Για νερό χωρίς… δελτίο

01/07/2012 - 05:56
Απ’ το πρωί της Τρίτης μέχρι και χθες, έμειναν δίχως νερό οι περιοχές των δήμων Θερμής και Μυτιλήνης, λόγω των εργασιών που ξεκίνησαν να εκτελούνται στη δεξαμενή ύδρευσης του Συνδέσμου Ύδρευσης και Αποκομιδής Απορριμμάτων δήμων Θερμής και Μυτιλήνης.
Απ’ το πρωί της Τρίτης μέχρι και χθες, έμειναν δίχως νερό οι περιοχές των δήμων Θερμής και Μυτιλήνης, που υδροδοτούνται απ’ τις πηγές της Λάρσου, λόγω των εργασιών που ξεκίνησαν να εκτελούνται στη δεξαμενή ύδρευσης του Συνδέσμου Ύδρευσης και Αποκομιδής Απορριμμάτων δήμων Θερμής και Μυτιλήνης. Με την ολοκλήρωση του έργου, υπολογίζεται στις αρχές του 2010, οι κάτοικοι του δήμου Θερμής και των δημοτικών διαμερισμάτων Αφάλωνα, Παναγιούδας και Παμφίλων, να πάψουν να λένε το νερό νεράκι, αφού θα λυθεί κατά το ήμισυ τουλάχιστον, το σοβαρότατο πρόβλημα που έως τώρα αντιμετώπιζαν. Πρόβλημα εξαιτίας του οποίου η παροχή νερού γίνεται τη θερινή περίοδο βάσει συγκεκριμένου ωραρίου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να φτάσει το πολύτιμο αγαθό σε όλα τα χωριά.

Ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα ύδρευσης, θα υπάρξει μόλις γίνει και η δεύτερη φάση του έργου αντικατάστασης του παλιού δικτύου διανομής, που ξεκινά απ’ τη Μόρια και καταλήγει στα Μιστεγνά, χρησιμοποιώντας έναν αγωγό 18 χιλιομέτρων και ηλικίας άνω των 40 ετών, με ό,τι αυτό σημαίνει σε συχνότητα βλαβών, διαρροές και κατ’ επέκταση απώλειες νερού.  

Αρχή με δεξαμενή
«Με την επίβλεψη της ΔΕΥΑΜ -είπε ο Παναγιώτης Σεκερτζής, δημοτικός σύμβουλος Θερμής και πρόεδρος του Συνδέσμου- ξεκίνησε το πρώτο στάδιο του έργου, που αφορά την κατασκευή δεύτερης δεξαμενής και την αντικατάσταση του αγωγού, που μεταφέρει το νερό απ’ της πηγές στη Λάρσο έως τη Μόρια, τη θέση Γιαλί, που είναι η υφιστάμενη δεξαμενή.». Για να μπορέσει να γίνει η θεμελίωση της δεύτερης δεξαμενής δίπλα στην παλιά, έπρεπε να προηγηθεί η υποδομή του καταθλιπτικού αγωγού, που θα παίρνει το νερό απ’ τη δεξαμενή και θα το διοχετεύει στον αγωγό παροχής.
Για αυτό και διακόπηκε, όπως ανέφερε ο κ. Σεκερτζής, η υδροδότηση όλων των βορειόχωρων και της Θερμής απ’ το πρωί της Τρίτης. Η υδροδότηση ξεκίνησε χθες το μεσημέρι σταδιακά από Αφάλωνα, Παναγιούδα, Πάμφιλα και συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα σε Πύργους Θερμής, Θερμή και Μιστεγνά.
«Η δεξαμενή που θα αρχίσει άμεσα να κατασκευάζεται, είναι χωρητικότητας 200 κυβικών μέτρων, όσο δηλαδή και η υφιστάμενη. Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος της κατασκευής της, να διπλασιαστούν οι ποσότητες του νερού που μπορεί να διαθέτει ο Σύνδεσμος στις περιοχές των δύο δήμων που υδροδοτεί», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, Κώστας Κατσαρός.
Στο πλαίσιο του ίδιου έργου, που εντάχθηκε πέρυσι στο ΘΗΣΕΑΣ απ’ το οποίο και χρηματοδοτείται με ένα εκατομμύριο ευρώ, θα γίνει και η κατασκευή νέου αγωγού μήκους έξι χιλιομέτρων, ο οποίος θα συνδέει τη Λάρσο με τις δύο δεξαμενές.

Συνέχεια με αγωγούς

«Μαζί με κάποιες εργασίες ηλεκτρομηχανικές στο αντλιοστάσιο στη Λάρσο -συνέχισε ο κ. Κατσαρός- το έργο προβλέπει ακριβώς δίπλα στον υφιστάμενο αγωγό, να τοποθετηθεί ένας καινούργιος, ο οποίος και με την ολοκλήρωσή του, θα μεταφέρει το νερό». Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, ο υφιστάμενος αγωγός είναι παλαιωμένος με πολλές φθορές, σχεδόν σάπιος, σπάει συχνά και διαρκώς δημιουργούνται προβλήματα στη μεταφορά του νερού προς τη δεξαμενή. Ο καινούργιος αγωγός θα έχει διάμετρο 25 εκατοστά και η τοποθέτησή του αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη του 2009, αρχές του επόμενου χρόνου.
Για να τελειώσει όμως στο σύνολό του το έργο, να λείψουν τα προβλήματα που χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν όλα τα χωριά του βόρειου τμήματος της Μυτιλήνης και της Θερμής στην ύδρευση, ειδικά τη θερινή περίοδο, όπου αυξάνεται κατακόρυφα η ζήτηση, θα πρέπει να υπάρξει ακόμη ένα έργο. Αυτό της αντικατάστασης και του αγωγού, που απ’ τη δεξαμενή -τις δύο δεξαμενές σε λίγους μήνες- φτάνει μέχρι όλα τα προαναφερόμενα χωριά.
Για τον αγωγό αυτό, που συνολικά διανύει 18 χιλιόμετρα απ’ τη Μόρια έως τα Μιστεγνά, εκπονείται τώρα η μελέτη με ευθύνη του Συνδέσμου και θα αναζητηθεί στη συνέχεια πηγή χρηματοδότησης. Γιατί, όπως έχει αποδειχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, και ειδικά μετά την αύξηση των μόνιμων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των δύο δήμων, δεν φτάνει μόνο να υπάρχει νερό για να μη δημιουργούνται προβλήματα λειψυδρίας. Απαιτείται να εξασφαλιστεί κι ένα σύγχρονο δίκτυο μεταφοράς του, για να μη χάνονται ατέλειωτες ποσότητες στην τεράστια διαδρομή των 24 χιλιομέτρων που «διανύει».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey