Κάγκελα παντού…

01/07/2012 - 05:56
Αποδεικτικό του τρόπου λειτουργίας ορισμένων ιερέων που η κοινωνία τούς έχει εμπιστευτεί τη λειτουργία ως λατρευτικών χώρων μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς ετούτου του τόπου είναι το πρόσφατο γεγονός στην Πέτρα.
Ασέβεια και αισθητική καταστροφή του μνημείου-βράχου της Παναγιάς στην Πέτρα από το νέο ιερέα του χωριού


Αποδεικτικό του τρόπου λειτουργίας ορισμένων ιερέων που η κοινωνία τούς έχει εμπιστευτεί τη λειτουργία ως λατρευτικών χώρων μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς ετούτου του τόπου είναι το πρόσφατο γεγονός στην Πέτρα. Εκεί ο νέος ιερέας του χωριού, θεωρώντας προφανώς ότι είναι κάτι σαν τον επί της Γης εκπρόσωπο του Θεού, άρα τα ξέρει όλα και φυσικά και λίγο από αρχιτεκτονική, κυριολεκτικά κατέστρεψε την εικόνα του μοναδικού βράχου της Παναγιάς, ενός από τα σήματα κατατεθέντα της Λέσβου. Πολλές δεκάδες μέτρα πανάκριβων όσο και ακαλαίσθητων κάγκελων, κατασκευασμένων από σιδερά της περιοχής σύμφωνα με σχέδια του πολυπράγμονα παπά, τοποθετήθηκαν με την άδεια… του Θεού κατά μήκος της σμιλεμένης στο βράχο σκάλας!


Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες εβδομάδες, όταν και ο ιερέας της Πέτρας ζήτησε από τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να τοποθετήσει κάγκελα στο βράχο της Παναγιάς, ώστε να διευκολύνονται οι ανήμποροι επισκέπτες του ναού. Εδώ φυσικά να σημειωθεί ότι η εκκλησία της Παναγίας λειτουργεί επί αιώνες στην κορυφή του βράχου, που να σημειωθεί ότι αποτελεί και γεωφυσικό μνημείο του τόπου χωρίς ποτέ κανένας από τους λειτουργούς του Υψίστου να σκεφτεί να τοποθετήσει κάγκελα κατά μήκος της σκάλας.
Προφανώς, όλοι οι προηγούμενοι παπάδες δεν ήταν τόσο καλοί όσο ο νέος ιερέας της κωμόπολης, που να σημειώσουμε ότι διαδέχθηκε τον αποπεμφθέντα σκανδαλοποιό «παπανταβατζή», του οποίου τα έργα και οι ημέρες είχαν αποκαλυφθεί πριν πέντε περίπου χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ζητήθηκε από τον ιερέα έγγραφο αίτημα και του εξηγήθηκε πως το αν, καθώς και το τι κάγκελο, θα τοποθετηθεί, εάν κάτι τέτοιο συμφωνηθεί, θα αποφασισθεί από το Τοπικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, στο οποίο και θα συζητηθεί το αίτημά του από πολυεπιστημονική επιτροπή.

Στο αρμόδιο συμβούλιο
Το αίτημα υποβλήθηκε από τον ιερέα και στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, προφανώς επειδή θεωρήθηκε ότι η υποβολή αιτήματος ισοδυναμεί με έγκρισή του, εκατοντάδες μέτρα ακαλαίσθητων κάγκελων, που προσβάλλουν την ιερότητα του χώρου αλλά και την αισθητική του μνημείου, τοποθετήθηκαν με το «έτσι θέλω» κατά μήκος της σκάλας.
Πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν, ειδοποίησαν την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία και προέβη σε άμεσο σήμα απαγόρευσης συνέχισης των εργασιών. Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες υπήρξε και σχετική διαμαρτυρία προς την αρμόδια Μητρόπολη Μήθυμνας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εν λόγω νέος ιερέας της Πέτρας πρόσφατα προέβη και σε… καγκελοποίηση ενός ακόμα μνημείου της Πέτρας, του ναού του Αγίου Νικολάου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey