74.000 ευρώ στα σκουπίδια και... περικοπές σε φάρμακα!

01/07/2012 - 05:56
Σκουριάζει το ακτινολογικό μηχάνημα για τους μετανάστες, που πληρώθηκε 74.000 ευρώ, ενώ το Υπουργείο Υγείας περικόπτει φάρμακο για μυασθενείς, για λόγους οικονομίας.
Εισαγγελική έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, όσον αφορά στις προμήθειες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης δείχνει να εστιάζει στο πολυσυζητημένο ακτινολογικό μηχάνημα για τις ιατρικές εξετάσεις των μεταναστών, το οποίο προκλητικά συνεχίζει να σκουριάζει σε αποθήκες χωρίς να έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί, ενώ δαπανήθηκαν 74.000 ευρώ για την αγορά του!

Στο «μικροσκόπιο» εισαγγελικής έρευνας βρίσκονται, με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι προμήθειες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, μετά τις αποκαλύψεις για τη «βιομηχανία» των προμηθειών στα νοσοκομεία το περασμένο καλοκαίρι.
Στην εισαγγελική παραγγελία που στάλθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, η διοίκηση καλείται να δώσει απαντήσεις για μια σειρά από ζητήματα. Μεταξύ αυτών, η Εισαγγελία ζητά στοιχεία για «υλικά που δωρίθηκαν από ιδιώτες». Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγγελικές παραγγελίες που στάλθηκαν σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, δεν περιλαμβάνουν αυτήν τη διάσταση και αυτό δημιουργεί υποψίες ότι η έρευνα «εστιάζει» και στο ζήτημα του ακτινολογικού μηχανήματος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, που ήδη έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη.
Το Νοσοκομείο κατέθεσε μόλις χθες απαντητικό φάκελο με 30 σελίδες αναλυτικών στοιχείων για όλα όσα ζητά η εισαγγελική έρευνα.

Τι ζητήθηκε
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκαν στοιχεία για τα εξής:
- Ποια πρόσωπα είναι αρμόδια για τις προμήθειες εξωσυμβατικών υλικών (υλικά των οποίων η προμήθεια γίνεται χωρίς διαγωνισμό), τα τελευταία τρία χρόνια.
- Τι ποσά έχουν διατεθεί ανά προμηθευτή τα τελευταία τρία χρόνια.
- Αν υπάρχουν αγωγές ή δικαστικές διώξεις από προμηθευτές κατά του Νοσοκομείου ή από το Νοσοκομείο κατά προμηθευτών (βλ. σκάνδαλο οξυγόνου).
- Τι υλικά έχουν δωριθεί στο Νοσοκομείο από ιδιώτες.
Στην τελευταία εισαγγελική παραγγελία εντάσσεται και το «περιβόητο» ακτινολογικό μηχάνημα του Νοσοκομείου και ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση έχει συμπεριλάβει στα στοιχεία που κατέθεσε στην Εισαγγελία, αναλυτικά όλο το «ιστορικό» της προμήθειάς του μέχρι σήμερα.

Πού είναι;

Πού βρίσκεται, όμως, σήμερα το ακτινολογικό μηχάνημα; Τον περασμένο Ιούνιο, το «Ε» είχε κάνει έρευνα για την τύχη του συγκεκριμένου μηχανήματος, το οποίο «βρέθηκε» να στεγάζεται τμηματικά σε αποθήκες. Το μηχάνημα αυτό δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ, αφού όταν στάλθηκε από την εταιρεία στο νησί δεν παραλήφθηκε από κανέναν και έμεινε να σκουριάζει στην ταράτσα που Κέντρου Υποδοχής της Παγανής!
Το πολυσυζητημένο ακτινολογικό μηχάνημα είχε προμηθευτεί η προηγούμενη διοίκηση του Νοσοκομείου με απόφαση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Κουρούση, με εξωθεσμική διαδικασία και συγκεκριμένα μέσω χρηματοδότησης σε δύο Συλλόγους της Μυτιλήνης. Για το «τέχνασμα» αυτό - που έγινε προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες προμήθειας του ακτινολογικού, λόγω του πιεστικού προβλήματος που είχε προκύψει με τις ιατρικές εξετάσεις των προσφύγων - είχε επικριθεί έντονα από διάφορες πλευρές ο τότε διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Άρης Χατζηκομνηνός. Και αυτό, γιατί οι δύο Σύλλογοι συνδέθηκαν με τη δημοτική παράταξη, της οποίας ο ίδιος ηγείτο στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης.

Τελικά το μηχάνημα παραγγέλθηκε στις αρχές Ιανουαρίου τού 2009, ενώ επρόκειτο να τοποθετηθεί σε λυόμενο που ανέλαβε να προμηθευτεί η Νομαρχία και το οποίο θα εγκαθίστατο στο Κέντρο Υποδοχής και Προσωρινής Διαμονής Μεταναστών της Παγανής. Όμως τότε προέκυψαν κάποια ζητήματα με τις διαστάσεις του λυομένου και τελικά, στα τέλη Μαΐου τού 2009, το μηχάνημα στάλθηκε στη Μυτιλήνη, μια και η προμηθεύτρια εταιρεία πίεζε για την παράδοσή του.
Τα κουτιά με τα τμήματα του ακτινολογικού μηχανήματος έφθασαν, έτσι, αρχικά στο Νοσοκομείο, όμως ο υπεύθυνος αποθήκης του Βοστάνειου αρνήθηκε να τα παραλάβει, αφού τυπικά η παραγγελία του μηχανήματος δεν είχε γίνει από το Νοσοκομείο και το ακτινολογικό πρώτα θα έπρεπε να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει και μετά να παραληφθεί. Ούτε και η Νομαρχία, όμως, μπορούσε να το παραλάβει, για τον ίδιο λόγο. Οπότε, μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου τού 2009 το μηχάνημα είχε εγκαταληφθεί απλά στην ταράτσα του Κέντρου Υποδοχής της Παγανής.
Την εποχή εκείνη η Νομαρχία πήρε την απόφαση να κλείσει την Παγανή και το ακτινολογικό μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο. Εκεί τα κουτιά ανοίχτηκαν και μέσα σε αυτά… βρέθηκαν σαλιγκάρια, ενώ τμήματά του είχαν αρχίσει να σκουριάζουν.

Το θέμα απασχόλησε εκτάκτως τη διοίκηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και ξεκίνησαν νέες προσπάθειες για να «σωθεί» το μηχάνημα. Ένα τμήμα του στάλθηκε στην προμηθεύτρια εταιρεία στην Ιταλία για επισκευή. Θα έπρεπε, όμως, η εταιρεία να στείλει εξειδικευμένο προσωπικό για την εγκατάσταση και λειτουργία του μηχανήματος στη Μυτιλήνη, κάτι που τελικά δεν έγινε. Η προμηθεύτρια ζητούσε 5.000 ευρώ για την επισκευή, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει δεσμεύσεις ότι με την εγκατάστασή του το μηχάνημα αυτό θα λειτουργούσε και δε θα παρουσιαζόταν και άλλη βλάβη. Μετά απ’ αυτό, η διοίκηση του Νοσοκομείου, δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για ένα μηχάνημα που ουσιαστικά δεν παρήγγειλε, δεν πλήρωσε και δεν παρέλαβε ποτέ, αρνήθηκε να προχωρήσει στην επισκευή του. Το μηχάνημα παρέμεινε, έτσι, στην αποθήκη, ενώ τα 74.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για την προμήθειά του προφανώς ξοδεύτηκαν άδικα.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι το μηχάνημα ουδέποτε έχει εγκατασταθεί και λειτουργήσει, μπορεί να δημιουργεί εύλογα και υποψίες πως μπορεί εξ αρχής να ήταν προβληματικό και να μην ήταν μόνο οι καιρικές συνθήκες - στις οποίες έμεινε για μεγάλο διάστημα εκτεθειμένο - η αιτία της μη λειτουργίας του.


Το Υπουργείο Υγείας αφήνει αβοήθητους ασθενείς με μυασθένεια, που κινδυνεύουν να μείνουν παράλυτοι επειδή το ακριβό φάρμακο που μέχρι τώρα έπαιρναν δεν αναφέρει στις ενδείξεις του την ασθένεια

Απανθρωπιά…

Στο έλεος του Θεού αφήνονται ασθενείς με μυοπάθεια μετά από απόφαση του Υπουργείου Υγείας που κοινοποιήθηκε σε όλα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η χρήση φαρμάκων για ασθένειες που δεν περιλαμβάνονται στις ενδείξεις του. Συγκεκριμένα, η ανοσοσφαιρίνη που χορηγούνταν μέχρι και πριν από μερικούς μήνες για τη συγκεκριμένη πάθηση σε μορφή ορού στους ασθενείς με μυοπάθεια, δεν μπορεί πλέον να χορηγείται γιατί στις ενδείξεις του φαρμάκου δεν περιλαμβάνεται η συγκεκριμένη πάθηση. Κι αυτό, τη στιγμή που οι γιατροί συστήνουν το συγκεκριμένο φάρμακο για την ανακούφιση εξαιρετικά επίπονων συμπτωμάτων της ασθένειας.
Έτσι, στη Μυτιλήνη, αρκετοί ασθενείς που υποφέρουν από την ασθένεια βλέπουν εδώ και μήνες την κατάστασή τους να επιδεινώνεται και τους γιατρούς να σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Όπως λένε οι ασθενείς, το όλο ζήτημα εντάσσεται απλά στην πολιτική των «περικοπών» που εφαρμόζουν τα υπουργεία, αφού το συγκεκριμένο φάρμακο είναι από τα πιο ακριβά.


«Πάσχω εδώ και χρόνια από μυασθένεια και από τον περασμένο Αύγουστο δε μου χορηγούν από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης ανοσοσφαιρίνη, γιατί λένε ότι δεν έχει την έγκριση του ΕΟΦ. Βλέπω την κατάστασή μου όσο πάει να χειροτερεύει, οι μύες μου παραλύουν και δεν μπορώ να κάνω τίποτα πλέον στο σπίτι. Αν δεν είχα την οικογένειά μου και το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, θα ήμουν σε τραγική κατάσταση. Θα μας αφήσουν να μείνουμε παράλυτοι», λέει στο «Ε» η 60χρονη Δέσποινα Σιμιτσή από τα Λουτρά, στην οποία επί οκτώ χρόνια, κάθε 40 ημέρες, της χορηγούσαν το συγκεκριμένο φάρμακο και ξαφνικά τώρα «διαπιστώνουν» ότι… δεν πρέπει να χορηγείται.
Ο νευρολόγος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, κ. Δαμιανός Πέτρου, εξηγεί ότι και οι γιατροί βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς καλούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Υπουργείου παρά τις πιέσεις που δέχονται από τους ασθενείς, οι οποίοι ζητούν να τους χορηγηθεί το φάρμακο. «Ανοσοσφαιρίνες υπάρχουν στο Νοσοκομείο μας. Δεν μπορούμε, όμως, να τις χορηγήσουμε σε ασθενείς με μυασθένεια γιατί έχει έρθει εδώ και μερικούς μήνες απόφαση του Υπουργείου Υγείας που αναφέρει ότι αν η ασθένεια δε συμπεριλαμβάνεται στις ενδείξεις του φαρμάκου, δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Μάλιστα, με άλλη διαταγή που μας ήρθε, αναφέρει ότι αν χορηγηθεί από τους γιατρούς παρά το ότι δεν υπάρχει στις ενδείξεις του φαρμάκου, τότε θα χρεωθεί στους γιατρούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.



Ο ίδιος τονίζει ότι η τιμή του φαρμάκου αυτού μπορεί να φθάσει και στα 1.000 ευρώ ανά θεραπεία, ενώ η μόνη δυνατότητα που έχουν οι ασθενείς για να εξασφαλίσουν το φάρμακο αυτό είναι να υπάρξει έγγραφο του γιατρού στον ΕΟΦ, που να ζητά κατ’ εξαίρεση τη χορήγησή του. «Έχει σταλεί από το Νοέμβριο έγγραφο στον ΕΟΦ, αφού χρειάστηκε να πάω στο Νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” στην Αθήνα για να εξεταστώ από το γιατρούς, όμως μέχρι τώρα δεν έχω πάρει απάντηση», λέει, από την άλλη μεριά, η κ. Σιμιτσή.
Μια άλλη δυνατότητα που έχουν οι ασθενείς με μυασθένεια είναι, όπως μας λέει ο νευρολόγος κ. Πέτρου, να κάνουν «πλασμαφαίρεση», η οποία γίνεται μόνο στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» στην Αθήνα.
Το θέμα αυτό, βεβαίως, απασχολεί πανελλαδικά τους ασθενείς με μυασθένεια. Ο κ. Γιώργος Μακρής, πρόεδρος του Συλλόγου Μυασθενών Ελλάδος, ο οποίος μάλιστα κατάγεται από τη Μυτιλήνη, μας είπε: «Το φάρμακο αυτό είναι ακριβό και εμείς διεκδικούμε να μπει από τον ΕΟΦ η ασθένειά μας στις ενδείξεις του φαρμάκου, για να μπορούν να μας το χορηγούν νόμιμα. Θα το παλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση με επιστολές μας στα αρμόδια υπουργεία και φορείς. Όταν έχουμε να κάνουμε με την υγεία, δεν μπορεί κανείς στο όνομα της τήρησης του νόμου να αφήνει ανθρώπους αβοήθητους.»

Τι είναι η μυασθένεια;
Πρόκειται για μία πάθηση της νευρομυϊκής σύναψης, η οποία χαρακτηρίζεται από αδυναμία των μυών, ειδικά εκείνων που ελέγχονται από τη θέληση.
Το χαρακτηριστικό της μυασθένειας είναι ότι η μυϊκή αδυναμία αυξάνεται σε περιόδους δραστηριότητας του ασθενούς. Η δύναμη των μυών βελτιώνεται σε περιόδους ξεκούρασης. Η μυϊκή αδυναμία κούρασης είναι σημαντικό σημείο για τη διάγνωση της μυασθένειας.
Στη μυασθένεια επηρεάζονται συχνά, αλλά όχι πάντοτε, οι μύες που ελέγχουν τις κινήσεις των ματιών, των βλεφάρων, της έκφρασης προσώπου, της μάσησης, της ομιλίας και της κατάποσης. Επίσης δυνατόν, να επηρεαστούν οι μύες που ελέγχουν την αναπνοή, το λαιμό και τις κινήσεις των μελών του σώματος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey