Ανάγκη προστασίας…

01/07/2012 - 05:56
Για την «ανηλεή επίθεση» που δέχεται το φυσικό περιβάλλον του νομού Λέσβου, για τα «μπαζώματα» βόρεια των αλυκών του κόλπου Καλλονής και το καμμένο «Παρατηρητήριο της Φύσης» των Παρακοίλων, κάνουν λόγο οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Για την «ανηλεή επίθεση» που το φυσικό περιβάλλον του νομού Λέσβου δέχεται από οργανωμένα συμφέροντα τα τελευταία χρόνια, αλλά και για τα «μπαζώματα» που συνεχίζονταν βόρεια των αλυκών του κόλπου της Καλλονής και το καμμένο «Παρατηρητήριο της Φύσης» των Παρακοίλων που βρισκόταν ακόμη στην περιοχή, τη στιγμή που η αντινομάρχης Μαρία Τζουβελεκάκη παρελάμβανε πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες βράβευση για λογαριασμό του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, κάνουν λόγο σε πρόσφατη επιστολή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Συγχαίροντας το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου για την πρόσφατη βράβευση του ίδιου, αλλά και του νησιού, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» (European Destinations of Excellence - EDEN), η Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων σπεύδει αρχικά να χαρακτηρίσει ως «αξιέπαινη», την προσπάθεια του διευθυντή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους, κ. Νικολάου Ζούρου, και των συνεργατών του, που έχουν καταφέρει να προωθήσουν το Μουσείο ως πρότυπο φορέα διαχείρισης της περιοχής, με πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για την τοπική κοινωνία.
«Το Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους αποτελεί φόρο αναπτυξιακής προοπτικής για τη δυτική Λέσβο και απαιτείται η βοήθεια όλων για την περαιτέρω εξέλιξή του. Βραβεύσεις σαν αυτή μάς δείχνουν ότι το νησί μας μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό τουριστικό προορισμό, εκμεταλλευόμενο τα φυσικά του χαρακτηριστικά», αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Για τους υγροτόπους και τις περιοχές Natura

Τονίζουν, ωστόσο, ότι παρά τις χρόνιες προσπάθειες του Μουσείου, δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί η εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (Ε.Π.Μ.) για τη διαχείριση της περιοχής, ούτε και η απαιτούμενη μεταφορά των αρμοδιοτήτων, που θα οδηγήσει στην απαραίτητη προστασία της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Οικολόγοι Πράσινοι κάνουν ιδιαίτερη μνεία για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της Καλλονής, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αλλά και για την περιοχή Natura των υγροτόπων του κόλπου της Γέρας και του ορεινού όγκου της Αγιάσου, για τις οποίες και πάλι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις προστασίας. Θυμίζουν, επίσης, τη Χορταρολίμνη της Λήμνου, όπου η Ε.Π.Μ. έχει μεν εκδοθεί, αλλά εκκρεμεί η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα καθιερώσει την προστασία της, ενώ δεν έχει οριστεί κάποιος φορέας διαχείρισης.
«Συμπληρώνουμε επτά χρόνια αυτής της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και δεν έχει γίνει τίποτα θετικό σε αυτό το θέμα. Η καθυστέρηση είναι εγκληματική και εκθέτει τον τόπο μας. Το φυσικό περιβάλλον δεν πρέπει να το θυμόμαστε μόνο σε γιορτές και βραβεύσεις, αλλά να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία του.»

«Να ολοκληρωθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες»

Στο πλαίσιο αυτό, οι Οικολόγοι Πράσινοι εκθέτουν στους αρμόδιους φορείς μια σειρά από αιτήματα, ανάμεσα στα οποία η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Χορταρολίμνης της Λήμνου και η θέσπιση αρμόδιου φορέα διαχείρισης, η ολοκλήρωση της Ε.Π.Μ. των υγροτόπων της Καλλονής και η εκπόνηση ανάλογης μελέτης για τις περιοχές Natura της Γέρας και της Αγιάσου. Προτείνουν, επιπλέον, την καθιέρωση - σε πρώτη φάση - του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους ως φορέα διαχείρισης όλων των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey