Τη γνωστή υποβόσκουσα αντιπαράθεση μεταξύ του Πειραματικού και των 3ου και 4ου Λυκείου Μυτιλήνης έφερε στην επιφάνεια το κείμενο του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, που αφορά στις προτάσεις για συγχωνεύσεις που υπέβαλε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Τη γνωστή υποβόσκουσα αντιπαράθεση μεταξύ του Πειραματικού και των 3ου και 4ου Λυκείου Μυτιλήνης έφερε στην επιφάνεια το κείμενο του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Βασίλη Κοντάρα, που αφορά στις προτάσεις για συγχωνεύσεις που υπέβαλε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Σε επιστολή τους, τόσο προς τον ίδιο, όσο και προς τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, οι καθηγητές του Πειραματικού Λυκείου κάνουν λόγο για «εμφανή» και «δυσεξήγητη» διαφορά αντιμετώπισης των δύο περιπτώσεων και ζητούν από τον κ. Κοντάρα εξηγήσεις.
Στην εισήγηση που κοινοποίησε πριν από μια εβδομάδα περίπου ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Λέσβου, δεν προτείνει τη συγχώνευση του 3ου και 4ου Γενικού Λυκείου, υποστηρίζοντας πως αυτή θα οδηγούσε σε ένα νέο σχολείο με πάνω από 450 μαθητές, που θα έπρεπε να στεγαστεί σε τρία διαφορετικά πεπαλαιωμένα κτήρια και λυόμενες αίθουσες. Τονίζει, επίσης, την απουσία οικονομικού αποτελέσματος μιας τέτοιας κίνησης. Ιδιαίτερα, όμως, φαίνεται πως ενόχλησε τους εκπαιδευτικούς του Πειραματικού Λυκείου η παρακάτω αναφορά στην εισήγηση Κοντάρα: «Παρά τις δυσμενείς συνθήκες (σ.σ. στα 3ο και 4ο Λύκεια αναφέρεται), εμφανίζονται πρωτοπόρα στην καινοτομία και κάθε χρόνο βρίσκονται ή πρώτα σε επιτυχίες πανελλήνιες ή τουλάχιστον σε ανάλογη θέση στην κορυφή των επιτυχιών. Οι δε καινοτόμες δράσεις τους έχουν αποσπάσει διεθνείς βραβεύσεις και … συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο.».
Αντιθέτως, ο κ. Κοντάρας προτείνει τη συγχώνευση του 2ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης με το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε ένα ενιαίο «Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Αιγαίου», καθώς και τη μεταστέγαση του 1ου Γυμνασίου στο χώρο του Πειραματικού Γυμνασίου στην Επάνω Σκάλα και τη μετατροπή και του 1ου Δημοτικού Σχολείου σε Πειραματικό Δημοτικό, ώστε και οι τρεις βαθμίδες των Πειραματικών να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. Όπως λέει στην εισήγησή του ο κ. Κοντάρας, «η συστέγαση δύο διαφορετικού τύπου σχολείων (σ.σ. Πειραματικό και 2ο Λύκειο) έχει δυσμενείς επιδράσεις στη λειτουργία και συνεργασία των σχολείων και αρνητικές συνέπειες στην κατανομή του μαθητικού δυναμικού, πράγμα που δυστυχώς έχει ως επακόλουθο και αρνητικές συνέπειες στο επιδιωκόμενο παιδαγωγικό αποτέλεσμα και των δύο σχολείων». Η αναφορά σε «αρνητικές συνέπειες στο επιδιωκόμενο παιδαγωγικό αποτέλεσμα και των δύο σχολείων» φαίνεται πως εξόργισε την εκπαιδευτική κοινότητα του Πειραματικού Λυκείου.
«Πρόβατα και ερίφια»
Από το Πειραματικό Λύκειο απαντούν με ένα κείμενο που θέτει μια σειρά από ερωτήματα, καθώς και θέμα σκοπιμότητας των συγκεκριμένων προτάσεων.
Εστιάζοντας στην αναφερόμενη στο κείμενο του κ. Κοντάρα «μεγάλη προσφορά των Πειραματικών Σχολείων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον τόπο», οι εκπαιδευτικοί του Πειραματικού θέτουν το ερώτημα του πώς αυτό συμβαδίζει με τη «δυσμενή» λειτουργία και το «αρνητικό» παιδαγωγικό αποτέλεσμα του Σχολείου. Διερωτώνται, μάλιστα, με ποιο τρόπο μετρήθηκαν και διαπιστώθηκαν αυτά, δεδομένου ότι φέτος το Σχολείο συμμετέχει για πρώτη φορά στη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης, ενώ παρουσιάζει τα θετικά στοιχεία της λειτουργίας του Σχολείου.
«Στη διάθεση του καθενός», αναφέρεται στην επιστολή, «είναι ο μακροσκελής κατάλογος με τις δράσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα (ελληνικά και διεθνή), τις επισκέψεις, τα ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τις βραβεύσεις, την παραγωγή διδακτικού υλικού, τον εξοπλισμό, τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών, που πρωτοποριακά υλοποιούνται στο Σχολείο μας, στο πλαίσιο των περισσότερων μαθημάτων. Ταυτόχρονα, οι μαθητές μας ανταποκρίνονται με μεγάλη επιτυχία στις απαιτήσεις των κάθε είδους εξετάσεων και διαγωνισμών, όπως δείχνουν τα σχετικά αποτελέσματα.»
Και συνεχίζουν σε άλλο σημείο οι καθηγητές του Πειραματικού Λυκείου: «Στο έγγραφο αφήνονται να αιωρούνται αναπόδεικτες και έωλες οι διαπιστώσεις που επισημάναμε προηγουμένως και οι οποίες αποτελούν τη βάση των αιτίων για την προτεινόμενη συγχώνευση των δύο συστεγαζόμενων “κεντρικών” λυκείων», αναφέρει η διεύθυνση. Και συνεχίζει, κάνοντας λόγο για διαχωρισμό των μαθητών σε «πρόβατα και ερίφια» και για «δύο μέτρα και σταθμά»: «Σε ποια λύκεια θα πάνε οι μαθητές της Επάνω Σκάλας και του κέντρου της πόλης; Μα, σ’ αυτά που πρέπει να γιγαντωθούν περισσότερο, δηλαδή στο 3ο και 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, για τα οποία το έγγραφο δε φείδεται επαίνων […]. Η διαφορά αντιμετώπισης είναι τόσο εμφανής, όσο και δυσεξήγητη.»