Νάσος κερνά, Νάσος πίνει…

01/07/2012 - 05:56
Με τη θεσμοθέτηση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ίσως για πρώτη φορά οι τοπικές κοινωνίες έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν τις προτεραιότητες των έργων που θα ενταχθούν και θα χρηματοδοτηθούν απ’ τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και να αποφασίζουν σχετικώς.
Με τη θεσμοθέτηση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ίσως για πρώτη φορά οι τοπικές κοινωνίες έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν τις προτεραιότητες των έργων που θα ενταχθούν και θα χρηματοδοτηθούν απ’ τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και να αποφασίζουν σχετικώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι αποφάσεις του περιφερειάρχη, με τις οποίες αξιολογούνται θετικά δύο προτάσεις των περιφερειακών υπηρεσιών για ισάριθμα έργα, τα οποία παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης απ’ τις ίδιες τις περιφερειακές υπηρεσίες που τα πρότειναν. Πρόκειται για τους δρόμους από Πηγή προς Λάμπου Μύλους και από Κεραμειά έως Καρύνη, που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, υπογράφτηκε από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή, η θετική αξιολόγηση προς ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013» δύο πολύ σημαντικών έργων για το οδικό δίκτυο της Λέσβου, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 15.000.000 ευρώ.

Αναγκαία έργα

Αναλυτικότερα, αξιολογήθηκαν θετικά για τη Λέσβο (υπήρξε χθες θετική αξιολόγηση και για ένα έργο της Ικαρίας) τα έργα:
- «Βελτίωση κατά τμήματα 4ης Επαρχιακής Οδού από διακλάδωση 36ης Εθνικής Οδού μέχρι Καρύνη Νήσου Λέσβου», προϋπολογισμού 7.903.000 ευρώ. Σύμφωνα με την περιγραφή της πρότασης, προβλέπεται στο πλαίσιο του έργου να γίνουν δύο παρακάμψεις, αντίστοιχα σε Κεραμειά και Καρύνη, καθώς και βελτιώσεις σε κάποια τμήματα της οδού.
- «Βελτίωση 9ης Επαρχιακής Οδού Πηγής - Λάμπου Μύλοι (διακλάδωση 36ης Ε.Ο. - Πηγής)», προϋπολογισμού 6.300.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει τη βελτίωση του υφιστάμενου χωματόδρομου, που θα ενώσει τις δύο περιοχές κι αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Πηγής.
Και τα δύο έργα θα υλοποιηθούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Ο κ. Γιακαλής, με την ανακοίνωση των αποφάσεών του, δήλωσε: «Πρόκειται για ακόμη δύο εξαιρετικής σημασίας για την οδική σύνδεση της Λέσβου έργα, που μαζί με τα ήδη προγραμματισμένα έργα για άλλες περιοχές πιστεύουμε πως θα αλλάξουν τα δεδομένα στο οδικό δίκτυο του νησιού. Μία αναγκαία παρέμβαση για το επαρχιακό δίκτυο της Λέσβου οδηγείται προς υλοποίηση και αναμφίβολα όλοι μας είμαστε ευτυχείς από αυτή την εξέλιξη.»


Απορρίφθηκαν, αλλά επαναϋποβάλλονται στο ΕΣΠΑ, το ταχυδιυλιστήριο Μήθυμνας και η προστασία-ανάδειξη του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους
Stop… προσωρινά

Σε ό,τι αφορά στις εντάξεις έργων, υπήρξαν και δύο απορριπτικές αποφάσεις του περιφερειάρχη, Νάσου Γιακαλή, σε έργα της Λέσβου, τα οποία όμως πρόκειται ως προτάσεις να κατατεθούν εκ νέου στη Διαχειριστική Αρχή για αξιολόγηση, ώστε να χρηματοδοτηθούν απ’ το ΕΣΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρόταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «Υδρευτικό έργο από Ταμιευτήρα Μήθυμνας Λέσβου», το γνωστό ως ταχυδιυλιστήριο, που θα επιτρέψει στις Δημοτικές Ενότητες Μήθυμνας και Πέτρας να αξιοποιήσουν και στον τομέα της ύδρευσης το νερό απ’ τη λιμνοδεξαμενή του Βαφειού. Η πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά επειδή δεν είχε προηγηθεί αδειοδότηση της Μονάδας Επεξεργασίας Νερού απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η τυπική αυτή αδειοδότηση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, γιατί ελλείψει της μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα του έργου, που θα γίνει με το σύστημα της μελετοκατασκευής και το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του αφορά στη συγκεκριμένη μονάδα.

Με αυτεπιστασία
Για τυπικούς λόγους απορρίφθηκε η πρόταση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για το έργο: «Προστασία, αποκατάσταση, ανάδειξη και σήμανση Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους, περιοχή Κύρια Απολιθωμένη (Μπαλή Αλώνια) - Κοιλάδα Τσιχλιώντα, και δημιουργία περιηγητικών μονοπατιών». Η πρόταση του Μουσείου θα επαναϋποβληθεί άμεσα, με τη διαφοροποίηση ότι τα έργα θα γίνουν με αυτεπιστασία απ’ το φορέα, όπως προβλέπεται για τα απολιθώματα, κι όχι με ανάθεση σε ανάδοχο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσε ο διευθυντής του Μουσείου, Νίκος Ζούρος, το έργο, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, προβλέπει μια σειρά παρεμβάσεων στο 500 στρεμμάτων κεντρικό πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, αλλά και στα 80 στρέμματα της «Χαμανδρούλας», περιοχής που θα αποκτήσει πρόσβαση. Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται η δημιουργία περιπατητικών διαδρομών, σημείων παρατήρησης, τοιχίων προστασίας των ευρημάτων, στεγάστρων, αλλά και γενικότερες παρεμβάσεις ανάδειξης και καλύτερης φιλοξενίας των 35.000 ατόμων που ετησίως το επισκέπτονται.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey