Τρικλοποδιά στον τουρισμό

01/07/2012 - 05:56
Απίστευτη είναι η ταλαιπωρία που υφίστανται οι Τούρκοι τουρίστες που έρχονται αυτές τις μέρες στη Λέσβο. Ο μεγάλος αριθμός των τουριστών, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 1.000 άτομα τη μέρα, έδειξε πόσο απροετοίμαστο είναι το Τμήμα Ελέγχου Διαβατηρίων για την εξυπηρέτησή τους.
Απίστευτη είναι η ταλαιπωρία που υφίστανται οι Τούρκοι τουρίστες που έρχονται αυτές τις μέρες στη Λέσβο. Ο μεγάλος αριθμός των τουριστών, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 1.000 άτομα τη μέρα, έδειξε πόσο απροετοίμαστο είναι το Τμήμα Ελέγχου Διαβατηρίων για την εξυπηρέτησή τους. Ένα ζήτημα που το «Ε» το έχει αναδείξει με εκτενές ρεπορτάζ, ενώ έχουν ακολουθήσει κι άλλα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο της Λέσβου.

Γεγονός είναι ότι την τελευταία εβδομάδα, όπως και ήταν αναμενόμενο, αυξήθηκε ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που έρχονται στη Λέσβο. Το αποτέλεσμα είναι να απαιτούνται, πολλές φορές, περισσότερες κι από δύο ώρες αναμονής για να ελεγχθούν τα διαβατήρια όσων μπαίνουν και βγαίνουν από τη χώρα. Ανάλογη είναι και η κατάσταση που επικρατεί στο Τελωνείο της Χίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ των εκεί εφημερίδων.
Η κατάσταση αυτή, όπως όλοι μπορούν να αντιληφθούν, μόνο θετική εικόνα δε μεταφέρει στα απέναντι τουρκικά παράλια για τη χώρα και ιδιαίτερα για τα δύο νησιά. Το χειρότερο, όμως, είναι πως υποσκάπτει όποιες προσπάθειες γίνονται για να αυξηθεί ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών των νησιών μας, οι οποίοι αποτελούν μια «ανάσα» για τις τοπικές οικονομίες κι ιδιαίτερα για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

SOS Γιακαλή…

Βλέποντας τον κίνδυνο, ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής χθες το απόγευμα έστειλε επιστολή προς τους δύο συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, με την οποία ζητάει να αντιμετωπισθεί άμεσα το θέμα με ενίσχυση του προσωπικού και χορήγηση των αναγκαίων μέσων (ηλεκτρονικοί υπολογιστές), για να σταματήσει η ταλαιπωρία των τουριστών. Ολόκληρη η επιστολή του περιφερειάρχη δημοσιεύεται παραπλεύρως.
Σε δήλωσή του στο «Ε» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Ορφανός, τονίζει με τη σειρά του: «Η παρέμβαση του περιφερειάρχη είναι στη σωστή κατεύθυνση. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθούμε να φέρουμε περισσότερους Τούρκους τουρίστες στη Λέσβο όταν επί ώρες ταλαιπωρούνται κατά την είσοδο και την έξοδό τους από τη χώρα.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να δοθεί άμεση λύση. Γι’ αυτό, όπως επισημάνατε τις προηγούμενες ημέρες σε δικό σας ρεπορτάζ, είχαμε προσφέρει στο Τμήμα Ελέγχου Διαβατηρίων και έναν υπολογιστή.»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλή Αντωνίου, που μεταφέρει τη δική του εμπειρία από την κατάσταση που επικρατεί στο Τελωνείο Μυτιλήνης: «Αυτές τις μέρες ντρέπομαι με την κατάσταση που επικρατεί στο Τελωνείο της Μυτιλήνης. Νέοι, γέροι και μικρά παιδιά μέσα στον ήλιο περιμένουν για να περάσουν από τον Έλεγχο Διαβατηρίων. Εμείς ως Ένωση Ξενοδόχων είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές μας. Αλλά δυστυχώς δεν έχουν γίνει ουσιαστικές κινήσεις.
Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να επισημάνω ότι οι τοπικές υπηρεσίες κάνουν ό,τι μπορούν. Φαίνεται, όμως, πως η γραφειοκρατία δημιουργεί και σε αυτούς εμπόδια, γι’ αυτό φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση.
Πιστεύω πως κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει κανένα νόημα να πάμε στην Έκθεση της Σμύρνης και να επιδιώξουμε να φέρουμε τουρίστες στο νησί μας. Πρέπει πρώτα να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, να είναι τουλάχιστον λίγο καλύτερες από αυτές που υπάρχουν απέναντι, και μετά να επιδιώξουμε να φέρουμε τουρίστες.»


Ν. Γιακαλής: «Δώστε λύση τώρα»



Με ασυνήθιστα δραματικούς τόνους περιγράφει ο περιφερειάρχης την κατάσταση που επικρατεί στα Τελωνεία Μυτιλήνης και Χίου. Η επιστολή του Νάσου Γιακαλή προς τους υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Χρήστο Παπουτσή έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Επικοινωνώ σήμερα μαζί σας εξ αιτίας της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στα Τελωνεία της Μυτιλήνης και της Χίου, ειδικά την παρούσα περίοδο, όπου υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο ρεύμα επισκεπτών από τη γειτονική Τουρκία.
Συγκεκριμένα οι χώροι των Τελωνείων των δύο νησιών κρίνονται ως ανεπαρκείς και σε κακή κατάσταση και χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων και επισκευών, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των υπαλλήλων τους και να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Διότι είναι τραγικό να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο των διαβατηρίων, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία εκατοντάδων Τούρκων επισκεπτών καθημερινά, στους οποίους δημιουργείται μία πολύ κακή εντύπωση με την αποβίβασή τους.
Σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα μας, σε μία περίοδο που ο τουρισμός και η τόνωση των τοπικών μας αγορών θα δώσει “το φιλί της ζωής” στις χειμαζόμενες τοπικές μας οικονομίες, θεωρώ ότι η παρέμβασή σας για την αντιμετώπιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης πρέπει να είναι άμεση.
Πρέπει να ενισχυθεί η υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων, με προσωπικό και ό,τι άλλο απαιτείται, γιατί η σημερινή εικόνα των δύο νευραλγικών υπηρεσιών στη Λέσβο και στη Χίο δε συνάδει με εικόνα και πύλη εισόδου ευρωπαϊκής χώρας. Η εικόνα αυτή αναμφίβολα δυσφημεί τη χώρα.
Κύριοι Υπουργοί,
Το Βόρειο Αιγαίο αποτελεί μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας. Διαθέτει όμως μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Πώς όμως όλα αυτά τα πλεονεκτήματα θα προβληθούν όταν ο κάθε επισκέπτης αντιμετωπίζει ως πρώτη εμπειρία με την είσοδό του το χάλι των υπηρεσιών μας λόγω ανεπαρκών υποδομών και υποστελέχωσης;
Προσδοκώ ότι θα υπάρξει άμεσο ενδιαφέρον των Υπουργείων σας προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα των Τελωνείων στο Βόρειο Αιγαίο. Να υπάρξει μέριμνα για την απρόσκοπτη έλευση των επισκεπτών από τις απέναντι ακτές.
Αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση στο αίτημά μας.»


ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Κάποιοι δεν κάνουν τη δουλειά τους στον Έλεγχο Διαβατηρίων


Επέστρεφα το περασμένο Σάββατο 27 Αυγούστου από την Τουρκία. Και τα τρία καραβάκια είχαν φτάσει όλα μαζί από την Τουρκία στη Μυτιλήνη και στο χώρο της πλατείας Τελωνείου είχαν ξεχυθεί εκατοντάδες εκδρομείς, ελπίζοντας πως θα ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία ελέγχου των διαβατηρίων τους και η είσοδός τους στην Ελλάδα. Εκατοντάδες από αυτούς ήταν Έλληνες και άλλοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί ήταν και οι Τούρκοι επισκέπτες της Μυτιλήνης.
Με έκπληξη και όσο η ώρα περνούσε, διαπίστωσα πως η ροή προς την είσοδο του Τελωνείου ήταν πολύ μικρή. Τι συνέβαινε;
Λίγες μέρες πριν, επιστρέφοντας την Πέμπτη 18 Αυγούστου από το Αϊβαλί μαζί με 1.150 άλλους επισκέπτες της τουρκικής πόλης, είχα δει ότι οι δυο πόρτες εισόδου του Τελωνείου Μυτιλήνης, η μια για κατόχους όλων των διαβατηρίων και η άλλη για πολίτες κρατών μελών της Συνθήκης του Σένγκεν, ήταν ανοικτές. Μια αστυνομικός διοχέτευε τους πολλούς Έλληνες και τους άλλους Ευρωπαίους εισερχομένους στην Ελλάδα στην πόρτα για τους πολίτες κρατών μελών της Συνθήκης του Σένγκεν, για τους οποίους δεν απαιτείται καμμιά διαδικασία εισόδου. Σε 20 λεπτά όλα κι όλα εκείνη την Πέμπτη το πρόβλημα είχε λήξει.
Το Σάββατο όμως, η πύλη Σένγκεν ήταν κλειστή και όλοι, Άγγλοι, Γάλλοι Πορτογάλοι, Έλληνες και Τούρκοι, διοχετεύονταν στο φιδοειδή στενό διάδρομο. Άνθρωποι κάθε εθνικότητας, βαλίτσες και εμπορεύματα ως εις την είσοδο όχι ευρωπαϊκού κράτους αλλά της κεντρικής Αφρικής, περνούσαν από δυο - τρεις αστυνομικούς, που με το δείκτη και ταχύτητα Αλίκης Βουγιουκλάκη στη γνωστή ταινία σα γραμματέας του Παπαμιχαήλ, χειρίζονταν έναν υπολογιστή. Ξευτίλα ως χώρα, ως κράτος, ως τόπος… Έλληνες να αναρωτιούνται γιατί η ταλαιπωρία τους και Τούρκοι, που με τη σειρά τους αναρωτιόταν γιατί ήρθαν στη Μυτιλήνη να αφήσουν τα λεφτά τους και δεν τα πετούσαν καλύτερα στη θάλασσα.

Έμαθα πως οι διαμαρτυρίες έφτασαν ψηλά. Πολύ ψηλά στην ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας στη Λέσβο. Περίπου 15 λεπτά αργότερα, ένας φανερά βαριεστημένος αστυνομικός άνοιξε την κλειστή πόρτα, βγάζοντας εκτός Τελωνείου περίπου τους μισούς από τους ταλαίπωρους που είχαν φύγει από την Τουρκία για να συναντήσουν την τριτοκοσμική υποδοχή της κεντροαφρικανικής Μυτιλήνης…
Γιατί λοιπόν όλα τα παραπάνω περιγραφόμενα;
Ποιος φταίει; Κάποιοι αστυνομικοί που δεν ξέρουν ή δε θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους; Ο κακός σχεδιασμός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που δε στέλνει κάποιους από τους εν γραφείω διαβιούντες αστυνομικούς, έστω και για δυο ώρες, στο λιμάνι, να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης; Γιατί κάποιος φταίει για ετούτη την ξευτίλα.
Και καλά θα κάνει ο γενικός αστυνομικός διευθυντής και ο αστυνομικός διευθυντής να εξετάσουν την κατάσταση.
Όποιοι πρέπει επιτέλους να ελεγχθούν, ας ελεγχθούν. Ετούτος ο τόπος και η χειμαζόμενη οικονομία του δε σηκώνουν παιχνίδια από όσους δε θέλουν να κάνουν - επιτέλους - τη δουλειά τους.
Στρατής Μπαλάσκας

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey