Προανάκριση για τις καταγγελίες του δημάρχου Μολύβου για «πλιάτσικο» σε βάρος των προσφύγων
Παράδειγμα ανθρωπιάς η «Πρώτη Στάση»
Προανάκριση για τις καταγγελίες του δημάρχου Μολύβου για «πλιάτσικο» σε βάρος των προσφύγων
Παράδειγμα ανθρωπιάς η «Πρώτη Στάση»
Στο βόρειο τμήμα της Λέσβου, εκεί όπου παρουσιάζονται και οι περισσότερες αποβιβάσεις μεταναστών, η στάση του κόσμου απέναντι στο δράμα των προσφύγων έχει δύο πρόσωπα. Από τη μια πλευρά είναι το συγκινητικό ενδιαφέρον δεκάδων κατοίκων στο Μόλυβο, που έχουν μάλιστα συγκροτήσει ομάδα παροχής πρώτης φροντίδας στους αλλοδαπούς που αποβιβάζονται στην περιοχή τους. Στην ευρύτερη περιοχή, όμως, δρα και μια άλλη ομάδα - η οποία αποτελεί ευτυχώς μειοψηφία. Εκείνοι, όχι μόνο δε βοηθούν τους πρόσφυγες, αλλά έχουν ως πρώτο μέλημά τους να κλέψουν τις βάρκες τους, ενώ έχουν καταγγελθεί μέχρι και περιστατικά πλιάτσικου σε βάρος των μεταναστών για να τους πάρουν και το τελευταίο υστέρημα που έχουν μαζί τους.
Προανάκριση έχει διατάξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών μετά απ’ τις καταγγελίες του δημάρχου Μολύβου, Στέλιου Καραντώνη, για τα απαράδεκτα φαινόμενα από κάποιες ομάδες περιοίκων που κλέβουν τις βάρκες αλλά και… χρήματα από τους μετανάστες. Οι καταγγελίες αυτές του δημάρχου που είχαν δημοσιευθεί σε όλες τις εφημερίδες, είχαν βασιστεί σε καταγγελίες κατοίκων της περιοχής που γνωρίζουν και συζητούν τέτοια συμβάντα, χωρίς όμως κανείς να είναι πρόθυμος να κατονομάσει τους «δράστες».
Ο δήμαρχος του Μολύβου είχε κάνει λόγο για «κοινό μυστικό» των κατοίκων της περιοχής για τα φαινόμενα πλιάτσικου σε βάρος των εξαθλιωμένων μεταναστών. Πέρα από τις «συζητήσεις» στα καφενεία και τις πλατείες, ο κ. Καραντώνης είχε πάρει στα χέρια του και επιστολή τον περασμένο Δεκέμβριο από κατοίκους της περιοχής, που κατήγγειλαν περιστατικό στη Σκάλα Συκαμιάς, όταν κάποιοι μαζί με τη βάρκα άρπαξαν και μια τσάντα με 6.000 δολλάρια που είχε μαζί της μια οικογένεια μεταναστών για τα έξοδα του ταξιδιού της.
«Δε μας τιμάνε τέτοιου είδους περιστατικά, γι’ αυτό και εμείς δε διστάσαμε να τα καταγγείλουμε δημόσια, εκφράζοντας και το αίσθημα συνολικά της κοινωνίας του δήμου μας, που έχει δείξει με κάθε τρόπο την ευαισθησία του στο δράμα των προσφύγων και, από την άλλη μεριά, καταγγέλλει και απομονώνει αυτά τα μεμονωμένα συμβάντα», δήλωσε στο «Ε» ο δήμαρχος Μήθυμνας, κ. Καραντώνης.
Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Μήθυμνας, κ. Κατσαμπρόκος. «Στο δήμο μας, με πρωτοβουλία κατοίκων, έχει δημιουργηθεί η “Πρώτη Στάση” που παρέχει βοήθεια στους μετανάστες που φθάνουν ταλαιπωρημένοι στον τόπο μας. Θέλουμε να σταματήσει το πλιάτσικο σε βάρος των προσφύγων από αυτούς τους λίγους που κάνουν τέτοιες ενέργειες.»
«Πρώτη στάση» ανθρωπιάς
Αυτό που ξεκίνησε ως αυθόρμητη πρωτοβουλία ορισμένων κατοίκων του Μολύβου, να προσφέρουν από το υστέρημά τους φαγητό και στεγνά ρούχα στους πρόσφυγες που φθάνουν στην περιοχή τους, έχει εδώ και δυο μήνες περίπου πάρει τη μορφή μιας οργανωμένης ομάδας πολιτών με το όνομα «Πρώτη Στάση» και με στόχο, οργανωμένα πια, να βοηθά ανθρώπους που φθάνουν εξαθλιωμένοι στην περιοχή.
Τρόφιμα και ρούχα συγκεντρώνονται σε χώρους για να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Πέρα απ’ αυτό, μέλη της ομάδας μοιράζονται τις «βάρδιες» για να είναι όλο το 24ωρο σε επιφυλακή και να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν κάθε φορά που μια βάρκα γεμάτη με κόσμο φθάνει στις ακτές τους. Η ομάδα έχει υποβάλει πρόταση στο δήμο για να κατασκευαστεί ένα υπόστεγο στο λιμάνι, όπου θα μπορούν να προφυλάσσονται από τον ήλιο και τη βροχή οι πρόσφυγες, μέχρι να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες μεταφοράς τους στη Μυτιλήνη. Έχουν προτείνει ακόμη στο ίδιο σημείο να τοποθετηθούν και δυο χημικές τουαλέτες. Στόχος της «Πρώτης Στάσης» είναι να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.
Παράνομες αφίξεις
Συνολικά 22 μετανάστες συνέλαβαν αστυνομικοί, την Πέμπτη, στη Σκάλα Συκαμιάς και στο Μανταμάδο. Οι αλλοδαποί δήλωσαν ότι αποβιβάστηκαν στα παράλια του νησιού με φουσκωτές βάρκες, προερχόμενοι από τα απέναντι τουρκικά παράλια.
Εξωλέμβιες μηχανές σε τιμή ευκαιρίας από κατοίκους που, σύμφωνα με καταγγελίες, τις «μοσχοπουλάνε» σε χωριά
Η «μαύρη αγορά» της βάρκας
Όσο-όσο πωλούνται οι βάρκες με τις εξωλέμβιες μηχανές των μεταναστών στο παράνομο «εμπόριο» που έχει στηθεί από κατοίκους στο βόρειο τμήμα του νησιού, που αρπάζουν τις βάρκες από τους μετανάστες, αλλά και νόμιμα μέσω του ΟΔΔΥ, όπου οι βάρκες διατίθεται σε εξευτελιστικές τιμές. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πώλησης σκαφών βλέπουν τα τελευταία χρόνια τον τζίρο τους να μειώνεται δραματικά, κυρίως σε εξωλέμβιες μηχανές μικρής ιπποδύναμης, με τις οποίες ταξιδεύουν συνήθως οι πρόσφυγες από τα απέναντι παράλια προς τη Λέσβο.
Προχθές έγινε από την Υπηρεσία Εντελλομένων Λέσβου, που στεγάζεται στην πλατεία Αλυσίδας, δημοπρασία - για λογαριασμό του ΟΔΔΥ - περίπου 200 μηχανών που είχαν μαζευτεί από τους λιμενικούς τους τελευταίους μήνες. Στους πλειστηριασμούς που γίνονται περίπου κάθε δυο μήνες στη Μυτιλήνη και δημοσιοποιούνται από τον ΟΔΔΥ σε όλη τη χώρα, παίρνουν μέρος στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάτοικοι της Λέσβου (περίπου το 85%) αλλά και εκτός νησιού, οι οποίοι από τη μια στιγμή στην άλλη γίνονται ιδιοκτήτες βάρκας και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές. Συγκεκριμένα, στη δημοπρασία που έγινε την Πέμπτη πωλήθηκε στην τιμή των 4.500 ευρώ βάρκα με μηχανή 200 ίππων, η αξία της οποίας στο εμπόριο φθάνει τα 25.000 ευρώ. Αντίστοιχα μηχανές μικρότερης ιπποδύναμης, 25 ίππων, αξίας 2.500 ευρώ, πωλούνται στην τιμή των 400 - 500 ευρώ.
Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σκαφών αναψυχής σε πολλές περιπτώσεις παίρνουν και οι ίδιοι μέρος στις δημοπρασίες που γίνονται, προκειμένου ν’ αποκτήσουν τέτοιες βάρκες με χαμηλό κόστος και να τις διαθέσουν σε καλές τιμές στους πελάτες τους.
Από την άλλη μεριά όμως, το «παραεμπόριο» που έχει στηθεί στις ακτές, με τους κατοίκους ν’ αρπάζουν τις βάρκες από τους πρόσφυγες τις οποίες στη συνέχεια πωλούν στα χωριά τους, έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις επιχειρήσεις τους.
Στη «μαύρη αγορά» της βάρκας που έχει στηθεί στο βόρειο τμήμα του νησιού υπάρχουν - όπως λένε οι πληροφορίες - κάτοικοι που έχουν στην κατοχή τους και πάνω από 10 εξωλέμβιες μηχανές στις αυλές των σπιτιών τους, έτοιμες… για πώληση. Εξάλλου, σε συλλήψεις που έχει κάνει το Λιμενικό, έχουν εντοπιστεί κάτοικοι που είχαν μετατρέψει σε «έκθεση εξωλέμβιων» τις αυλές των σπιτιών τους.
«Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Θα πρέπει οι αρχές να κάνουν ελέγχους για να μπει ένα φρένο σ’ αυτό που καταστρέφει τις δικές μας νόμιμες επιχειρήσεις. Δε διαφωνώ στο να αποκτήσει κάποιος τη βάρκα που θα βρει, αρκεί όμως να τη δηλώσει στις αρχές και ν’ ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες, πληρώνοντας και τα σχετικά παράβολα», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Κώστας Τατάς, ιδιοκτήτης επιχείρησης σκαφών αναψυχής.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η δουλειά του στο εμπόριο σκαφών μικρής ιπποδύναμης έχει μειωθεί, σε ποσοστό που μπορεί να φθάνει και το 50% εξ αιτίας που παραεμπορίου που έχει στηθεί με τις βάρκες των μεταναστών.
Το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Δημήτρης Διόλατζης, ιδιοκτήτης επιχείρησης σκαφών αναψυχής. «Εδώ και τρία χρόνια περίπου η δουλειά μας έχει μειωθεί σε ένα ποσοστό 40 - 50% στις μηχανές μικρής ιπποδύναμης, τις οποίες μπορούν να βρουν ανά πάσα στιγμή πλέον από τις παραλίες», τόνισε.