Οι πρώτες «πράσινες» δράσεις στον Άι-Στράτη

01/07/2012 - 05:56
Συμφωνία στο σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης και της τεχνικής περιγραφής του έργου «Άι-Στράτης - “Πράσινο” Νησί» επετεύχθη μεταξύ του Δήμου Αγίου Ευστρατίου, ο οποίος είναι ο κύριος του έργου, και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) ως φορέα υλοποίησής του.
Συμφωνία στο σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης και της τεχνικής περιγραφής του έργου «Άι-Στράτης - “Πράσινο” Νησί» επετεύχθη μεταξύ του Δήμου Αγίου Ευστρατίου, ο οποίος είναι ο κύριος του έργου, και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) ως φορέα υλοποίησής του. Σε σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα υπό την προεδρία του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιατή, συμμετείχαν ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής, ο γενικός γραμματέας ΠΕΚΑ, Κώστας Μαθιουδάκης, ο γενικός γραμματέας Έρευνας - Τεχνολογίας, Κώστας Κοκκινοπλίτης, καθώς και εκπρόσωποι του ΚΑΠΕ και ο διευθύνων σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», Γιάννης Τσιπουρίδης.

Αρχικά, ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, που συμμετείχε με τον τεχνικό σύμβουλο του Δήμου για το συγκεκριμένο έργο, Θανάση Βατίστα, ζήτησε να διασφαλιστεί η καινοτομία του έργου «που συνίσταται στην 100% κάλυψη των αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και όχι υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό δίκτυο της ΔΕΗ». Ακόμη, ζήτησε τη διασφάλιση των παράλληλων δράσεων που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, για οικολογική κτηνοτροφία και αλιεία, καθώς επίσης και τη λειτουργία της Μαρασλείου Σχολής ως ερευνητικού ενεργειακού κέντρου και της μετατροπής της σε «“Πράσινη” Ακαδημία».
Αμέσως μετά και συγκεκριμένα στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα εγκριθεί και θα ληφθεί η απόφαση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με το ΚΑΠΕ. Στη συνέχεια θα περάσει από ελεγκτικό συνέδριο για έλεγχο και αμέσως μετά, ο φορέας υλοποίησης θα δώσει στη δημοσιότητα την πρόσκληση για ενοικίαση των απαιτούμενων χώρων προκειμένου να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες και το φωτοβολταϊκό πάρκο και κατόπιν θα υποβληθούν τα τεχνικά δελτία στη διαχειριστική αρχή για έγκριση. Όπως αποφασίστηκε, αυτή η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου και μετά τη σχετική έγκριση να γίνει η προκήρυξη του έργου.

Ανεμογεννήτριες
Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν, σε πρώτη φάση προβλέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 600 - 700 KW και ενός φωτοβολταϊκού 150 KW, καθώς και μια κεντρική μονάδα αποθήκευσης ενέργειας της τάξης των 4.000 έως 6.000 KW. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή μονάδας παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου και η εγκατάσταση δύο ηλεκτροπαραγωγών ζευγών υδρογόνου συνολικής ισχύος 150 KW. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή προβλέπεται 100% ενεργειακή κάλυψη του νησιού.
Ακόμη θα εφαρμοστούν δράσεις ήπιας ομαλής γεωθερμίας, ενώ θα γίνουν και επεμβάσεις σε κτήρια για την εξοικονόμηση ενέργειας και επιδεικτικές δράσεις, κυρίως στην κίνηση, στη θέρμανση και στην ψύξη, με αυτόνομες εφαρμογές σε κτήρια, σε οχήματα και σε σκάφη.
Αρχικά στο έργο προβλέπεται η εφαρμογή στα δημόσια κτήρια και στη συνέχεια να εφαρμοστεί σταδιακά και στα νοικοκυριά του ακριτικού νησιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey