«Ξεκρέμαστη» μένει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, αφού η αιφνίδια απόφαση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης να μη μετάσχει στη δράση τής στερεί τη δυνατότητα να απασχολήσει 200 ανέργους στη Λέσβο.
«Ξεκρέμαστη» μένει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε ό,τι αφορά στις προτάσεις που σκόπευε να υλοποιήσει μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, αφού η αιφνίδια απόφαση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης να μη μετάσχει στη δράση τής στερεί τη δυνατότητα να απασχολήσει 200 ανέργους στη Λέσβο. Ουσιαστικά, απ’ τις τρεις προτάσεις που είχε κάνει η Περιφέρεια, με την αποχώρηση της ΕΟΔ μένουν μόνο δύο μικρής εμβέλειας προγράμματα, που συνολικά θα απασχολήσουν 88 ανέργους.
Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τής ΕΟΔ - Παράρτημα Λέσβου, η οποία δημοσιοποιήθηκε με Δελτίο Τύπου, ο φορέας δε θα συμμετάσχει στα προγράμματα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, στο πλαίσιο σύμπραξης που είχε συνάψει με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η απόφαση αυτή προέκυψε μετά την επίσκεψη στελεχών του Υπουργείου Εργασίας, που βρέθηκαν πριν λίγες μέρες στη Λέσβο προκειμένου να ελέγξουν τη διοικητική επάρκεια των μη κυβερνητικών οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) που θα μετάσχουν στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας.
Οι φορείς που συμπράττουν με τους δήμους και την Περιφέρεια, θα πρέπει να έχουν διαχειριστική επάρκεια τύπου Γ΄, δηλαδή τις αντικειμενικές προδιαγραφές για να χειριστούν διοικητικά την όλη διαδικασία πρόσληψης, ασφάλισης και πληρωμής του προσωπικού που προβλέπεται να προσλάβουν.
«Δεν είμαστε εταιρεία…»
Όπως είπε εκ μέρους τής ΕΟΔ η Ζωή Λειβαδίτου, «αποφασίσαμε πως δε θέλουμε να μετάσχουμε στις συγκεκριμένες δράσεις, που απαιτούν λειτουργία εταιρείας κι όχι εθελοντικής ομάδας όπως είμαστε εμείς». Η ίδια υπογράμμισε ότι υπήρχε η άποψη πως όλη η υποστήριξη του έργου θα γινόταν εθελοντικά από λογιστή, γραμματέα, πληροφορικό, ενώ μετά την ενημέρωση απ’ τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας έγινε ξεκάθαρο πως η ΕΟΔ θα έπρεπε να προσλάβει προσωπικό για να αποκτήσει επάρκεια.
Στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση της Ομάδας ευχαριστεί τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για την εμπιστοσύνη που της έδειξαν, επισημαίνοντας όμως ότι «η ΕΟΔ είναι μια καθαρά εθελοντική οργάνωση και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτή την ιδιότητά μας.»
Ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Ηρακλής Βερβέρης, που έχει και την ευθύνη του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, χθες, αναφερόμενος στην αποχώρηση της ΕΟΔ απ’ τη σύμπραξη, ανέφερε πως δεν είχε ακόμη ενημερωθεί απ’ τη διοίκηση του φορέα, αλλά το είχε απλά πληροφορηθεί από άλλη πηγή.
Τα προγράμματα
Θυμίζουμε ότι ήδη έχουν πιστοποιημένη διοικητική επάρκεια η «Κυψέλη» και η «Ηλιακτίδα», ενώ αναμένεται μετά τη συνεργασία με τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας να πάρει επάρκεια και ο Φορέας Τουρισμού Μήθυμνας. Στο πλαίσιο των δράσεων Κοινωφελούς Εργασίας, προβλέπεται να απασχοληθούν συνολικά 700 άνεργοι στο Νομό Λέσβου, έναντι μηνιαίων καθαρών αποδοχών της τάξης των 625 ευρώ, για διάστημα έως πέντε μήνες ο καθένας. Με την αποχώρηση της ΕΟΔ, δε θα προσληφθούν 200 άνεργοι, που κυρίως θα απασχολούνταν σε δράσεις καθαρισμών και δύσκολα θα απορροφηθούν απ’ τα υπόλοιπα προγράμματα που παραμένουν σε ισχύ.
Η Περιφέρεια είχε κάνει τρεις συμπράξεις με ισάριθμους φορείς, για τη δημιουργία 288 θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο, μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας. Ειδικότερα, είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας:
- Με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Παράρτημα Ν. Λέσβου, για δράσεις όπως ο καθαρισμός οδών του εθνικού-επαρχιακού δικτύου, η διαχείριση παράκτιων ζωνών, ο σχεδιασμός και οργάνωση θεμάτων πρόληψης, ενημέρωσης και αντιμετώπισης καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η αντιπυρική προστασία εκτάσεων και ο καθαρισμός δεξαμενών νερού. Οι προτάσεις αφορούσαν στην πρόσληψη 200 ανέργων διαφόρων ειδικοτήτων, με συνολική δαπάνη 656.250 ευρώ.
- Με το Φορέα Τουρισμού Μήθυμνας για δράσεις καθαρισμού χειμάρρων, ρεμάτων, ποταμών, παράκτιων ακτών και την αντιπυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής Μήθυμνας, αλλά και για την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων-φεστιβάλ για την προώθηση-ενημέρωση πολιτιστικών δρωμένων για τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής. Οι προτάσεις αυτές προβλέπουν την πρόσληψη 79 ανέργων διαφόρων ειδικοτήτων, με συνολική δαπάνη 259.218 ευρώ.
- Με το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμΕΑ «Η Κυψέλη», για δράσεις όπως η διενέργεια κοινωνικών ερευνών μελέτης κοινωνικών δομών, αλλά και η εφαρμογή προγραμμάτων για την προστασία της μητέρας και των παιδιών. Ακόμη περιλαμβάνονται δράσεις διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων για την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτές οι προτάσεις προβλέπουν την πρόσληψη εννιά ανέργων διαφόρων ειδικοτήτων, με συνολική δαπάνη 29.515,50 ευρώ.
Οι Δήμοι Λέσβου και Λήμνου έχουν συνάψει σύμπραξη με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ηλιακτίδα», αντίστοιχα για 600 και 200 θέσεις εργασίας, για ενέργειες δύο βασικών κατηγοριών: αστικό και περιαστικό περιβάλλον και δράσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος.