Αναγνωρίζονται από την ελληνική νομοθεσία

01/07/2012 - 05:56
Ανάμεσα στα τέσσερα ελληνικά γεωπάρκα που αναγνωρίζονται πλέον και επισήμως ως τέτοια από την ελληνική νομοθεσία, είναι το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Η σημαντική αυτή εξέλιξη, έρχεται ως απόρροια της ψήφισης από το ελληνικό κοινοβούλιο του Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη Βιοποικιλότητα.
Ανάμεσα στα τέσσερα ελληνικά γεωπάρκα που αναγνωρίζονται πλέον και επισήμως ως τέτοια από την ελληνική νομοθεσία, είναι το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Η σημαντική αυτή εξέλιξη στον τομέα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της σύνδεσής του με τη βιώσιμη ανάπτυξη έρχεται ως απόρροια της ψήφισης από το ελληνικό κοινοβούλιο του Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη Βιοποικιλότητα, μέσω του οποίου καθιερώνεται για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία η έννοια του «Γεωπάρκου».

Σκοπός της κατοχύρωσης αυτής, που έρχεται να δικαιώσει τις προσπάθειες που καταβάλλουν εδώ και χρόνια τα ελληνικά γεωπάρκα, είναι η εξασφάλιση της προστασίας και ορθολογικής διαχείρισης σημαντικών φυσικών μνημείων και θέσεων της γεωλογικής κληρονομιάς, που μέχρι σήμερα δεν απόλαυαν μέτρων προστασίας και διαχείρισης.
Περιοχές της χώρας που περιλαμβάνουν σημαντικούς γεωτόπους και πλούσια γεωλογική κληρονομιά (όπως το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου), μπορούν πλέον να χαρακτηριστούν ως «Γεωπάρκα». Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να προστατευτούν μεμονωμένοι γεώτοποι και στοιχεία του αναγλύφου ως προστατευόμενα τοπία ή φυσικοί σχηματισμοί.
«Πρόκειται για μια σημαντική αναγνώριση, αφού μέχρι τώρα δεν υπήρχε ρητή αναφορά στα γεωπάρκα στην ελληνική νομοθεσία», ανέφερε στο «Ε» ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος. «Είναι ουσιαστικά κάτι που ξεκίνησε από τη Λέσβο και άλλες περιοχές πριν από 10 χρόνια και είναι σημαντικό το ότι μέσα σε μια δεκαετία είχαμε και νομοθετική κατοχύρωση, όπως ίσχυε στην Ισπανία και σε άλλες χώρες.»
Όπως προσθέτει ο ίδιος, αυτήν τη στιγμή υπάρχει μεγάλο παγκόσμιο ενδιαφέρον για γεωπάρκα, ενώ μέχρι στιγμής η UNESCO έχει χαρακτηρίσει ως τέτοια 72 περιοχές σε 25 χώρες και αναμένεται να προστεθούν κι άλλες. «Όσο οι πολίτες χωρών σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν για τα γεωπάρκα, τόσο πιο σημαντική είναι η δυνατότητα προβολής της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους, που έχει κατοχυρωθεί ως μοντέλο ανάπτυξης γεωπάρκων», λέει κλείνοντας ο κ. Ζούρος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey