Στη σκιά του οικονομικού σκανδάλου πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η έκτακτη γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. Ομοφώνως αποφασίστηκε από τη γενική συνέλευση να γίνει έλεγχος από ορκωτούς λογιστές στο «επίμαχο» ταμείο.
Στη σκιά του οικονομικού σκανδάλου πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η έκτακτη γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. Για πρώτη φορά τα μέλη του Συλλόγου ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο, Δημήτρη Καλλία, και τον αντιπρόεδρο και πρόεδρο του Σωματείου τού ΛΕΑΔΜ (Λογαριασμός Ενίσχυσης και Αλληλεγγύης Δικηγόρων Μυτιλήνης), Απόστολο Κομνηνάκα, για όλο το παρασκήνιο της υπόθεσης που απασχολεί από τα μέσα Αυγούστου το δικηγορικό κόσμο της Μυτιλήνης.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες, που συνεχώς τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια, - με βάση τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή γενική συνέλευση - η εμπλεκόμενη υπάλληλος ήταν υπάλληλος του ΛΕΑΔΜ, όμως ο «επίμαχος» λογαριασμός όπου βρέθηκε το έλλειμμα είναι του Δικηγορικού Συλλόγου και αφορά στον κοινό λογαριασμό της κοινοπραξίας συμβολαίων, τον οποίο διαχειριζόταν η ίδια εδώ και έξι - επτά χρόνια. Σε αυτό τον κοινό λογαριασμό κατατίθεται το 55% από τις αμοιβές συμβολαίων των δικηγόρων, ενώ το 45% το λαμβάνει ο κάθε δικηγόρος. Η διανομή του μερίσματος που προκύπτει από τον κοινό λογαριασμό, γίνεται τρεις φορές το χρόνο, κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι.
Αυτήν τη φορά διαπιστώθηκε ότι το ποσό που υπήρχε στον κοινό λογαριασμό ήταν αρκετά μικρότερο σε σχέση με το αναμενόμενο. Στον πρώτο έλεγχο που έγινε σε μία προς μία όλες τις διπλότυπες αποδείξεις για το τρέχον τετράμηνο (από 15 Απριλίου μέχρι 15 Αυγούστου), διαπιστώθηκε έλλειμμα 35.000 ευρώ περίπου. Η υπάλληλος φέρεται τότε ν’ αναγνώρισε το «λάθος» και δεσμεύτηκε να επιτρέψει άμεσα τα χρήματα. Κάτι που έγινε μάλιστα μέσα σε λίγες ημέρες (!). Ο έλεγχος, όμως, δε σταμάτησε εκεί, προχώρησε και στο προηγούμενο τετράμηνο του 2011, και ανατέθηκε μάλιστα σε λογιστή, αφού εκείνη τη φορά θα έπρεπε να γίνει ένας συνολικός και πιο ειδικός έλεγχος της διαχείρισης του συγκεκριμένου ταμείου, από την αρχή της χρονιάς μέχρι τώρα.
Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα και το πόρισμα που παραδόθηκε στα χέρια της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου, έδειξε νέο έλλειμμα 38.000 ευρώ περίπου για το προηγούμενο τετράμηνο. Το συνολικό έλλειμμα - μαζί με τα χρήματα που επιστράφηκαν δηλαδή - έφθασε τα 73.000 ευρώ περίπου.
Της μηχανοργάνωσης…
Η υπάλληλος υποστηρίζει από την πλευρά της ότι πρόκειται για μηχανογραφικό πρόβλημα, αφού με βάση το συγκεντρωτικό πίνακα που παρουσίασε ο δικηγόρος της, εμφανιζόταν να έχει και πλεόνασμα. Από την άλλη μεριά, όμως, τονίζεται ότι από το συγκεντρωτικό πίνακα έλειπε μεγάλος αριθμός διπλότυπων αποδείξεων συμβολαίων. Από την καταμέτρηση των αριθμημένων διπλότυπων αποδείξεων φέρεται να προέκυψε η «μαύρη τρύπα» στο ταμείο του Συλλόγου. Πληροφορίες λένε, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος, ότι θα πρέπει κάθε μήνα να καταθέτονταν στον κοινό λογαριασμό…. 10.000 ευρώ λιγότερα, ενώ περίπου 90 συμβόλαια δεν είχαν καταχωρηθεί στο συγκεντρωτικό πίνακα. Η πλευρά της υπαλλήλου συνεχίζει να κάνει λόγο για λογιστικό-μηχανογραφικό λάθος.
Στη χθεσινή γενική συνέλευση έγινε δεκτή η πρόταση της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου για απομάκρυνση της υπαλλήλου και για νέο έλεγχο από ορκωτούς λογιστές και για τα προηγούμενα χρόνια στο ταμείο του Συλλόγου, σε βάθος πενταετίας ή ακόμη και δεκαετίας. Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης προτάθηκε επίσης να υποβληθεί μήνυση σε βάρος της υπαλλήλου - κάτι που θα γίνει άμεσα -, ενώ ήδη έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της, τα οποία αναμένεται να εκδικαστούν σήμερα.
Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι η υπάλληλος έχει ήδη ζητήσει αναρρωτική άδεια και πως μέχρι τώρα δεν έχει υποβάλει παραίτηση, παρ’ ότι της ζητήθηκε από τη διοίκηση την περασμένη εβδομάδα, όταν κλήθηκε σε απολογία στο διοικητικό συμβούλιο.