Εκδήλωση για τον «Καλλικράτη» στα πανεπιστήμια πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο κτήριο της Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τη ΔΗΠΑΚ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.
Εκδήλωση για τον «Καλλικράτη» στα πανεπιστήμια πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο κτήριο της Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τη ΔΗΠΑΚ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν το μέλος της πανελλαδικής γραμματείας της ΔΗΠΑΚ, Νίκος Παπαλεξίου. Το πρωί της ίδιας ημέρας είχε προηγηθεί περιοδεία του κ. Παπαλεξίου μαζί με στελέχη της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν φοιτητές, ο υποψήφιος αντιπερειφερειάρχης Λέσβου Ηλίας Βουλβούλης και ο υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βαγγέλης Παλαιολόγος.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Παλαιολόγος μίλησε για την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 35%, την αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων, για τις περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων, στις συντάξεις, στην υγεία και την παιδεία, αλλά και για τη συσσώρευση χρημάτων στις τράπεζες που είναι μεγαλύτερη από το χρέος της χώρας μας και τη μείωση κατά 18% στη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Μίλησε, ακόμη, για τις Συμβάσεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, δηλαδή για τις συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες ανοίγουν τις πόρτες στο μεγάλο κεφάλαιο για να εισχωρήσει ακόμα περισσότερο στην παιδεία και την επιστημονική έρευνα, στην υγεία, καθιστώντας τες έτσι εμπόρευμα και μονοπώλιο της αστικής τάξης και όχι αναπτύσσοντάς τες προς όφελος του λαού. Τέλος, τόνισε τη μεγάλη πολιτική σημασία αυτών των εκλογών, εστιάζοντας στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης, στο ποιος τη δημιούργησε, ποιος την πληρώνει και ποιος θα έπρεπε να την πληρώσει, αναφέροντας πως αυτές οι εκλογές θα πρέπει να δώσουν ένα πολιτικό μήνυμα καταδίκης στα άλλα κόμματα και τις παρατάξεις τους, με τη μείωση των ποσοστών τους και την ταυτόχρονη ισχυροποίηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του Κ.Κ.Ε..
Ο Νίκος Παπαλεξίου, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, είπε ότι αποτελούν συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη διά βίου μάθηση και την αναγνώριση των κολλεγίων, αναδιαρθρώσεων που πάτησαν σε προηγούμενους νόμους τής Ν.Δ. - όπως ο νόμος πλαίσιο που καθιέρωσε τους μάνατζερ στα πανεπιστήμια, η αξιολόγηση κ.ά. - και που τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται να συνεχίσει το έργο της. Ο νέος νόμος πλαίσιο, τον οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση για διαβούλευση στο επόμενο τρίμηνο, προβλέπει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αλλάζει, λοιπόν, ριζικά ο τρόπος διοίκησης των πανεπιστημίων, καθώς δημιουργούνται τα «Συμβούλια Διοίκησης» που θα απαρτίζονται από μη ακαδημαϊκά πρόσωπα και από εκπροσώπους της «αγοράς», ώστε με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις πλέον να ελέγχουν τη διοίκηση, τη δομή και το περιεχόμενο της ανώτατης εκπαίδευσης.