Ιστορία σε πλαστικό περιτύλιγμα!

01/07/2012 - 05:56
Αλλάζει όψη το διατηρητέο παραδοσιακό καφενείο «Πανελλήνιον», αφού στον εξωτερικό χώρο τόσο του ίδιου, όσο και του διπλανού ζαχαροπλαστείου «Το Σπίτι του Γλυκού», το παλιό «Κρυστάλ», προστέθηκε πρόσφατα μία κατασκευή από νάυλον, που δίνει στο διατηρητέο κτήριο όψη… «τσαντιριού».
Εξακολουθεί να αλλάζει όψη το διατηρητέο παραδοσιακό καφενείο «Πανελλήνιον», αφού στον εξωτερικό χώρο τόσο του ίδιου, όσο και του διπλανού ζαχαροπλαστείου «Το Σπίτι του Γλυκού», το παλιό «Κρυστάλ» - που λειτουργούν υπό την ίδια διεύθυνση - προστέθηκε πρόσφατα μία κατασκευή από νάυλον, που δίνει στο διατηρητέο κτήριο όψη… «τσαντιριού». Ενώ κρύβει, πλέον, από τα μάτια των πολιτών το μεγαλύτερο τμήμα της πρόσοψής του. Πολιτών, πολλοί εκ των οποίων επί χρόνια προσπάθησαν να διασώσουν το ιστορικό καφενείο και νιώθουν σήμερα να θίγονται, βλέποντάς το να μην αντιμετωπίζεται με το δέοντα σεβασμό.

Πριν από λίγο καιρό, μόλις τον περασμένο Μάιο, είχαμε χαρακτηριστεί ως «κακεντρεχείς», όταν σε σχετικό δημοσίευμά μας καταγγέλλαμε το ότι παρ’ όλο που το εσωτερικό του παλιού καφενείου είχε αναβαθμιστεί εντυπωσιακά, δεν έδινε την αίσθηση ενός «παραδοσιακού καφενείου». Χαρακτηρισμούς, εξάλλου, που το ίδιο το υπουργείο Αιγαίου είχε εξασφαλίσει το 1990 τόσο για το «Πανελλήνιον», όσο και για «Το Σπίτι του Γλυκού», ως προς την όψη αλλά και για τη χρήση τους. Κι αυτό «για τη σημασία τους στην πρόσφατη κοινωνική ιστορία της πόλης της Μυτιλήνης» (σ.σ. το «Κρυστάλ αποχαρακτηρίστηκε ως προς τη χρήση του το 2005).

Και το «Πανελλήνιο»

Δεν έχει υπάρξει, ωστόσο, καμμία σχετική απόφαση αποχαρακτηρισμού του κτηρίου του «Πανελληνίου», ούτε ως προς την όψη του, αλλά ούτε και ως προς τη χρήση και τον εσωτερικό του διάκοσμο. Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο, σε αυτοψία που πραγματοποίησε στο κτήριο η Διεύθυνση Πολεοδομίας Λέσβου, επέβαλε πρόστιμο ανέγερσης, αλλά και πρόστιμο διατήρησης στην επιχείρηση, καθώς διαπιστώθηκαν αυθαιρεσίες που αφορούσαν σε εκτεταμένες επεμβάσεις που είχαν πραγματοποιηθεί, χωρίς οικοδομική άδεια, στο εσωτερικό του διατηρητέου κτηρίου (ψευδοροφή, επίστρωση όλου του δαπέδου με γκρο μπετόν, κατασκευή βάσεων από σκυρόδεμα, διακοσμητικοί στύλοι με γύψινο περίβλημα, σιδερένια κατασκευή κ.λπ.).


Σε πλαστικό περίβλημα το πάλαι ποτέ παραδοσιακό «Πανελλήνιον»

Και οι αυθαιρεσίες συνεχίζονται…
Σύμφωνα με το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου - τον αρμόδιο φορέα για την έκδοση της άδειας για τοποθέτηση στεγάστρων και κατασκευών στο τμήμα της προκυμαίας της Μυτιλήνης -, για την κατασκευή που έγινε πρόσφατα έξω από το «Πανελλήνιον» και «Το Σπίτι του Γλυκού» τέτοια άδεια δεν έχει ακόμη εκδοθεί, αφού υπάρχουν κάποια έγγραφα που υπολείπονται να κατατεθούν. Μάλιστα, όπως ενημερωθήκαμε, δεν έχει εκδοθεί σχετική άδεια και για κανένα άλλο κατάστημα της προκυμαίας, καθώς η όλη διαδικασία που προβλέπεται από το Νόμο 2971/2001 περί «Αιγιαλού, παραλίας και άλλων διατάξεων», είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και διαρκεί περίπου ένα χρόνο.
Στην περίπτωση, όμως, του «Πανελληνίου», αλλά και του διπλανού ζαχαροπλαστείου «Το Σπίτι του Γλυκού», δεν μπορεί να ισχύει η ίδια ανοχή που ισχύει για άλλα καταστήματα της προκυμαίας, αφού πρόκειται, επιπλέον, για κτήρια που έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα ως προς την όψη τους και οποιαδήποτε αντίστοιχη κατασκευή προσβάλλει την αρχιτεκτονική τους αισθητική. Μάλιστα, από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης έχουν ήδη επιβληθεί ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για όλες τις κατασκευές που έχουν γίνει στα δύο καταστήματα, αφού οι τελευταίες έγιναν χωρίς να ενημερωθεί η υπηρεσία.

Άπραγοι Πολεοδομία και ΣΧΟΠ

Από την άλλη μεριά, ούτε στο ΣΧΟΠ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει υποβληθεί κάποια σχετική αίτηση προς έγκριση. Σύμφωνα με τους αρμοδίους, σε διατηρητέα και ιστορικά όπως το συγκεκριμένο κτήρια απαγορεύονται επεμβάσεις που διαταράσσουν την αρχιτεκτονική ισορροπία τους, παρά μόνο εφόσον εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που όμως σε καμμία περίπτωση δεν ισχύει για το «Πανελλήνιον» και το «Σπίτι του Γλυκού». Ωστόσο, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, εξετάζουν τα θέματα που προκύπτουν μόνο κατόπιν καταγγελίας που μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε πολίτη.
Εντύπωση προκαλεί, επιπλέον, το ότι η Διεύθυνση Πολεοδομίας της νομαρχίας δήλωσε πως… δεν ήταν ενημερωμένη σχετικά με τις νέες επεμβάσεις που έγιναν στο εξωτερικό των δύο κτηρίων!
Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας, κ. Παράσχος Βασιλέλλης, «αν έχει γίνει κάτι τέτοιο θα πάμε να το δούμε και εάν δεν έχει υπάρξει σχετική οικοδομική άδεια, θα γίνει έκθεση αυθαιρέτου».
Ελπίζουμε οι όποιες αρμόδιες υπηρεσίες σύντομα να προχωρήσουν σε εφαρμογή των διαδικασιών που εμπίπτουν σε αυτές, αφού - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο «Ε» κάτοικος της Μυτιλήνης - «μετά από τόσες προσπάθειες που έχουν γίνει για τη διατήρησή του, τόσο από το υπουργείο, όσο και από το δήμο Μυτιλήνης και από κατοίκους της πόλης, το “Πανελλήνιον” δεν αξίζει να έχει αυτό το τέλος…».


Αυθαίρετες κατασκευές και στα «Goody’s»

Τάσεις… ενοποίησης του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο, φαίνεται πως έχουν τα «Goody’s» της προκυμαίας της Μυτιλήνης, αφού πρόσφατα «έκλεισε» με ξύλινο στέγαστρο και το μικρό κομμάτι που παρέμενε ανοιχτό μπροστά από την είσοδό τους, έχοντας πλέον γίνει «ένα» με το υπόλοιπο του καταστήματος.



Επέμβαση επίσης αυθαίρετη, τουλάχιστον όσον αφορά στη μη ύπαρξη αδείας από το Λιμενικό Ταμείο.
Ας σημειωθεί πως ούτε για αυτές τις πραγματικά μόνιμες κατασκευές η Πολεοδομία είναι ενήμερη, όπως δηλώνει η ίδια. Όπως ειπώθηκε, η υπηρεσία προγραμματίζει να κάνει αυτοψία στο χώρο!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey