Λίγα απ’ όλα - Σταράτες κουβέντες

01/07/2012 - 05:56
Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες το 37ο τεύχος του περιοδικού «Επικοινωνία» (Μάρτιος 2010), το οποίο επιμελείται και εκδίδει ο κ. Γιάννης Αναγνώστου. Σ’ αυτό το τεύχος υπάρχουν κείμενα 22 συνεργατών, τα οποία διαπραγματεύονται πλήθος θεμάτων.
Κυκλοφορία περιοδικού
Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες το 37ο τεύχος του περιοδικού «Επικοινωνία» (Μάρτιος 2010), το οποίο επιμελείται και εκδίδει ο κ. Γιάννης Αναγνώστου. Σ’ αυτό το τεύχος υπάρχουν κείμενα 22 συνεργατών, τα οποία διαπραγματεύονται πλήθος θεμάτων.

Το ύψος της βροχής
Φθάσαμε αισίως τις 37,5 ίντσες στον Παπάδο από 1-10-09 μέχρι σήμερα.

Τα «φακελάκια» και οι γιατροί
Δε ζητούν «φακελάκι» όλοι οι γιατροί που εργάζονται στο ΕΣΥ για να σε περιθάλψουν. Ούτε φταίνε μόνο οι γιατροί που τα «πιάνουν» και χάνουν την αξιοπρέπειά τους. Γιατί αν ήξεραν με ποιο απαξιωτικό τρόπο κουβεντιάζονται τα ονόματά τους στα καφενεία και στις κοινωνικές συναναστροφές των πολιτών, «θα άνοιγε η γη να τους καταπιεί», εάν είχαν φιλότιμο. Προσωπικά δεν έχω δώσει «φακελάκι», ούτε μου ζήτησε κάποιος γιατρός για παροχή ιατρικών υπηρεσιών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, και Αθηνών, που νοσηλεύτηκα εγώ και μέλη της οικογένειάς μου. Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα σε κάποια σειρά.

Τα «φακελάκια» και οι γιατροί (2)
Έχουμε μια κατηγορία, μικρή κατά τη γνώμη μου, γιατρών που ζητούν προκαταβολικά το «φακελάκι» προκειμένου να σε εξυπηρετήσουν και μια μεγάλη κατηγορία που δέχονται το «ρεγάλο» από τους ασθενείς αδιαμαρτύρητα! Σ’ αυτή την περίπτωση φταίνε αποκλειστικά οι νοσηλευθέντες που οικειοθελώς προσφέρονται να δωροδοκήσουν. Έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του λαού μας, όχι άδικα τις περισσότερες φορές, ότι χωρίς το «φακελάκι» δε θα εξυπηρετηθείς όπως πρέπει, αλλά και όταν αυτό γίνει, πάλι δε θα γίνει σωστά. Οι κατηγορίες των γιατρών που απαιτούν ή δέχονται «φακελάκια» είναι οι χειρουργοί, οι αναισθησιολόγοι, οι ουρολόγοι, οι ορθοπαιδικοί και γενικά όσοι κάνουν επεμβάσεις.

Ένα πραγματικό περιστατικό
Το 1978, στη μητέρα της συζύγου μου διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού και έπρεπε να εγχειριστεί επειγόντως. Απευθυνθήκαμε σ’ ένα «μεγαλογιατρό» με ρίζες από τη Λέσβο, ο οποίος ζήτησε 50.000 δρχ. για να κάνει την επέμβαση. Απροκάλυπτα και αναίσχυντα. Αρνηθήκαμε. Τελικώς, η επέμβαση έγινε στον «Άγιο Σάββα» από τον καθηγητή Γκαρά. Όλα πήγαν καλά και την ημέρα που έλαβε εξιτήριο, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μου, η σύζυγός μου προσέφερε στον ιατρό ένα μεγάλο ποσό από ευχαρίστηση.
«Δε σας ζήτησα επιπλέον αμοιβή, κυρία. Πληρώνομαι από την Πολιτεία. Αν θέλετε, όμως, δώστε το ποσό στη γραμματεία, θα λάβετε ισόποση απόδειξη και τα χρήματα θα διοχετευθούν στο Κέντρο Αποκατάστασης Καρκινοπαθών. Θα λάβετε ευχαριστήριο επιστολή.»
Εγώ μετά το περιστατικό χαμογελούσα χαιρέκακα, χωρίς να μιλώ.
«Δε δέχτηκε τα χρήματα», ξέσπασε η σύζυγός μου, «γιατί βγήκατε ομοϊδεάτες!»
Μετά απ’ αυτό, η συζήτησε σταμάτησε.

Πολιτικές σκέψεις
Από το 1975 μέχρι σήμερα η χώρα κυβερνήθηκε 20 χρόνια από το ΠΑΣΟΚ και 15 χρόνια από τη Ν.Δ.. Στο διάστημα αυτό είχαμε κάποιες «συμμαχικές» κυβερνήσεις, που βρέθηκαν στο προσκήνιο για μικρό χρονικό διάστημα. Στα 35 αυτά χρόνια, οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έκαναν κοινωνική πολιτική με δανεικά, διόριζαν στο Δημόσιο πλήθος υπαλλήλων χωρίς να χρειάζονται και προπάντων, αναξιοκρατικά, έδιναν στα 15 χρόνια υπηρεσίας αναπηρικές και πρόωρες συντάξεις χωρίς να τις δικαιούνται και εμφύτευαν τη νοσηρή αντίληψη στο λαό ότι έχει μόνο δικαιώματα και καθόλου υποχρεώσεις. Και όλα αυτά για να αποκτήσουν εκλογική πελατεία, που θα τους εξασφάλιζε την επανεκλογή τους. Μ’ όλα αυτά και άλλα πολλά έφεραν τη χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας και απαξίωσης.
Θυμάμαι μετά την κατάρρευση της δικτατορίας και με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, οι αξιωματικοί από φόβο και ντροπή δεν κυκλοφορούσαν εκτός υπηρεσίας με τη στολή τους! Το ίδιο θα συμβεί σε λίγο με τους πολιτικούς. Θα το δείτε και αυτό. Αυτοί δε θα τολμούν να κυκλοφορήσουν.

Το χρέος των πολιτικών
Σήμερα ένας βουλευτής μισθοδοτείται με το ποσόν των 6.700 ευρώ μηνιαίως, χωρίς να υπολογίζονται οι αμοιβές από συμμετοχή σε επιτροπές. Το λιγότερο που έχουν να κάνουν:
1. Τόσο οι εν ενεργεία, όσο και οι συνταξιούχοι, να επιστρέφουν μηνιαίως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το ήμισυ του μισθού ή της συντάξεως.
2. Να μην κυκλοφορούν με κρατικά αυτοκίνητα.
3. Να αποδεσμεύσουν απ’ τα γραφεία τους δημόσιους υπαλλήλους και αστυνομικούς που απασχολούν.
Θα συνεχίσουμε την άλλη Πέμπτη.

Παπάδος 9-3-10

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey