Η κατακόρυφη πτώση των ποσοστών της Ν.Δ., η αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και των Οικολόγων Πράσινων, και σε δεύτερη ανάγνωση του ΣΥΡΙΖΑ, και η μικρή πτώση του ΚΚΕ, συνθέτουν το σκηνικό των Ευρωεκλογών στη Λήμνο.
Η κατακόρυφη πτώση των ποσοστών της Ν.Δ., που έφτασε και 14%, η αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2004, και η μικρή πτώση σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, η αύξηση των ποσοστών του ΛΑΟΣ, που έφτασε το 5%, και των Οικολόγων Πράσινων, και σε δεύτερη ανάγνωση του ΣΥΡΙΖΑ, και τέλος η μικρή πτώση των ποσοστών του ΚΚΕ, συνθέτουν το σκηνικό των Ευρωεκλογών στη Λήμνο. Τα αποτελέσματα της Κυριακής, δημιουργούν ένα νέο πολιτικό σκηνικό στο νησί, το οποίο διαμορφώθηκε υπό το βάρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, κυρίως με το ακτοπλοϊκό, την καθυστέρηση στη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής, αλλά και με τα σημαντικά προβλήματα στον τομέα του τουρισμού, αλλά και σε αυτά που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι έμποροι και οι άλλες παραγωγικές τάξεις του νησιού.
Η μείωση του ποσοστού της Ν.Δ., χαρακτηρίζεται σημαντική, καθώς σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, έχασε μόνο στο Δήμο Μύρινας, το 40% της δύναμης της! Σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2004, η Ν.Δ. παρουσιάζει πτώση που φτάνει στο Δήμο Μούδρου, το 14,5%, στο Δήμο Νέας Κούταλης 13%, στο Δήμο Μύρινας 12% και στο Δήμο Ατσικής 6%. Σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007, η πτώση της Ν.Δ. στο Δήμο Μύρινας, έφτασε το 11,5 %, στο Δήμο Μούδρου 13%, στο Δήμο Νέας Κούταλης 9,5% και στο Δήμο Ατσικής 8%. Το χαμηλότερο ποσοστό της, η Ν.Δ. το κατέγραψε στο Δήμο Μούδρου, συγκεντρώνοντας μόλις το 24% και καταγράφοντας ένα από τα χαμηλότερα της ποσοστά, ενώ για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, κατέγραψε μεγάλη πτώση και στο Δήμο Μύρινας φτάνοντας το 29,1%, όπως και στους Δήμους Νέας Κούταλης 30% και Ατσικής 33,3%.
Κριτική
Ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Νίκος Ζαφειρόπουλος, εμφανίστηκε σκληρός στις δηλώσεις του, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση, αδιαφορία για τα προβλήματα του νησιού. «Η πτώση της Ν.Δ. στο νησί -τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος- ήταν σημαντική και όχι σε τέτοιο βαθμό αναμενόμενη, και πρέπει να προβληματίσει το κόμμα και την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα της. Άμεσα να επιληφθούν των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Λήμνος και παραμένουν για πολύ καιρό άλυτα, όπως το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Τα υπάρχοντα προβλήματα είχαν μεταφερθεί αλλά δεν αξιολογήθηκαν, όπως έπρεπε να αξιολογηθούν. Παρότι γνώριζαν τα προβλήματα, οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία».
Το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα ποσοστά του στις Ευρωεκλογές του 2004, κατέγραψε αύξηση στο Δήμο Μούδρου 4,2%, φτάνοντας το 48%, στο Δήμο Νέας Κούταλης 2%, φτάνοντας το 42,1%, στο Δήμο Ατσικής 1,1%, φτάνοντας το 42,8% και στο Δήμο Μύρινας 0,3%, φτάνοντας το 32,2%.
Η μη κινητοποίηση των ετεροδημοτών, όπως εκτιμούν στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, έφερε σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007, μείωση στα ποσοστά του κόμματος, στο Δήμο Νέας Κούταλης 4,5%, στη Μύρινα 3,5%, στο Μούδρο 2% και στην Ατσική 3%. Ο Συντονιστής της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Λήμνου, Βαγγέλης Γιαρμαδούρος, σε δηλώσεις του στο «Ε», έκανε λόγο για συντριπτική νίκη του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι: «Ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός του νησιού, η ανυπαρξία μεγάλων έργων και τα σωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι παραγωγικές τάξεις, οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Η συντριπτική ήττα της Ν.Δ. στη Λήμνο, έχει ονοματεπώνυμο. Ο τρόπος και η συμπεριφορά που επέδειξαν σε μεγάλα προβλήματα του νησιού, οι εκλεγμένοι της Ν.Δ., ο βουλευτής της Ν.Δ., ο Νομάρχης, ο Έπαρχος Λήμνου και ο Δήμαρχος Μύρινας, έφεραν τα ποσοστά της Ν.Δ., στα χαμηλότερα επίπεδα. Από δω και πέρα, το ΠΑΣΟΚ με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, θα εργαστεί, για να καταγράψει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές».
Οι μικρότεροι!
Μικρή πτώση παρουσιάζει το ΚΚΕ στη Λήμνο, ενώ μεγάλη αύξηση κατέγραψε ο ΛΑΟΣ, όπου στο Δήμο Μύρινας έφτασε το 6,5% από 1,7% στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, στο Δήμο Μούδρου στο 5,3% από 1,9% στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, στο 5,6% στο Δήμο Νέας Κούταλης από 2,2% στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, και στο Δήμο Ατσικής 4% από 2,4% στις προηγούμενες Ευρωεκλογές.
Αύξηση παρουσίασαν και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου στο Δήμο Μύρινας έφτασε το 6,1%, σε σχέση με το 4,5%, που είχε στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, στο Δήμο Μούδρου 4% σε σχέση με 3,3% στις Ευρωεκλογές του 2004, και 2,6% στις βουλευτικές του 2007. Στο Δήμο Ατσικής, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ποσοστό 3,1% σε σχέση με το 1,8% που είχε στις Ευρωεκλογές του 2004 και 1,6 στις βουλευτικές του 2007, και στο Δήμο Νέας Κούταλης πήρε 3% σε σχέση με το 2,2% των Ευρωεκλογών του 2004 και 1,9% των βουλευτικών εκλογών του 2007. Σχολιάζοντας τα ποσοστά που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λήμνο, ο συντονιστής της Τοπικής Οργάνωσης, Θόδωρος Μονοκρούσος, δήλωσε ότι «η οργάνωση που δημιουργήθηκε στη Λήμνο, έστω και τέσσερις μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές, και οι σημαντικές μας παρεμβάσεις στα μεγάλα προβλήματα του νησιού, μας έδωσαν μια πολύ καλή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στα ποσοστά των Ευρωεκλογών. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, γιατί ο τόπος έχει πολλά προβλήματα και για να πετύχουμε μια σημαντική παρουσία στις βουλευτικές εκλογές».
Σημαντική ήταν η παρουσία και των Οικολόγων Πράσινων στο Δήμο Μύρινας, που το ποσοστό τους έφτασε το 4,1%, στο Δήμο Νέας Κούταλης 3,8%, ενώ πιο χαμηλά ποσοστά συγκέντρωσαν στο Δήμο Ατσικής 2,4% και στο Δήμο Μούδρου 2,1%.
Πρωτιά Νέας Δημοκρατίας στον Άη Στράτη
Στον Άγιο Ευστράτιο, οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού καθώς και τα προγράμματα που υλοποιούνται, όπως το «Άη Στράτης-Πράσινο Νησί», έφεραν το κόμμα της Ν.Δ. στην πρώτη θέση, με ποσοστό 35,6%, το ΠΑΣΟΚ δεύτερο με 24,9, ενώ σημαντική αύξηση είχε το ΚΚΕ με ποσοστό 23,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,4%, όπως και ο ΛΑΟΣ 4.4% και οι Οικολόγοι Πράσινοι στο 2%. Αν και τα ποσοστά της Ν.Δ. παρουσίασαν πτώση σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2004, στο 1,5% και σε σχέση με τις βουλευτικές στο 11%, κατάφερε να έρθει πρώτο κόμμα, ενώ μεγάλη ήταν και η πτώση του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2004 στο 15% και τις βουλευτικές του 2007 στο 11,5%.
Μεγάλη αύξηση παρουσίασε το ΚΚΕ στον Άγιο Ευστράτιο, φτάνοντας το 23,4%, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2004 και τις βουλευτικές του 2007, στο 11%.