«Λάθος» χαρακτηρίζει το σχέδιο «Καλλικράτης» για τη Λέσβο ο «Σύνδεσμος προβληματισμού και παρέμβασης για την ανάπτυξη της Λέσβου» με την επωνυμία «Πιττακός ο Μυτιληναίος», σε ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση.
«Λάθος» χαρακτηρίζει το σχέδιο «Καλλικράτης» για τη Λέσβο ο «Σύνδεσμος προβληματισμού και παρέμβασης για την ανάπτυξη της Λέσβου» με την επωνυμία «Πιττακός ο Μυτιληναίος», σε ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, την οποία και πρωτοκόλλησε ήδη στο γραφείο του. Στόχος αυτής της πρώτης παρέμβασης του νεοσύστατου συνδέσμου, που αποτελείται από γνωστά και διακεκριμένα στελέχη των συντοπίτικων συλλόγων του νησιού στην Αθήνα, είναι να συμβάλει μαζί με όλους τους άλλους Λέσβιους στην αποτροπή του σχεδίου δημιουργίας ενός μόνο δήμου στο νησί.
Στην πολυσέλιδη επιστολή, που υπογράφει εκ μέρους της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Συνδέσμου ο κ. Τάκης Ιορδάνης, επισημαίνεται κατ’ αρχάς ότι ο σύνδεσμος πρωτοεμφανίζεται τώρα ύστερα από μακρόχρονη κυοφορία, «τώρα που κατακλυσμιαία γεγονότα λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό στην πατρίδα μας και τα οποία αναμφίβολα θα επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή των Νεοελλήνων για τις επόμενες πολλές γενεές». Ως εξαιρετικής σημασίας γεγονός χαρακτηρίζεται και η διοικητική μεταρρύθμιση, για την οποία και ο Σύνδεσμος θεωρεί καθήκον να δηλώσει παρών, να μη μείνει διά των μελών του αδρανής, αποστασιοποιημένος και σιωπηλός σε ό,τι αφορά στη Λέσβο.
Τουλάχιστον δύο
Ο Σύνδεσμος αναλύει διεξοδικά τους οικονομικούς, κοινωνικούς, γεωγραφικούς αλλά και ιστορικούς λόγους για τους οποίους καλεί τον υπουργό να αναθεωρήσει την απόφαση δημιουργίας ενός δήμου στη Λέσβο. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι μια τέτοια προοπτική δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάπτυξης του νησιού. «Το νησί μας έχει τρεις επαρχίες. Τη Μυτιλήνης, την Πλωμαρίου και τη Μηθύμνης. Ιστορικά, από την Κλασσική Αρχαιότητα υπήρχαν στο νησί πέντε πόλεις-κράτη. Η Μυτιλήνη, η Πύρρα, η Μήθυμνα, η Άντισσα και η Ερεσός. Κατά την Τουρκοκρατία, διοικητικά διαμερίσματα ήταν τα ίδια με τα πιο πάνω στο πρώτο αναφερόμενα, που εφέροντο με το όνομα Καζάδες, με πρωτεύουσες τη Μυτιλήνη, το Πλωμάρι και το Μόλυβο (Μήθυμνα) αντιστοίχως», επισημαίνει ο Σύνδεσμος και συνεχίζει:
«Θέση μας, λοιπόν, είναι ότι δύο θα πρέπει να είναι τουλάχιστο οι δήμοι στη Λέσβο (το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας μετά την Κρήτη). Τούτο εξ άλλου απ’ ό,τι γνωρίζουμε βρίσκεται εν αρμονία με τις αντίστοιχες θέσεις των θεσμικά αρμοδίων φορέων (ΤΕΔΚ), των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των κομματικών χώρων του νησιού μας.»
Καταλήγοντας, ο Σύνδεσμος, που φέρει το όνομα «Πιττακός ο Μυτιληναίος», του ενός εκ των επτά σοφών της κλασσικής αρχαιότητας (που του εδόθη αυτό το προσωνύμιο λόγω της εκ μέρους του πεφωτισμένης διοίκησης του νησιού μας τον 7ο αιώνα π.Χ.), η πρόταση για ένα μόνο δήμο σ’ όλο το νησί, «θεωρούμε, ότι στερείται λογικής. Πολύ περισσότερο, ασφαλώς και δε χαρακτηρίζεται από σοφία. Για μας, που ως ενεργοί πολίτες γνωρίζουμε καλά τα του νησιού μας και συναισθανόμαστε την ευθύνη έναντι των επιγενομένων μας και της Ιστορίας του τόπου μας, με σκοπό να αποφύγουμε να μας δοθεί ο χαρακτηρισμός των στερουμένων επαρκούς σοφίας ή ακόμη και απλής λογικής, κάνουμε την παρούσα παρέμβαση.».
«Σας λέμε δε», αναφέρει απευθυνόμενος στον υπουργό, «ότι θεωρούμε πως η επιλογή σας για το νησί μας κατά το υπό διαβούλευση σχέδιο είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. Απερίφραστα δε, σας δηλώνουμε ότι δε συμφωνούμε με τη δική σας απόφαση. Έτσι η δική μας απόφαση σε ό,τι αφορά το νησί μας είναι να σας πούμε το μεγάλο μας ΟΧΙ.»