Σύγχρονος επιταχυνσιογράφος στο Σίγρι

01/07/2012 - 05:56
Μια ακόμη εξαιρετικά σημαντική υποδομή, που συμβάλλει στην παρακολούθηση του σεισμικού κινδύνου στο βόρειο Αιγαίο, βρίσκεται πλέον εγκατεστημένη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Μια ακόμη εξαιρετικά σημαντική υποδομή, που συμβάλλει στην παρακολούθηση του σεισμικού κινδύνου στο βόρειο Αιγαίο, βρίσκεται πλέον εγκατεστημένη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Πρόκειται για έναν ψηφιακής τεχνολογίας επιταχυνσιογράφο του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), που θα χρησιμοποιείται από εδώ και στο εξής για τη διερεύνηση της συμπεριφοράς της σεισμικής δραστηριότητας.

Οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την εγκατάσταση και τη λειτουργία μεγάλων υποδομών για προστασία από τους σεισμούς έχουν ξεκινήσει στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων των γεωεπιστημών στη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου, με έμφαση στο δομημένο περιβάλλον των νησιών του βορείου Αιγαίου Πελάγους», της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - ανάδοχος του οποίου ήταν το Μουσείο -, που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου 2000-2006.
Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, στόχος ήταν ο προσδιορισμός του σεισμικού κινδύνου στην περιοχή του βορείου Αιγαίου και η διαχείριση (μείωση) των δυσμενών επιπτώσεών του στο δομημένο περιβάλλον, ενώ πραγματοποιήθηκαν και ενέργειες για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου και την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του κοινού στην αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.

Σε συνδυασμό με το Σεισμολογικό Σταθμό
Ο υψηλής ανάλυσης (24 bits) επιταχυνσιογράφος, που τοποθετήθηκε προσφάτως, ανήκει σε ειδική κατηγορία σεισμομέτρων, που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της επιτάχυνσης κατά τη γένεση των σεισμών. Δε θα βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία, όπως συμβαίνει με άλλα σεισμόμετρα, αλλά θα ενεργοποιείται με κατάλληλη διέγερση στην αρχή του σεισμού και θα καταγράφει την επιτάχυνσή του.
Η εγκατάστασή του, που έγινε υπό την επίβλεψη του σεισμολόγου-γεωλόγου και διευθυντή του ΙΤΣΑΚ, Νίκο Θεοδουλίδη, έρχεται να συμπληρώσει τη λειτουργία του Σεισμολογικού Σταθμού, που εδώ και δύο χρόνια έχει εγκατασταθεί στο Σίγρι στο πλαίσιο ερευνητικού έργου, με επιστημονικό υπεύθυνο το διευθυντή του Μουσείου, αναπληρωτή καθηγητή Νίκο Ζούρο, και είναι συνδεδεμένος με το Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο της χώρας μέσω του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο συνδυασμός των δύο εργαλείων αναμένεται να δώσει πολύτιμα στοιχεία για τη συμπεριφορά των σεισμών, αλλά και στοιχεία πάνω στα οποία μπορεί να στηριχτεί η βελτίωση της αντισεισμικής τεχνολογίας και η αντισεισμική θωράκιση της Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey