Έγγραφα… «θησαυρός»

01/07/2012 - 05:56
Μετά τον τελευταίο καθαρισμό που έγινε στο παλιό κτήριο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, αποδείχθηκε πως είναι ένα πραγματικό «θησαυροφυλάκιο». Βρέθηκαν πεταμένα στα πατώματα μαζί με σκουπίδια, όλα τα -ιστορικά πλέον- έγγραφα του παλιού Σχολείου.
Στα σκουπίδια το αρχείο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

Μέχρι σήμερα, το παλιό κτήριο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης ήταν γνωστό μέσα από τα σχετικά δημοσιεύματα και τον αγώνα που κάνουν τόσα χρόνια γονείς και εκπαιδευτικοί, ως ένα παλιό, εντυπωσιακό και αδίκως εγκαταλελειμμένο σχολικό κτήριο, που θα πρέπει κάποια στιγμή να τύχει της προσοχής που του αρμόζει. Μετά τον τελευταίο καθαρισμό που έγινε στο εσωτερικό του, την περασμένη Κυριακή, αποδείχθηκε πως είναι ένα πραγματικό «θησαυροφυλάκιο». Κι αυτό γιατί βρέθηκαν πεταμένα στα πατώματα μαζί με χίλια μύρια σκουπίδια, όλα τα - ιστορικά πλέον - έγγραφα του παλιού Σχολείου, από τη διαβίβαση του οικοπέδου από το Υπουργείο Παιδείας στο Δήμο Μυτιλήνης το 1931, μέχρι και πολύ πιο πρόσφατες καταστάσεις με τα ονόματα των μαθητών. Έγγραφα που τόσο καιρό κανείς δε φρόντισε να διαφυλάξει και αφήνονταν να σαπίζουν για έξι ολόκληρα χρόνια.

Σε διάφορες αίθουσες του κτηρίου, μαζί με κουβέρτες και ρούχα, σύριγγες, μπάζα, σπασμένα τζάμια και πολλά σκουπίδια, βρίσκονται ακόμη πεταμένα χαρτιά αποδεικτικά της ιστορίας του Σχολείου και της νέας γενιάς στην περιοχή της Επάνω Σκάλας. Για έξι ολόκληρα χρόνια, κανείς από τους αρμοδίους της Εκπαίδευσης και του Δήμου, που είχαν μπει στο εγκαταλελειμμένο Σχολείο, δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στο σωρό αυτό.

Τα φανερά και τα… κρυφά

Την περασμένη Κυριακή, που έγινε πια καθαρισμός στο εσωτερικό του Σχολείου με τη συμμετοχή και των Aeolistas, η στοίβα αυτή από έγγραφα άρχισε να ξεκαθαρίζεται. Διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για το αρχείο του Σχολείου, όλα τα έντυπα που αφορούσαν στην ίδρυση και τη λειτουργία του, από τα πιο σημαντικά, όπως είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας τού 1931 και το έγγραφο που όριζε τη μεταφορά των μαθητών στο κτήριο που ολοκληρώθηκε το 1934. Ακόμα, αποδείξεις παραλαβής εξοπλισμού, συμβάσεις με την τότε Ανώνυμη Ηλεκτρική Εταιρεία Μυτιλήνης, καταλόγους με τα ονόματα των μαθητών, σχεδιαγράμματα όλων των ορόφων κ.ά.. Σε άλλη αίθουσα, δίπλα στην πρώην αίθουσα μουσικής, πίσω από μια κλειδωμένη σιδερένια πόρτα που δεν κατάφερε κάποιος μέχρι στιγμής να παραβιάσει, φυλάσσονται σε ράφια και ντουλάπια και μέσα στο σκοτάδι διάφορα άλλα έγγραφα, που περιμένουν κι αυτά να έρθουν στο φως.
Ένας πραγματικός «θησαυρός» όχι μόνο για το Σχολείο, αλλά και για την ιστορία της πόλης και της εκπαίδευσης, που παραμένει αφημένος τόσα χρόνια σε ένα κτήριο.


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Παναγιώτης Καρέκος, στο χώρο όπου για έξι χρόνια βρίσκονταν πεταμένα τα έγγραφα που συγκεντρώθηκαν αυτές τις ημέρες (πάνω). Το έγγραφο μεταβίβασης του σχεδιαγράμματος του οικοπέδου, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας προς τον τότε Δήμο Μυτιλήνης, το 1931…

«Δεν είχε χώρο ο Δήμος…»

Τα παραπάνω έγγραφα συγκεντρώθηκαν, τα σημαντικότερα από αυτά παραδόθηκαν στο σημερινό διευθυντή του Σχολείου, Αντώνη Βλαχονικολό, προκειμένου να φυλαχτούν, ενώ τα υπόλοιπα έχει κρατήσει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, Παναγιώτης Καρέκος, προκειμένου να τα ταξινομήσει.
Σύμφωνα με τον τελευταίο, οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δε βρήκαν ποτέ χώρο για να φυλάξουν τα σημαντικά αυτά έγγραφα κι έτσι παρέμειναν στο Σχολείο.
Την Κυριακή, τελειώνοντας με τις επεμβάσεις στο εσωτερικό του χώρου και τα πλέγματα που πέρασαν σε ορισμένα από τα παράθυρα, για να μην μπορεί να μπει κάποιος στις αίθουσες του ισογείου, οι γονείς κλείδωσαν τις πόρτες με λουκέτα που προμηθεύτηκαν οι ίδιοι, προκειμένου να ασφαλίσουν καλύτερα το κτήριο.
«Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, θα φροντίσουμε να είμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε μέσα στο Σχολείο και να καθαρίσουμε σταδιακά όλους τους χώρους», λέει ο κ. Καρέκος. «Αυτό που μένει, όσον αφορά στα έγγραφα, είναι να ανοίξουμε με κάποιο τρόπο την πόρτα της αίθουσας, όπου υπάρχει φυλασσόμενο το υπόλοιπο αρχείο.»


... και συμβόλαιο του 1946, με την τότε Ανώνυμη Ηλεκτρική Εταιρεία Μυτιλήνης


Και μάθημα με… βροχή

Όσο το εντυπωσιακό παλιό κτήριο του 5ου Δημοτικού Σχολείου παραμένει εγκαταλελειμμένο, 175 συνολικά μαθητές εξακολουθούν να κάνουν μάθημα στις στενάχωρες λυόμενες αίθουσες που βρίσκονται απέναντι από τα Δικαστήρια. Και χτες, αμέσως μετά τη βροχή, έζησαν για άλλη μια φορά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που προκαλούνται κάθε φορά που ο καιρός χαλάει και οι αίθουσές τους πλημμυρίζουν νερά.


«Έβρεξε» χτες μέσα στις αίθουσες όπου παρακολουθούσαν μάθημα τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου. Το «Ε» βρέθηκε στις εγκαταστάσεις και αντιμετώπισε, παράλληλα, τη δυσαρέσκεια εκπαιδευτικών και μαθητών για το ότι για άλλη μια φορά οι αίθουσές τους είχαν πάρει νερά από τη βραδινή βροχή.
Στο διάλειμμα τα παιδιά έτρεξαν κατ’ ευθείαν στην κλειδωμένη πόρτα που χωρίζει την αυλή του Σχολείου τους από το γήπεδο που τους έχει παραχωρηθεί για να παίζουν, για να ακούσουν με απογοήτευση - επίσης για άλλη μια φορά - πως δε θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν χτες, αφού θα χαλούσε το γκαζόν και τα ίδια κινδύνευαν να γίνουν μούσκεμα αν έπεφταν κάτω.
«Κάθε φορά που βρέχει, έχουμε την ίδια κατάσταση», μας εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Παναγιώτης Καρέκος. «Ευτυχώς ο Δήμος χρηματοδότησε την κατασκευή ορισμένων στεγάστρων, για να μπορούν τουλάχιστον να προαυλίζονται με κάποιο τρόπο οι μαθητές και οι δάσκαλοι, έστω και με τη βροχή, αφού δε γίνεται να παραμένουν συνεχώς μέσα στις αίθουσες, που πρέπει να αερίζονται καλά.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey