχή υπηρεσιών υδραυλικού, δηλαδή την αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο του νερού και μικροέργα συντήρησης. Η σύμβαση αυτή προέβλεπε την αποζημίωσή του βάσει του αριθμού των βλαβών που παρουσιάζονταν και διόρθωνε, και τίποτε άλλο.

Στα δικαστήρια…

«Απ’ ό,τι έχουμε δει, δεν υπήρχε καμμία άλλη σχέση για να λειτουργεί ως ανταποκριτής τής ΔΕΥΑΜ ή να έχει κάποια εξουσιοδότηση να εισπράττει και να εξοφλεί λογαριασμούς. Όλα ήταν σε άτυπο επίπεδο», ανέφερε ο κ. Μαρινάτος.
Παρ’ ότι η ίδια διαδικασία γινόταν όλη την περασμένη τετραετία, τα προβλήματα με τους λογαριασμούς αφορούν ως επί το πλείστον το διάστημα απ’ τα τέλη τού 2009 και το 2010, όπου σταδιακά όλο και περισσότεροι λογαριασμοί δεν εξοφλούνταν. Μάλιστα, στο χωριό, όταν άρχισαν να φτάνουν οι νέοι λογαριασμοί στους οποίους και εμφανίζονταν τα παλιά χρέη, κυκλοφόρησε ότι ήταν άρρωστος ο ίδιος και συγγενικό του πρόσωπο και για αυτό υπήρξε μια καθυστέρηση στην αντίδραση των κατοίκων, που θεώρησαν ότι μόλις αντιμετωπίζονταν αυτά τα προβλήματα θα τακτοποιούνταν οι οφειλές.
«Επειδή συνέχεια ανακαλύπτουμε και νέες περιπτώσεις όπου οι δημότες φαίνεται να χρωστούν νερό ενώ πιστεύουν ότι δεν οφείλουν τίποτε, το θέμα θα το συζητήσουμε την Τρίτη στο συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ, προκειμένου να κινήσουμε διά του δικηγόρου μας αγωγή», ανέφερε ο κ. Μαρινάτος. Στην αναζήτηση δικαστικής λύσης είναι πολύ πιθανόν να στραφούν μεμονωμένα ή και ομαδικά δημότες της περιοχής, ειδικά εκείνοι που έχουν πληρώσει σημαντικά ποσά - κάποιοι πάνω από 300 ευρώ - και διαπιστώνουν τώρα ότι κινδυνεύουν να μείνουν δίχως νερό αν δεν τα ξαναπληρώσουν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey