Οι φοιτητικές εκλογές φέτος θα πραγματοποιηθούν στις 13 Μαΐου, μέσα στο κλίμα των σημαντικών εξελίξεων των τελευταίων μηνών. Λίγες μέρες πριν, παρουσιάζουμε τις βασικές θέσεις των φοιτητικών παρατάξεων.
Κι όμως… Οι φετινές φοιτητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Τετάρτη 13 Μαΐου, μέσα στο κλίμα των σημαντικών εξελίξεων των τελευταίων μηνών. Λίγες μέρες πριν, παρουσιάζουμε τις βασικές θέσεις των φοιτητικών παρατάξεων. Ωστόσο, η επίσκεψη στα Τμήματα του Πανεπιστημίου δεν έδειξε να προβλέπεται ιδιαίτερη ζωντάνια στις φετινές φοιτητικές εκλογές, καθώς από τους πάγκους των παρατάξεων απουσίαζαν αντίστοιχοι εκπρόσωποι.
Μειωμένη φαίνεται να είναι η κινητικότητα λίγο πριν τις φοιτητικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας. Μια επικοινωνία με τις φοιτητικές παρατάξεις, αλλά και μία επίσκεψη στους χώρους του Πανεπιστημίου, μας έβαλε στο κλίμα.
ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ.
«Δωρεάν μεταφορά φοιτητών»
Προβάλλοντας για άλλη μια χρονιά τις βασικές της θέσεις, μεταξύ των οποίων και η στάση της υπέρ της αξιολόγησης και της μίσθωσης συγγραμμάτων, η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. καλεί και φέτος τους φοιτητές να της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, αφού, όπως λέει ο πρόεδρός της, Νίκος Βλαχινός, «η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. έτρεξε το ζήτημα της κάτω φοιτητικής Λέσχης, πρότεινε κτήριο στον πρύτανη και το έκανε έργο, ενώ καθιέρωσε την κάρτα των 30€ ετησίως, με απώτερο στόχο να γίνεται, σταδιακά, η μεταφορά των φοιτητών δωρεάν».
ΠΑΣΠ
«Στήριξη των προοδευτικών δυνάμεων…»
Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (ΠΑΣΠ) έχει ως γενική της διεκδίκηση τη διασφάλιση του δημόσιου, δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας (κατάργηση διδάκτρων, δωρεάν συγγράμματα, μεταφορές, σίτιση και στέγαση, αξιολόγηση των πανεπιστημιακών τμημάτων με ακαδημαϊκά κριτήρια).
Για την επίλυση των προβλημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (κτηριακό, ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, στέγαση κ.λπ.) προτείνει την αύξηση της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, την καθιέρωση σύγχρονων πλοίων με καθημερινά δρομολόγια προς Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, καθώς και έκπτωση 75% στα φοιτητικά εισιτήρια και στο εστιατόριο του πλοίου, περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων από τις 6 το πρωί έως τις 3 τα ξημερώματα, ώστε να εξυπηρετούνται οι φοιτητές που μένουν στις εστίες, αλλά και δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών και περισσότερα σημεία στάθμευσης μέσα στην πόλη και, τέλος, νέες εστίες και αύξηση της χρηματοδότησης και για το θέμα της στέγασης των φοιτητών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΠ, Παναγιώτη Κεΐσογλου, «στις 13 Μαΐου οι φοιτητές πρέπει να ψηφίσουν με πολιτικά κριτήρια, αν θέλουν αλλαγή στα ελληνικά πανεπιστήμια. Να στηρίξουν τις προοδευτικές δυνάμεις και να αποκαθηλώσουν τη Νέα Δημοκρατία, η οποία οδηγεί στην κατάργηση της δημόσιας παιδείας και την ενίσχυση της ιδιωτικής παραπαιδείας».
Π.Κ.Σ.
«Οργάνωση, ρήξη, ανατροπή!»
Με αυτό το σύνθημα καλεί η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (Π.Κ.Σ.) τους φοιτητές να τη στηρίξουν στις φετινές εκλογές, ως «τη μόνη παράταξη που παλεύει με σταθερότητα και συνέπεια, και μιλάει ξεκάθαρα, που δε θέλει τους φοιτητές ανίδεους, αλλά δραστήριους και μαχητικούς», με «πυξίδα» τις ανάγκες τους.
Η Π.Κ.Σ. διεκδικεί να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο «νόμος-πλαίσιο» και να ανασυγκροτηθεί μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, με ενιαίο σκοπό την επιστημονική ειδίκευση και τη δημιουργία ενός συστήματος δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών. Διεκδικεί, τέλος, δωρεάν σίτιση, στέγαση, σύγχρονα συγγράμματα, υλικοτεχνική υποδομή και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
ΕΑΑΚ
«Διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες…»
Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ), θυμίζοντας τα γεγονότα του Δεκέμβρη, καταγγέλλει τη ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ., θυμίζοντας την καταστολή στις πορείες, τη λιτότητα, την ακρίβεια, τις απολύσεις, την ανασφάλιστη εργασία και τα σκάνδαλα, αλλά και την ΠΑΣΠ για «προδοτική στάση».
Σύμφωνα με τους ίδιους: «Ο αγώνας ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, στις αντεργατικές αλλαγές, δεν πρέπει και δεν μπορεί να σταματήσει σήμερα, αύριο, μετά ή μέχρι τις φοιτητικές εκλογές. Οι στόχοι μας δε θα είναι δυσθεώρητοι όσο εμείς στεκόμαστε στο ύψος των αναγκών μας. Ήρθε η ώρα, και στη μάχη των εκλογών, να εκφραστεί ο κόσμος του ασυμβίβαστου αγώνα, να εκφραστεί η Αριστερά, που δε χωρά στις λογικές της ηττοπάθειας, της διαχείρισης και της υποταγής… Διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε και πετυχαίνουμε καλύτερες συνθήκες για τη φοιτητική μας καθημερινότητα, για την υπηρέτηση των συμφερόντων και των αναγκών μας, την εργασιακή μας προοπτική.»
Αριστερή Ενότητα
«Ενωμένοι μόνο μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα»
Με σύνθημα «Μισή δουλειά - μισός μισθός - μισή ζωή», επιδίωξη της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ) είναι να προβάλλει τη μέγιστη ενότητα τόσο των παρατάξεων, όσο και των ανθρώπων που αναφέρονται στην Αριστερά, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των εκλογών, αλλά γενικότερα στις συνελεύσεις και τις κινηματικές διαδικασίες, για την «ανατροπή της επίθεσης που δέχεται ο δημόσιος χαρακτήρας του πανεπιστημίου και το άσυλο, και της εργασιακής κατάστασης που πάει να επιβληθεί».
Σύμφωνα με το Νίκο Γεροντή, εκπρόσωπο της ΑΡΕΝ, «τα προβλήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι τα ίδια με όλων των ελληνικών πανεπιστημίων: οικονομική αιμορραγία, “νόμος-πλαίσιο”, πολλαπλά συγγράμματα - εδώ φέτος μοιράστηκαν μετά την εξεταστική περίοδο. Δε θέλουμε διαχωρισμό των πανεπιστημίων, γιατί έτσι διαιρείται ο κόσμος. Πρέπει να καταγραφεί μια διαφορετική φωνή για συσπείρωση του κόσμου στο πανεπιστήμιο. Καλούμε τους φοιτητές να μας ψηφίσουν, για να στηριχθεί η φωνή μας μέσα στο φοιτητικό κίνημα.».
Τι λένε οι φοιτητές…
Για πολλούς, η διαδικασία των φοιτητικών εκλογών είναι απαραίτητη και η ύπαρξη κομματικών παρατάξεων στον πανεπιστημιακό χώρο, αναγκαία. Η Ελένη, πρωτοετής του Τμήματος Περιβάλλοντος, παρ’ όλο που δεν ανήκει σε καμμία φοιτητική οργάνωση, δηλώνει ότι δεν είναι «απολιτίκ» και ότι θα συμμετέχει στις εκλογές. Για την ίδια, είναι καλό το να υπάρχουν εκπρόσωποι των κομμάτων στο πανεπιστήμιο. «Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να πολιτικοποιηθούμε, να ενταχθούμε κάπου», λέει. «Πρέπει να είμαστε ενεργοί πολίτες, όχι αδιάφοροι, να αναδεικνύουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες.»
Συμφωνεί, πάντως, ότι «τα πράγματα είναι λίγο πεσμένα φέτος», με βάση όσα ακούει από παλαιότερους φοιτητές.
Για κάποιους, παρ’ όλο που οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τις οργανώσεις έχουν ενδιαφέρον, το άσχημο είναι το ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν «επιτρέπεται» στους φοιτητές να αρνηθούν να συμμετάσχουν, αφού ασκείται μεγάλη πίεση. «Προσπαθούν να προσεγγίσουν τους φοιτητές με λάθος τρόπο και τους αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα του Πανεπιστημίου», λέει ο Γιώργος.
Υπάρχουν, πάντως, και πολλοί που διαφωνούν με την ύπαρξη φοιτητικών παρατάξεων μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο, αλλά και με την παρουσία των σχετικών πάγκων: «Ο χώρος του πανεπιστημίου δεν είναι προεκλογικό περίπτερο», ακούσαμε από κάπου. «Η πολιτικοποίηση είναι καλή, η κομματοποίηση όχι», τονίζει ο Αντώνης από το Τμήμα Γεωγραφίας, θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρχουν αυτόνομες παρατάξεις, για να καλύπτουν τα φοιτητικά και όχι τα κομματικά συμφέροντα.
Η Βαρβάρα, δευτεροετής στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας, επιμένει ότι «τα κομματικά πρέπει να παραμένουν εκτός σχολής και το πανεπιστήμιο να λειτουργεί ως αυτόνομο κράτος», συμπληρώνοντας ότι δεν της άρεσε που πέρυσι οι φοιτητές κλήθηκαν να ψηφίσουν με την ταυτότητά τους και όχι με το φοιτητικό πάσο. Και θέτει το ερώτημα: «Γιατί ξαφνικά, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, τα αστικά λεωφορεία είναι δωρεάν για τους φοιτητές;»