Δύο ώρες μετά το ξεκίνημα της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου ξεκίνησε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Αρχικά η συζήτηση εξελισσόταν σε χαμηλούς τόνους, όμως τα αίματα άναψαν για τις προγραμματικές συμβάσεις της νομαρχίας με τους δήμους και άλλους φορείς.
Δύο ώρες μετά το ξεκίνημα της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου ξεκίνησε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Αρχικά η συζήτηση εξελισσόταν σε χαμηλούς τόνους, όμως τα αίματα άναψαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών συμβάσεων της νομαρχίας με τους δήμους και άλλους φορείς. Ο καβγάς ανάμεσα στο νομάρχη και το Δημήτρη Βουνάτσο κράτησε για ένα τέταρτο της ώρας και οι δυο τους αντάλλαξαν βαριές κουβέντες.
Οι δύο άνδρες έχουν εντελώς διαφορετικές θέσεις στο θέμα αυτό. Ο νομάρχης πιστεύει ότι υποχρέωση της νομαρχίας είναι να βοηθάει όπου μπορεί και να δίνει λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων του νησιού μας, χωρίς να εξετάζει αν τα έργα που χρηματοδοτεί μέσω των προγραμματικών συμβάσεων είναι της άμεσης αρμοδιότητάς της ή όχι.
Στην αντίπερα όχθη, ο κ. Βουνάτσος είναι κάθετα αντίθετος με τις προγραμματικές συμβάσεις, γιατί πιστεύει ότι έτσι σπαταλούνται τα χρήματα της νομαρχίας για μικροέργα, ενώ αρμοδιότητά της είναι να εκτελεί μεγάλα έργα.
Στο ξεκίνημα της αντιπαράθεσης ο κ. Βουνάτσος, σε έντονο ύφος, κατηγόρησε τον κ. Βογιατζή ότι με την τακτική που ακολουθεί υπηρετεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα και πριν τις εκλογές την κυβέρνηση της Ν.Δ., φέρνοντας ως παράδειγμα ότι δεν μπορεί η νομαρχία να χρηματοδοτεί την τοποθέτηση πινακίδων στα δάση, τα οποία είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Εκνευρισμένος και φωνάζοντας, ο νομάρχης τού απάντησε ότι «δε χωρίζονται τα έργα σε δικά τους και δικά μας. Είναι όλα δικά μας», χτυπώντας το χέρι του στο έδρανο. Αμέσως μετά προσέθεσε ότι αυτή η τακτική του κ. Βουνάτσου είναι που οδήγησε την παράταξή του στο 12% (το ποσοστό που πήρε στις εκλογές). Ο κ. Βουνάτσος απάντησε πως ο ίδιος και η παράταξή του κατέβηκε στις εκλογές αυτόνομα χωρίς τη στήριξη κανενός από τα μεγάλα κόμματα που είχαν πάρει χρηματοδοτήσεις από τη Siemens για να καλύψουν τα έξοδα των προεκλογικών αγώνων.
Η ανταπάντηση του κ. Βογιατζή ήταν φαρμακερή άλλα όχι αποκαλυπτική: «Ξέρουμε ποιος πλήρωσε τα παράβολα για να κατέβεις στις εκλογές.» Η ανταπάντηση του κ. Βουνάτσου ήταν ότι το κόστος της προεκλογικής εκστρατείας καλύφθηκε από την προσωπική του περιουσία. Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από πεντάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.
Η συζήτηση του θέματος κρατούσε, καθώς τόσο ο κ. Βουνάτσος όσο και ο κ. Πολίτης έκαναν εκτενείς τοποθετήσεις. Αυτό εξόργισε τον Παρασκευά Φραντζέσκο, ο οποίος όρθιος και φωνάζοντας ζήτησε από την πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου να αφαιρεί το λόγο από τους νομαρχιακούς συμβούλους που μακρηγορούν. Τότε αντέδρασε ο κ. Πολίτης και ξεκίνησε δεύτερος καβγάς, στον οποίο ενεπλάκη και η πρόεδρος Πόπη Πρωτογεράκη - Γόμου, η οποία προσπαθούσε να ηρεμήσει και τις δύο πλευρές.
Προϋπολογισμός
Μειωμένες είναι οι χρηματοδοτήσεις που έρχονται στη νομαρχία από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι τώρα. Το υπολειπόμενο ποσό αναμένεται να καλυφθεί μέσα στο νέο έτος. Αυτές είναι οι υποσχέσεις που δίνονται από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών προς τις νομαρχίες όλης της χώρας. Η κατάσταση αυτή προοιωνίζει ότι θα είναι μειωμένοι οι πόροι που θα διατεθούν στις νομαρχίες το 2010. Τον κίνδυνο αυτό υπογράμμισε ο Μιχάλης Μαμάκος, ο οποίος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε άδεια τα κρατικά ταμεία, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «τίναξε την μπάνκα στον αέρα».
Παρέμβαση των συμβασιούχων των ΟΤΑ
Πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ζήτησαν και πήραν το λόγο μέλη της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Συμβασιούχων ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, η κ. Νίκη Λογγίου εξήγησε τη δεινή θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ορισμένους από αυτούς μάλιστα να είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες.
Παράλληλα, εξήγησε ότι το σύνολο των εργαζομένων αναγκάζονται να υπογράφουν συμβάσεις έργου όχι επειδή το επιλέγουν, αλλά γιατί αυτό επιβάλλουν οι εκάστοτε εργοδότες τους. Η αλήθεια είναι ότι προσφέρουν εξαρτημένη εργασία, αφού είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται συγκεκριμένες ώρες, να προσφέρουν συγκεκριμένη δουλειά και σε χώρο που τον ορίζει ο εργοδότης τους.
Ο νομάρχης σε παρέμβασή του δήλωσε ότι η νομαρχία δε χρωστάει χρήματα σε συμβασιούχους. Ακόμη τόνισε ότι, όπως είχε κάνει πριν από επτά χρόνια, έτσι και τώρα, αν ζητηθεί από τη νομαρχία να δηλώσει ότι οι περίπου 45 συμβασιούχοι που απασχολεί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα το κάνει. Επίσης τόνισε ότι η ΕΝΑΕ (Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας) έχει κάνει παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα αυτό, κάνοντας σαφές ότι αν δεν απολυθούν οι συμβασιούχοι δε θα καταρρεύσει ο διοικητικός μηχανισμός των νομαρχιών.
Ο νομαρχιακός σύμβουλος Σταύρος Πολίτης είπε ότι οι συμβασιούχοι είναι ευνοημένοι και ταυτόχρονα αδικημένοι. Ευνοημένοι γιατί εργάζονται στο Δημόσιο, ενώ κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι είναι άνεργοι, και αδικημένοι γιατί ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αυτό δεν τους αναγνωρίζεται.
Περί ενοχών…
Ο νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλής Βερβέρης, απευθυνόμενος στο νομάρχη, είπε: «Τα λέτε αυτά γιατί σας πνίγουν οι ενοχές», εννοώντας ότι επί τον ημερών του κ. Βογιατζή έγινε μεγάλος αριθμός προσλήψεων με συμβάσεις έργου, ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μέσω προγραμμάτων Stage. Μια πρακτική με την οποία η παράταξή του ήταν αντίθετη και την αποδοκίμαζε σταθερά όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Τότε ο νομάρχης ρώτησε, ρητορικά, τον κ. Βερβέρη «Μήπως μπορούσα να πάρω μόνιμο προσωπικό και δεν το έκανα;», εννοώντας προφανώς ότι δεν είχε άλλη επιλογή από την πρόσληψη συμβασιούχων υπαλλήλων.
«Υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας για αυτή την κατάσταση», υποστήριξε η κ. Βουλβούλη. Στη συνέχεια κατηγόρησε τους νομαρχιακούς συμβούλους που προέρχονται από τα δύο αυτά κόμματα ότι στην ουσία στηρίζουν αυτή την πολιτική παρά το ότι λένε άλλα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.