Μια «ξεχασμένη» απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Ταξιαρχών το 2004 για το οικόπεδο στους Ταξιάρχες δεν έφθασε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο και δίνει νέα τροπή στην υπόθεση των καταγγελιών Γαβριήλ κατά Κουνιαρέλλη.
Άγνωστες πτυχές ενός παρασκηνίου με έντονη οσμή σκανδάλου την περίοδο της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αποκαλύφθηκαν κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης όταν η πλευρά του ιδιοκτήτη του περίφημου οικοπέδου στο Καγιάνι Σωτήρη Γαβριήλ βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Ταξιαρχών, Ηλία Κουνιαρέλλη. Η διεκδίκηση 500 τ.μ. από πλευράς του δήμου στο οικόπεδο Γαβριήλ και η διαμάχη για το δρόμο που περνάει από το οικόπεδο, έφεραν στην επιφάνεια μια απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Ταξιαρχών το Μάιο του 2004, η οποία όμως έφθασε τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνο ως προς το ένα σκέλος της, το δρόμο, ενώ το κομμάτι της διεκδίκησης των 500 τ.μ.… χάθηκε «ως διά μαγείας» και δεν έφθασε ποτέ για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Πού πήγε το έγγραφο της απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου Ταξιαρχών, όταν σε συνεδρίασή του το Μάιο του 2004 είχε καταγγελθεί για πρώτη φορά από τον τοπικό σύμβουλο Ταξιαρχών κ. Πλατή η καταπάτηση των περίπου 500 τ.μ. ιδιοκτησίας του δήμου από τον κ. Γαβριήλ; Γιατί ενώ πρωτοκολλήθηκε αυτή η απόφαση από το δήμο, κοινοποιήθηκε μόνο στα πολιτικά πρόσωπα (δήμαρχο, αντιδημάρχους, πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου) και όχι στις αρμόδιες υπηρεσίες όπως γίνεται συνήθως; Γιατί η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα για τη διεκδίκηση των 500 τ.μ. δεν έφθασε ποτέ για επικύρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο; Αυτά ήταν μερικά από τα πολλά και κρίσιμα ερωτήματα που ανέδειξε η προχθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου μέσα από τα έγγραφα και τις τοποθετήσεις των δικηγόρων των δυο πλευρών αλλά και από τις πιεστικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, αναδείχθηκε ένα έντονο παρασκήνιο πίσω από το όλο θέμα.
Η πλευρά της προηγούμενης δημοτικής αρχής απάντησε ότι «εκ παραδρομής» μπορεί να μη συζητήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως, όμως, τονίστηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Σταύρο Δημηρούδη, αυτή ήταν η μοναδική απόφαση Τοπικού Συμβουλίου που δεν έφθασε ποτέ για επικύρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, έστω και «εκ παραδρομής». Προκαλεί εντύπωση, όμως, αυτό που προσέθεσε ο αντιδήμαρχος Παντελής Πατερέλλης, ότι η απόφαση όσον αφορά στην ιδιοκτησία Γαβριήλ είχε δύο σκέλη, το ένα ήταν τα 500 τ.μ. και το άλλο ήταν η διεκδίκηση του δρόμου που οδηγεί στη δεξαμενή του χωριού. Το σκέλος που αφορά στο δρόμο τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποφασίσθηκε να διεκδικήσει δικαστικά ο δήμος το δρόμο ως δημοτικό. Το άλλο, όμως, που αφορά στα 500 τ.μ., δε συζητήθηκε ποτέ. Αντιστοίχως βέβαια συζητήθηκαν και επικυρώθηκαν οι υπόλοιπες τρεις αποφάσεις που είχαν παρθεί την ίδια μέρα (!) για άλλα θέματα στο Τοπικό Συμβούλιο Ταξιαρχών.
Σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης προκάλεσε αίσθηση η παρέμβαση του δημάρχου, Νάσου Γιακαλή, ο οποίος θυμήθηκε ότι κατά τη συζήτηση των επίμαχων αποφάσεων του Τοπικού Συμβουλίου Ταξιαρχών στο Δημοτικό Συμβούλιο (σ.σ. το 2004) και παρ’ όλο που τελικά το θέμα της καταπάτησης δεν τέθηκε, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου είχε εμφανιστεί ο ιδιώτης κ. Γαβριήλ και αποχώρησε λίγο αργότερα!
Πρέπει, βέβαια, να σημειώσουμε ότι το ζήτημα της «καταπάτησης» και η ύπαρξη δικαιωμάτων του δήμου στο οικόπεδο δεν αφορά απ’ ευθείας το σημερινό ιδιοκτήτη του οικοπέδου κ. Γαβριήλ, αφού - όπως τόνισε προχθές ο δικηγόρος του κ. Βλουτέλλης - ο πελάτης του αγόρασε απλά ενάμισι στρέμμα έκταση από την προηγούμενη ιδιοκτήτρια, κ. Πετρά, χωρίς να γνωρίζει βέβαια αν υπάρχει θέμα έκτασης διεκδικούμενης από το δήμο Μυτιλήνης.
«Λύθηκε εξωδίκως»
Από τη συζήτηση προέκυψε επίσης ότι για το άλλο θέμα του δρόμου, το 2004 παρά το ότι πάρθηκε σχετική απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, δεν ήταν τελικά ο δήμος αυτός που έκανε προσφυγή αλλά ο ιδιώτης (!), που κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του δήμου, τα οποία όμως από το δικαστήριο απορρίφθηκαν και δικαιώθηκε ο δήμος. Τότε, όμως, ο ιδιώτης δεν άσκησε έφεση, αλλά παραιτήθηκε του δικαιώματός του να συνεχίσει να διεκδικεί το δρόμο, επειδή - όπως είπε ο δικηγόρος του κ. Νίκος Βλουτέλλης στο Δημοτικό Συμβούλιο - «το θέμα λύθηκε εξωδίκως με το δήμο».
Ο ιδιώτης σταμάτησε να διεκδικεί το δρόμο και ο δήμος «έθαψε» τη διεκδίκηση των 500 τ.μ., όπως και ο λαλίστατος πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Ηλίας Κουνιαρέλλης, ο οποίος όταν ερωτήθηκε γιατί τόσα χρόνια δε φώναξε για να διεκδικήσει τα 500 τ.μ., απάντησε προχθές ότι «δεν είχε γίνει περίφραξη, άρα δεν μπορούσε να στοιχειοθετήσει την καταπάτηση»!
Τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Ταξιαρχών κάλυψε στην τοποθέτησή του ο τέως δήμαρχος, επικεφαλής της «Επόμενης Μέρας», Άρης Χατζηκομνηνός, ο οποίος αναφέρθηκε στις καταγγελίες περί εκβιασμών λέγοντας: «Αν πρόκειται για πράγματα που ειπώθηκαν εν τη ρύμη του λόγου, θα πρέπει ν’ ανακληθούν. Μπορεί ο κ. Γαβριήλ να έχει μετανιώσει για αυτά που είπε στη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε σε βάρος τού κ. Κουνιαρέλλη. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Κουνιαρέλλης μπορεί να έκανε εκβιασμό, είμαι βέβαιος ότι νοιάζεται και πονάει το χωριό του», είπε χαρακτηριστικά.
Δύσκολες ώρες πέρασε προχθές το βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Ηλίας Κουνιαρέλλης
Περί ανάκλησης…
Απαντώντας στην «πρόσκληση» Χατζηκομνηνού να ανακαλέσει για λογαριασμό του πελάτη του, λίγο αργότερα ο κ. Βλουτέλλης είπε: «Δεν είμαι εξουσιοδοτημένος για κάτι τέτοιο.» Άφησε δε σαφή αιχμή προσθέτοντας: «Ο καθένας θα πρέπει να είναι βέβαιος για τον εαυτό του και για τίποτα άλλο.»
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου, κ. Σταύρος Δημηρούδης, ο οποίος σε πολλά σημεία των τοποθετήσεών του ήταν καταπέλτης, σχολίασε: «Γιατί δεν ήρθε το Δημοτικό Συμβούλιο να επικυρώσει την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου; Το παράδοξο είναι ότι όλη αυτή η ιστορία ευνοεί τον κ. Γαβριήλ και για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια κανείς δε λέει τίποτα.»
Σε άλλο σημείο σχολίασε αρνητικά την ενέργεια του Ηλία Κουνιαρέλλη, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο να φέρει εκτός ημερησίας διάταξης, με τη μορφή του κατεπείγοντος, το θέμα των εκβραχισμών στο οικόπεδο στο Καγιάνι, κάνοντας λόγο για επικινδυνότητα και έχοντας μαζί του και το γεωλόγο κ. Ακριώτη για το επιβεβαιώσει, χωρίς βέβαια να αφήσει περιθώριο στο δήμο να καλέσει και την πλευρά του ιδιώτη, ώστε να ακουστεί η άποψή του. Ο ίδιος καυτηρίασε ακόμη τη στάση του κ. Κουνιαρέλλη, ο οποίος με βάση τα όσα ακούστηκαν εμφανίστηκε να κάνει «διαπραγματεύσεις» και «συζητήσεις».
«Κανένας δεν εξουσιοδοτείται χωρίς τη γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου να διαπραγματεύεται τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.
Ξέχασαν…
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με τοποθετήσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Παλαιολόγος και Βαγγέλης Χριστοδούλου. Ένα σχόλιο του πρώτου μάλιστα, περί «συζητήσεων κάτω από το τραπέζι», προκάλεσε την έκρηξη του Ηλία Κουνιαρέλλη, που τον κάλεσε ν’ ανακαλέσει, όπως και έγινε, αφού λίγο αργότερα ο κ. Παλαιολόγος είπε ότι «δε θυμόταν να είπε κάτι τέτοιο» (!). Ο κ. Παλαιολόγος δε θυμόταν επίσης ότι στην περίφημη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, όταν για πρώτη φορά ο τοπικός σύμβουλος κ. Πλατής κατήγγειλε την καταπάτηση του οικοπέδου, ήταν και εκείνος παρών στη συνεδρίαση. Το αποκάλυψε λίγο αργότερα ο Ηλίας Κουνιαρέλλης, παρουσιάζοντας τα πρακτικά της συνεδρίασης. Ο κ. Χατζηκομνηνός εξήγησε ότι συνήθιζαν οι αντιδήμαρχοι να συμμετέχουν σε κάποιες συνεδριάσεις των τοπικών συμβουλίων.
Και ο επικεφαλής της ΔΑΣ, Βαγγέλλης Χριστοδούλου, όμως, ο οποίος είχε εκφράσει τη συμπαράστασή του στον Ηλία Κουνιαρέλλη για τις κατηγορίες περί εκβιασμών, από την άλλη μεριά τον έψεξε για τη γενικότερη στάση του λέγοντας χαρακτηριστικά πως «καταδικάζει αυτά που του είπαν (σ.σ. περί εκβιασμών)». Και συνέχισε: «Δεν πιστεύω ότι έχει κάνει τέτοιες πράξεις, όμως δεν του δίνει κανένας το δικαίωμα να κάνει συμφωνίες. Γιατί αφήνει να δημιουργούνται εντυπώσεις;» Και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο, απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Κουνιαρέλλη: «Γυρίζεις από το ένα βουλευτικό γραφείο στο άλλο και όταν μαγκώσει ο κασμάς, μετά έρχεσαι σε εμάς.» Λίγο αργότερα, όμως, και εκείνος… ξέχασε αυτά που είπε και όταν τον κάλεσε ο κ. Κουνιαρέλλης να ανακαλέσει τα περί συζητήσεων και επισκέψεων στα γραφεία, είπε και εκείνος: «δεν είπα τέτοια πράγματα, είπα ότι σε συμπαραστέκομαι»!
Ο κ. Χριστοδούλου συγκρούστηκε λίγο αργότερα με τον επικεφαλής της «Επόμενης Μέρας», Άρη Χατζηκομνηνό, όταν άφησε αιχμές για πολιτικές ευθύνες της πρώην δημοτικής αρχής στο όλο θέμα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονη αντίδραση του Άρη Χατζηκομνηνού και της παράταξής του, που αποχώρησε. Όμως τελικά ο ίδιος, μετά από σχόλια που ακούστηκαν ότι «φεύγει στα δύσκολα», επέστρεψε στην αίθουσα.
Ο δικηγόρος κ. Βλουτέλλης, εκ μέρους του ιδιοκτήτη του οικοπέδου κ. Γαβριήλ, κάλεσε το δήμο να ορίσει δικηγόρο που θα κάνει εισήγηση για το αν ο δρόμος μπορεί να χαρακτηριστεί δημοτικός ή ιδιωτικός και να λυθεί εξωδίκως το θέμα, με το σκεπτικό ότι αν ακολουθηθεί η δικαστική οδός με ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές, ακόμη και αν δικαιωθεί ο πελάτης του, δε θα μπορεί να χτίσει πλέον.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρευρέθηκε και ο δικηγόρος κ. Ζωγράφος, που εκπροσώπησε το δήμο στην όλη υπόθεση. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τελικά ομόφωνα να συνεχίσει τη διεκδίκηση για το δρόμο αν ασκήσει έφεση ο ιδιώτης στην απόφαση που ήδη υπάρχει υπέρ του δήμου και βέβαια να διεκδικήσει δικαστικά και τα 500 τ.μ. δημοτικής έκτασης που έχουν καταπατηθεί.