Στο μικροσκόπιο της νέας διοίκησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης βρίσκεται εδώ και ένα μήνα περίπου, από δηλαδή τότε που ανέλαβε ο νέος διοικητής, κ. Παύλος Παπαδόπουλος, η οικονομική κατάσταση του ιδρύματος.
Στο μικροσκόπιο της νέας διοίκησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης βρίσκεται εδώ και ένα μήνα περίπου, από δηλαδή τότε που ανέλαβε ο νέος διοικητής, κ. Παύλος Παπαδόπουλος, η οικονομική κατάσταση του ιδρύματος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι το χρέος του Νοσοκομείου αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ (!) και μπορεί και να ξεπεράσει το ποσό αυτό όταν ολοκληρωθεί η έρευνα. «Ρουσφετολογικές» - όπως λέγεται - προσλήψεις, ενοικιάσεις κτηρίων και μια σειρά σπαταλών που έγιναν από τις προηγούμενες διοικήσεις, βρίσκονται στο στόχαστρο. Ο διοικητής του Νοσοκομείου και το οικονομικό επιτελείο του ιδρύματος συγκεντρώνουν στοιχεία, τα οποία αναμένεται να βγουν σύντομα στη δημοσιότητα και να προκαλέσουν σάλο.
Το τεράστιο χρέος των 50 εκατ. ευρώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία, έχει δημιουργηθεί από το 2004 και μετά. Το 2004 είχε γίνει ρύθμιση χρεών όλων των νοσοκομείων της χώρας. Από τότε και μέχρι το 2010, δηλαδή μέσα σε μόλις έξι χρόνια, το χρέος του Νοσοκομείου εκτοξεύτηκε στα 50 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτά θα πρέπει, βέβαια, ν’ αφαιρεθούν οι οφειλές ασφαλιστικών ταμείων, εισπράξεις ενοικίων κ.ά.. Όμως, και πάλι, το οικονομικό «άνοιγμα» που εμφανίζει το ίδρυμα φαντάζει δυσανάλογο.
Ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, της περιόδου 2006 - 2008, κ. Σταύρος Ψαρρόπουλος, είπε στο «Ε»: «Απ’ ό,τι μπορώ να θυμηθώ πρόχειρα, χωρίς να έχω μπροστά μου τα στοιχεία, εγώ φεύγοντας παρέδωσα χρέος 15 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 11 εκατ. ευρώ ήταν οφειλές προς το Νοσοκομείο και έμενε ένα “άνοιγμα” τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Πάνω - κάτω αυτό ήταν το ποσό. Τώρα τα 50 εκατ. ευρώ που ακούω σήμερα, είναι σίγουρα πάρα πολύ μεγάλο ποσό και μου κάνει εντύπωση.»
Αν ισχύουν τα όσα αναφέρει ο κ. Ψαρρόπουλος, τότε μέσα σε δυο χρόνια, από το 2008 και μέχρι το 2010, το ποσό του χρέους εκτινάχθηκε κατά 35 εκατομμύρια.
Ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου αποφεύγει να κάνει επί του παρόντος οποιαδήποτε δήλωση ή σχόλιο, προκειμένου προηγουμένως να έχει ολοκληρώσει την έρευνα και να είναι σε θέση να παρουσιάσει την ακριβή εικόνα της κατάστασης που παρέλαβε.
Το «σκάνδαλο» των 17
Ένα από τα ζητήματα στα οποία εστιάζει η έρευνα είναι οι περίφημες προσλήψεις των 17 υπαλλήλων από το Κληροδότημα, που έχουν «χρεώσει» το Νοσοκομείο μέχρι τώρα το ποσό των 350.000 ευρώ για τη μισθοδοσία τους. Από τον Ιανουάριο οι υπάλληλοι αυτοί παραμένουν απλήρωτοι και όπως φαίνεται δεν υπάρχει δυνατότητα να πληρωθούν.
«Δε φταίνε, βέβαια, οι υπάλληλοι για αυτό. Εκείνοι που τους είχαν προσλάβει τότε, εκείνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν», φέρεται να λέει στους συνεργάτες του ο κ. Παπαδόπουλος. Η υπόθεση αυτή απασχολεί έντονα τη διοίκηση, που ερευνά και το παρασκήνιο της περίφημης απόφασης που πάρθηκε αμέσως μετά τις εκλογές από το υπό παραίτηση διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι είχε σταλεί έγγραφο από το υπουργείο Υγείας πριν από τη συνεδρίαση που έλεγε ότι απαγορεύεται να παρθούν τέτοιου είδους αποφάσεις.
Το θέμα είχε απασχολήσει έντονα τότε την επικαιρότητα μετά από καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, που έκαναν λόγο για «ρουσφετολογικές» προσλήψεις. Παρά τις διαβεβαιώσεις, όμως, από το υπουργείο Υγείας ότι η υπόθεση θα ερευνηθεί σε βάθος από τους επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, το θέμα είχε «παγώσει». Το βάρος στη διαχείρισή του τώρα πέφτει στη νέα διοίκηση, που καλείται να βρει και λύση, αφού κάθε μήνα οι οφειλές για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων αυξάνονται.
Οι πρόσληψη των 17 υπαλλήλων «τινάζει» στον αέρα το Κληροδότημα και δημιουργεί τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στο Νοσοκομείο, που αναζητά άμεση λύση.