Μήνυμα «ειρήνης και γαλήνης» μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη, από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο, στη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Μήνυμα «ειρήνης και γαλήνης» μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου έστειλε για μια ακόμη φορά στο χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη, από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο, στη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, χθες το πρωί.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων της γενικής γραμματείας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναστάσης Παπαληγούρας, υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, παρουσία εκπροσώπων όλων των τοπικών αρχών. Ο κ. Παπαληγούρας μίλησε με θερμά λόγια για το έργο του Πατριαρχείου και την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη.
«Αποτελεί χρέος της Ελλάδας να σταθεί στο πλευρό της Εκκλησίας και ιδίως του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αποτελεί μήτρα και φάρο της Ορθοδοξίας», τόνισε χαρακτηριστικά. Διεθνή εμβέλεια...
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Πατριαρχείο «[...] από την παρεμπόδιση της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μέχρι την αμφισβήτηση του οικουμενικού του χαρακτήρα από το τουρκικό κράτος. Η ελληνική Πολιτεία συμπαρίσταται στα δίκαια του Πατριαρχείου, αναγνωρίζοντας ασφαλώς τον - συμφυή με την ουσία του Χριστιανισμού - υπερεθνικό και υπερκρατικό χαρακτήρα του.»
Έμφαση έδωσε όμως ο υπουργός και στη συμβολή του ίδιου του Πατριάρχη. «Η ακτινοβολούσα προσωπικότητά Σας λαμπρύνει το σεπτό θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, καθώς τόσο χάρη στη διεθνή πνευματική Σας εμβέλεια, όσο και χάρη στις δραστηριότητές Σας, ενσαρκώνετε τις ευγενέστερες όψεις του Ορθόδοξου Χριστιανισμού [...].
Το έργο σας είναι πραγματικά εντυπωσιακό τόσο σε ό,τι αφορά στο διάλογο μεταξύ των διαφορετικών χριστιανικών ομολογιών, όσο και αναφορικά με το διαθρησκευτικό διάλογο.»
Ειδική μνεία έκανε, τέλος, ο κ. Παπαληγούρας στη δράση του Πατριάρχη για την ανάδειξη του ζητήματος της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και για το ζήτημα προστασίας των μειονοτήτων.
«Θάλασσα που ενώνει»
Την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης των λαών στις δύο πλευρές του Αιγαίου τόνισε για μια ακόμη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αντιφώνησή του. «Το Αιγαίο είναι η θάλασσα που υπό μια οπτική χωρίζει την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ κατά τη δική μας οπτική είναι αυτή που ενώνει τις δύο χώρες», είπε χαρακτηριστικά.
Κάλεσε τον υπουργό και ιδιαίτερα τον υφυπουργό Πάνο Καμμένο, που έχει τις αρμοδιότητες της νησιωτικής πολιτικής, να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες να είναι το Αιγαίο «γαλήνιο». Παρέπεμψε μάλιστα στο συγγραφέα Ηλία Βενέζη, στου οποίου τον τάφο στη Λέσβο αναγράφεται η λέξη «γαλήνη», ενώ επεσήμανε ότι ένα βιβλίο του Ηλία Βενέζη με τίτλο «Αιγαίο» πρόσφατα μεταφράστηκε στα τουρκικά από τον Oner Eyuboglu.
«Είναι παρηγοριά όλων μας το Αιγαίο. Και οι άνθρωποί του, είτε από εδώ, είτε από εκεί, τη χρειαζόμαστε πολύ την παρηγοριά στις δύσκολες συγκυρίες της σύγχρονης εποχής», είπε καταλήγοντας, μεταξύ άλλων.
Λίγο πριν το τέλος της επίσκεψης στη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο υπουργός αντήλλαξαν αναμνηστικά δώρα.
Αμέσως μετά το υπουργείο, ο κ.κ. Βαρθρολομαίος μετέβη στη Μονή του Προφήτη Ηλία στις Καμάρες Μυτιλήνης και στη συνέχεια αναχώρησε για το Μανταμάδο. Στις 7:30 το βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης επρόκειτο να παραστεί σε εκδήλωση του δήμου Αγιάσου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.