Στην υπογειοποίηση των εναέριων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη της Μύρινας έχει προχωρήσει η ΔΕΗ, ώστε να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και αναβάθμισης της αισθητικής και του περιβάλλοντος.
Στην υπογειοποίηση των εναέριων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη της Μύρινας έχει προχωρήσει η ΔΕΗ, ώστε να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και αναβάθμισης της αισθητικής και του περιβάλλοντος.
Η άμεση διαμόρφωση και υλοποίηση ενός προγράμματος υπογειοποίησης των υφιστάμενων γραμμών κρίθηκε απαραίτητη από τη ΔΕΗ, η οποία τα δύο τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε ένα μεγάλο έργο υπογειοποίησης του 70% του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης.
Συγκεκριμένα, γίνονται εργασίες στην περιοχή του Κάστρου από τα ΚΤΕΛ προς την έξοδο της πόλης, στην οδό Μητροπόλεως, ενώ όταν ολοκληρωθούν τα συγκεκριμένα έργα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το έργο στο Ρωμαίικο Γιαλό μέχρι τη Λέσχη Αξιωματικών, που θα συνεχιστεί στη Λεωφόρο Δημοκρατίας από το Εκκοκκιστήριο μέχρι το Τρίφωτο.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ολοκληρωθεί τα έργα της υπογειοποίησης στη περιοχή των Μαϊτιανών, σε όλη την αγορά της Μύρινας, καθώς και σε ένα μέρος του Ρωμαίικου Γιαλού μέχρι το Τρίφωτο. Το έργο της υπογειοποίησης θα αγγίξει το 1.000.000 ευρώ, ξεκίνησε το 2008 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έναν περίπου χρόνο.
Προκειμένου να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και αναβάθμισης της αισθητικής και του περιβάλλοντος, η υπογειοποίηση των γραμμών αποτελεί σύμφωνα με τη ΔΕΗ μια αναγκαιότητα στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα, θα σταματήσουν και οι διαμαρτυρίες των πολιτών για την ενόχλησή τους από τις κολώνες της ΔΕΗ, ενώ σταθεροποιείται η δυναμικότητα του ρεύματος στους καταναλωτές.
Οι γραμμές μεταφοράς με εναέρια καλώδια διέρχονται πάνω από την πόλη της Μύρινας, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό και με την ταχύτατη επέκταση των ηλεκτρικών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τη δικαιολογημένα αυξανόμενη ανησυχία των κατοίκων, σχετικά με τις επιπτώσεις από την έκθεσή τους σ’ αυτά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρχαν ούτε πρόσφατες μετρήσεις της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου και της μαγνητικής επαγωγής για τον περιβάλλοντα χώρο των γραμμών που διέρχονται μέσα από την πόλη της Μύρινας, ούτε μέτρα για την πρόληψη και μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Συνέχεια
Το επόμενο βήμα που θα πρέπει να προγραμματιστεί είναι η συνεργασία με τη δημοτική αρχή της Μύρινας, ώστε να υπάρξει άμεση λύση στο θέμα του δημοτικού φωτισμού. Αν δεν παρθούν το συντομότερο δυνατόν από τη δημοτική αρχή αποφάσεις για την τοποθέτηση φωτιστικών, η ΔΕΗ δε θα μπορέσει να είναι σε θέση να αφαιρέσει τις κολώνες, μια και δε θα υπάρχει δημοτικός φωτισμός μέσα στην πόλη της Μύρινας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε σημαντικά έργα ενίσχυσης όλου του δικτύου της στη Λήμνο. Στο συγκεκριμένο έργο προβλέπεται πύκνωση των στύλων με μεταλλικά στηρίγματα και με χοντρά καλώδια ώστε να μην υπάρξει ξανά το καταστροφικό φαινόμενο που παρουσιάστηκε το χειμώνα του 2004, οπόταν το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου της ΔΕΗ καταστράφηκε λόγω κακοκαιρίας. Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην περιοχή του Αυλώνα έχει εγκατεστημένη ισχύ 20MW, ενώ η ζήτηση τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής φτάνει τα 14MW. Η διαφορά θεωρείται ότι είναι μια πολύ μεγάλη εφεδρεία και η Λήμνος, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι από τα μοναδικά νησιά που διαθέτουν από τις μεγαλύτερες επάρκειες εγκατεστημένης ισχύς.