Μηχανικοί λάβροι κατά Σηφουνάκη

01/07/2012 - 05:56
Σκληρή κριτική για μια σειρά νομοθετημάτων που προώθησε και προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, ασκούν οι Πολιτικοί Μηχανικοί της Λέσβου, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού για τη σύνταξη τοπογραφικών.
Κριτική για εκτός σχεδίου αλλά και σε μικρούς οικισμούς δόμηση, απ’ τους Πολιτικούς Μηχανικούς της Λέσβου, με αφορμή τη σύνταξη τοπογραφικών

Σκληρή κριτική για μια σειρά νομοθετημάτων που προώθησε και προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, ασκούν οι Πολιτικοί Μηχανικοί της Λέσβου, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού για τη σύνταξη τοπογραφικών. Φαίνεται πως το συγκεκριμένο θέμα ήταν αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι, γιατί το Τοπικό Τμήμα Λέσβου των Πολιτικών Μηχανικών επιτίθεται στον κ. Σηφουνάκη για τις επιλογές του στο υπό διαβούλευση προεδρικό διάταγμα για τις χρήσεις γης και την εκτός σχεδίου δόμηση, όπως και για το νόμο για τη δόμηση σε μικρούς οικισμούς, κάτω των 2.000 κατοίκων.

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας - Τοπικό Τμήμα Λέσβου, μετά τις δηλώσεις του κ. Σηφουνάκη στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με τη δυνατότητα σύνταξης εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος με χρήση κινητού τηλεφώνου και την αντίστοιχη κοστολόγηση της εργασίας του, προέβη σε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει επικίνδυνη την απλούστευση του αναπληρωτή υπουργού και εξηγεί πως αυτό που θα έπρεπε να γνωρίζει είναι ότι η υπηρεσία απλού εντοπισμού θέσης που παρέχεται από τα κινητά σήμερα (όπως και από τα GPS χειρός) δεν μπορεί να αποτελέσει θέση για εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα.
«Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι αυτό που δηλώνουν, δηλαδή “απλό εντοπισμό”, χρήσιμη εφαρμογή για να βρεις ένα γήπεδο πάνω σε κάποιο χάρτη (ή ίσως για να πας για ψάρεμα…), αλλά σε καμμία περίπτωση για να εξαρτήσεις ένα τοπογραφικό διάγραμμα, που θα κατοχυρώσει θέση ιδιοκτησίας (ή/και μελλοντικής διεκδίκησης)», τονίζουν οι Πολιτικοί Μηχανικοί, υποστηρίζοντας ότι αν ήταν τόσο απλό, θα γίνονταν έτσι και οι διορθώσεις του Κτηματολογίου για παράδειγμα.

Ποιος πληρώνει…
Ο πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος Λέσβου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, Θεόδωρος Φραγκόπουλος, και ο γραμματέας, Γιάννης Χατζηδουμάνης, υποστηρίζουν στην ίδια ανακοίνωση πως πρέπει να γίνει κατανοητό από τους πολίτες ότι η πολιτική ηγεσία, ενώ δηλώνει ότι προσπαθεί να τους προστατεύσει από τους «κακούς» μηχανικούς που θέλουν να τους «αφαιμάξουν» οικονομικά, «στην ουσία τούς εξαπατά απροκάλυπτα. Αυτό που ξέχασε να μας πει ο κ. Σηφουνάκης είναι ότι η δημιουργία κτηματολογίου, όπως και οι καθορισμοί των αιγιαλών και οι οριοθετήσεις των ρεμάτων, αποτελούν υποχρεώσεις της Πολιτείας, η οποία θα έπρεπε ήδη να τις έχει εκπληρώσει. Νομοθετήματα όπως ο Ν. 4014/2011, με τις αναφορές τους σε εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα, στην ουσία πετάνε το “μπαλάκι” του κόστους στον πολίτη.».
Ως απολύτως ενδεικτικό της στάσης εξαπάτησης των πολιτών χαρακτηρίζουν οι Πολιτικοί Μηχανικοί το πρόσφατο νομοθετικό έργο του Υπουργείου, το οποίο συνυπογράφει ο και βουλευτής Λέσβου.
«Τι θα απαντούσε άραγε, ως “αυτοανακηρυγμένος” προστάτης των οικονομικά αδύναμων πολιτών, για την πλήρη απαξίωση των μικρών ιδιοκτησιών, το τελευταίο ίσως προπύργιο που κατέχουμε απέναντι στην πλήρη οικονομική εξαθλίωση που βιώνουμε; Τι έχει να μας πει για τα οικόπεδα εντός των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων (η πλειονότητα των οικισμών στη Λέσβο), τα οποία πλέον, αν δεν είναι άνω των 700 τ.μ. (αλήθεια, πόσα τέτοια υπάρχουν εντός οικισμού;), “χάνουν”, έτσι απλά, τα μισά τετραγωνικά που έχτιζαν;», ρωτούν οι Πολιτικοί Μηχανικοί.
Προσθέτουν, όμως, και νέα ερωτήματα προς τον αναπληρωτή υπουργό: «Τι έχει να πει σε αυτόν τον οικονομικά αδύναμο πολίτη, που αγόρασε ένα οικόπεδο ως επένδυση κόπων μιας ζωής και βλέπει την αξία του να εξανεμίζεται; Τι έχει να πει σχετικά με το νομοσχέδιο για τις χρήσεις γης, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση (διανύοντας την τρίτη πλέον παράταση, λόγω αντιδράσεων) και με βάση το οποίο θα απαγορεύεται στον πολίτη να χτίσει την κατοικία του σε γήπεδο εκτός σχεδίου, ενώ δε θα απαγορεύεται βέβαια η πώληση του γηπέδου, “αντί πινακίου φακής”, στον εκάστοτε μεγαλοεπενδυτή, τουριστικών και μη επιχειρήσεων;»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey