Καλλονιάτικη αγκαλιά…

01/07/2012 - 05:56
Ένα πολύ σημαντικό μνημόνιο υπογράφτηκε την περασμένη Πέμπτη  μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο) «Αγκαλιά» με έδρα την Καλλονή και «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ένα πολύ σημαντικό μνημόνιο υπογράφτηκε την περασμένη Πέμπτη  μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο) «Αγκαλιά» με έδρα την Καλλονή και «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το μνημόνιο προβλέπει συνεργασία των δυο μη κυβερνητικών και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων σε κάθε επίπεδο, με σκοπό την αρωγή των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται. Κλιμάκιο της «Αλληλεγγύης» με επικεφαλής το Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα, επισκέφτηκε για αυτό το λόγο τη Λέσβο. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Αγιάσο και στο Κέντρο Υποδοχής Ανήλικων Προσφύγων, όπου παραδόθηκε φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ ακολούθησε πολύωρη συζήτηση με τον Επίτροπο του Κέντρου, Απόστολο Αθηναίο, καθώς και με το Δημήτρη Παπανδρέου, το νέο και πολλά υποσχόμενο Συντονιστή. Στη συνέχεια, το Κλιμάκιο επισκέφτηκε την Καλλονή, όπου πραγματοποιήθηκε η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην αίθουσα της Μ.Κ.Ο. «Αγκαλιά».

Ήταν στο Κεράμι, στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου παρουσία των σημαντικότερων συνεργατών της «Αγκαλιάς», έγινε η υπογραφή του μνημονίου. Ας σημειωθεί ότι η «Αλληλεγγύη» βρίσκεται καιρό τώρα κοντά στις προσπάθειες της «Αγκαλιάς» μέσω αλλεπάλληλων αποστολών τροφίμων και ρούχων. Το μνημόνιο που υπογράφτηκε, αποτελεί στην ουσία, επισφράγιση της συνεργασίας και υπόσχεση για συνέχιση της κοινής προσπάθειας στο μέλλον.
 
Ποια είναι αυτή η «Αγκαλιά»;

Μέχρι στιγμής, η «Αγκαλιά» με επικεφαλής τον π. Ευστράτιο Δήμου, εφημέριο του Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κεράμι, του γνωστού παπά Στρατή, έχει περιθάλψει γύρω στους τρεις χιλιάδες ανθρώπους, οι περισσότεροι από αυτούς, πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.
Η Ιδρυτική Ομάδα της Μ.Κ.Ο. «Αγκαλιά» αποτελούμενη από τους Τυρίκο Εργά Γιώργο, Κατερίνα Ευσταθίου-Σελάχα και Ελένη Ευσταθίου-Σελάχα, δραστηριοποιείται άτυπα τα τρία τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την κορύφωση του κύματος προσφύγων στη Λέσβο. Η «Αγκαλιά» δημιουργήθηκε ακριβώς για να εκφραστεί επίσημα αυτή η δράση με τη μορφή οργάνωσης, η οποία πλέον αποκτάει συγκροτημένη, νομική υπόσταση.
Σύμφωνα με το καταστατικό της, η «Αγκαλιά» αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην:
- στήριξη και στην περίθαλψη αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας ανεξαρτήτως θρησκείας, φύλου, φυλής και πατρίδας, καλύπτοντας τις άμεσες βιοτικές ανάγκες σε ένδυση, υπόδηση, τροφή, στέγη, φάρμακα, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.
- στην κοινωνική υποστήριξη (με συμβουλευτικό ή ψυχολογικό τρόπο) ατόμων που έχουν τεθεί στο περιθώριο αλλά και οικογενειών ή ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές, ψυχολογικές, κοινωνικές δυσκολίες, με κίνδυνο να βρεθούν στο περιθώριο.
- στο να παρατηρεί και να εντοπίζει περιπτώσεις παραβάσεως ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να παρεμβαίνει παρέχοντας άμεση στήριξη των ατόμων που προσβάλλονται.
- να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές ή τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο που λαμβάνουν χώρα οι τυχόν παραβιάσεις.
- η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού με κάθε μέσο, έντυπο ή ηλεκτρονικό, σε θέματα περίθαλψης και ανακούφισης ανθρώπων σε ανάγκη, σε τοπικό επίπεδο αλλά και παγκοσμίως.
«Η υποστήριξη που παρέχουμε στους πρόσφυγες», δήλωσε ο παπά Στρατής,  «συνίσταται στην άμεση κάλυψη των αναγκών σε τροφή και ένδυση τις πρώτες ώρες του ερχομού τους στο νησί, οπόταν και βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη. Οι περισσότεροι από αυτούς, παραμένουν ρακένδυτοι, βρεγμένοι και πεινασμένοι για πολλές ώρες, μέχρι η Αστυνομία να προβεί στην καταγραφή τους και να μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής στην Παγανή, όπου και εκεί θα χρειαστεί να περιμένουν. Εδώ είναι που παρεμβαίνουμε, σε πρώτο στάδιο, εμείς. Καθώς γίνεται η καταγραφή στα αστυνομικά τμήματα, προσπαθούμε να παρέχουμε τροφή και είδη ένδυσης και υπόδησης καθώς και ψυχολογική υποστήριξη σε δύσκολες περιπτώσεις. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα βρέφη και στους γέροντες, οι οποίοι είναι συνήθως αυτοί που δοκιμάζονται περισσότερο από το επίπονο ταξίδι. Τώρα μάλιστα που η Παγανή λένε πως έκλεισε, όλοι ετούτοι οι άνθρωποι χρειάζονται τροφή και προστασία για περισσότερο χρόνο, μέχρι τελοσπάντων, να αποφασίσουν πού θα πάνε από εδώ και μπρος.».


Από την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) «Αγκαλιά» με έδρα την Καλλονή και «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος

Και συνέχεια…
«Η επαφή μας με τους πρόσφυγες» συνεχίζει ο παπά Στρατής, «δεν σταματάει εκεί. Παρέχουμε σταθερά εδώ και δυο χρόνια, είδη ένδυσης αλλά και σίτισης στο Κέντρο Υποδοχής Ανήλικων Προσφύγων στην Αγιάσο. Μέχρι και πέρυσι παραδίδαμε μαθήματα ελληνικών σε όσα παιδιά επιθυμούσαν να μάθουν τη γλώσσα μας. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορούμε και διατηρούμε την επιστασία τέτοιων παιδιών, ακόμα και όταν εκείνα έχουν φύγει για πάντα στο εξωτερικό. Από εκεί επικοινωνούν μαζί μας για συμβουλές, ενίσχυση, αλλά και για τη χαρά του να γνωρίζουν κάποιον που ξέρουν ότι νοιάζεται για αυτά.».
Η «Αγκαλιά» δραστηριοποιείται και στον τομέα της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα προσφύγων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και φιλανθρωπικών δράσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ημερίδα που διοργανώθηκε το 2008 με θέμα «η Προσφυγιά στη Σύγχρονη εποχή» με την συμμετοχή δημοσιογράφων και κοινωνιολόγων, πληθώρα άρθρων σε τοπικές και αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά, σε εφημερίδες και περιοδικά του αθηναϊκού τύπου αλλά και σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του εξωτερικού, όπως επίσης και στο διαδίκτυο σε διάφορα blog αλλά και μελλοντικά μέσα από την ιστοσελίδα της οργάνωσης, που είναι υπό κατασκευή. Αξίζει να σημειωθεί πως η δράση της Μ.Κ.Ο «Αγκαλιά», αναφέρεται σε περισσότερες από τριακόσιες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, πράγμα που μας δίνει ελπίδες πως τα όσα έχουν να κάνουν με θέματα προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, δεν περνούν απαρατήρητα στην σύγχρονη, ηλεκτρονική εποχή.
«Η “Αγκαλιά” προσφέρει, επίσης» λέει ο παπά Στρατής, «στήριξη σε όσους από το νησί αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Πολλές οικογένειες έχουν καταφύγει σε εμάς εν μέσω δύσκολων περιστάσεων. Σε όσες περιπτώσεις δεν έχουμε καταφέρει να συνδράμουμε οικονομικά, η μορφή ενίσχυσης που παρέχουμε, είναι σε είδη ένδυσης, τρόφιμα αλλά και προσπάθεια κοινωνικής ένταξης ατόμων μέσω της εύρεσης εργασίας κ.τ.λ.».
Η «Αγκαλιά» δίνει το «παρών» και για πολλές οικογένειες μεταναστών από Αλβανία και Βουλγαρία που δοκιμάζονται. Γενικά καθημερινά απευθύνονται στην «Αγκαλιά», εκκλήσεις για βοήθεια όχι μόνο μέσα στα όρια του Δήμου Καλλονής αλλά και από ολόκληρο το νησί. Βοήθεια που παρέχεται σταθερά και δίχως εξαιρέσεις.
Ας σημειωθεί ότι η «Αγκαλιά» προσφέρει και δέχεται αρωγή και από αντίστοιχες οργανώσεις, όπως η «Σίτιση γερόντων Καλλονής» καθώς και συνεργασία ή εθελοντική δράση σε άλλες Μ.Κ.Ο, που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο.

Βοήθεια από την κοινωνία

«Μέσα από έργο μας, συνεχίζει ο παπά Στρατής, έχουν αφυπνίσει διάφορες κοινωνικές δυνάμεις που μας βοηθούν, κυριολεκτικά, στο να υπάρχουμε. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να αναφέρουμε την αμέριστη συμπαράσταση που προσφέρει ο απλός κόσμος στο έργο μας. Από τότε που για πρώτη φορά οργανώσαμε τη δράση μας και μέχρι αυτήν την στιγμή, δεν έχει πάψει η εισροή προς τα εμάς, ρούχων και ειδών σίτισης, τα οποία προσφέρουν απλόχερα οι συμπολίτες μας. Η αγάπη που δείχνουν, αποτελεί για εμάς τη δύναμη και την ελπίδα για να συνεχίσουμε το έργο μας. Η κοινωνία ολόκληρης της Λέσβου, στην συντριπτική της πλειοψηφία, αγκαλιάζει και επικροτεί το έργο μας. Πρέπει έπειτα να αναφερθούμε στους τοπικούς φορείς, οι οποίοι μέχρι στιγμής, δεν μας έχουν αρνηθεί την αρωγή και υποστήριξή τους. Τέλος, πρέπει να γίνει λόγος για τις διάφορες οργανώσεις και φιλανθρωπικά ιδρύματα του τόπου μας, που έχουν προσεγγίσει και μας έχουν προσφέρει πολλά, με κορυφαίο από αυτά τον Ενοριακό Σύλλογο Δαφίων. Δυστυχώς, οι ανάγκες μας είναι μεγάλες καθώς και τα προβλήματα στην κοινωνία μας. Η βοήθεια που δεχόμαστε, είναι πάντα μικρότερη από τα όσα έχουμε την υποχρέωση να προσφέρουμε. Έτσι καταφεύγουμε σε φορείς εκτός νησιού, όπως στην Ο.Λ.Σ.Α. (Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής) που έχει σταθεί δίπλα μας σταθερά σαν πολύτιμος σύμμαχος.».
Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποτελεί για την «Αγκαλιά», κορυφαίο γεγονός, δεδομένης της δράσης που έχει να παρουσιάσει σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο η «Αλληλεγγύη».
«Πιστεύουμε, καταλήγει ο παπά Στρατής, πως κάτι τέτοιο αποτελεί την αρχή μιας αγαστής συνεργασίας με σκοπό την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. Οι ευχαριστίες μας στον Κωνσταντίο Δήμτσα, με το πολυσχιδές και τεράστιο ανθρωπιστικό έργο, καθώς και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο, ο όποιος αποτελεί την ουσιαστική δύναμη όλων όσων πηγάζουν από την “Αλληλεγγύη”. Και ένα μεγάλο, απέραντο ευχαριστώ στον κόσμο, που είναι δίπλα μας. Δίχως αυτούς, δεν γίνεται τίποτα. Δεν το λέμε μόνο, το ξέρουμε καλά. Δίχως αυτούς, δεν γίνεται τίποτα. Κάνουμε έκκληση σε όσους το επιθυμούν, να έρθουν στο πλευρό μας. Καμιά από τις προσπάθειες και τις προσφορές τους, δεν θα πάνε χαμένες».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey