Λύση… τα βουνά!

01/07/2012 - 05:56
Πρωτοβουλία για τη διοικητική μεταρρύθμιση του πρώτου βαθμού παίρνει για δεύτερη φορά στη θητεία του ως προέδρου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Λέσβου, ο Σωτήρης Ζαμτράκης, προτείνοντας η Λέσβος να χωριστεί σε 4 δήμους.
Πρωτοβουλία για τη διοικητική μεταρρύθμιση του πρώτου βαθμού παίρνει για δεύτερη φορά στη θητεία του ως προέδρου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ν. Λέσβου, ο Σωτήρης Ζαμτράκης. Ο οποίος, δίνοντας το έναυσμα για να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος για τον «Καποδίστρια ΙΙ», προτείνει η Λέσβος να χωριστεί σε τέσσερις δήμους, στην πρωτεύουσα Μυτιλήνη και σε τρεις ακόμη, όσα και τα μεγάλα… βουνά - στους δήμους που θα δανειστούν τα ονόματα των ορέων Ολύμπου, Λεπετύμνου και Ορδύμνου. Όσο για τη Λήμνο, ο δήμαρχος Γέρας προτείνει να γίνει ένας δήμος, όπως και ο Άγιος Ευστράτιος. Έτσι, ο νομός Λέσβου με τους 18 ΟΤΑ, «συρρικνώνεται» διοικητικά στο ένα τρίτο, με έξι συνολικά δήμους.

Με ανοιχτή επιστολή του προς τους δημάρχους του νομού Λέσβου, τους προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων, τους επικεφαλής των αυτοδιοικητικών παρατάξεων, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ, τους βουλευτές, το νομάρχη, τους αντινομάρχες και τους νομαρχιακούς συμβούλους, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα κόμματα, αναφέρεται κατ’ αρχάς στα λάθη που έγιναν στον «Καποδίστρια Ι», έτσι όπως αποτιμήθηκαν σε εμπεριστατωμένη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ). Βάσει του σκεπτικού που διατυπώνει στην τρισέλιδη επιστολή του ο κ. Ζαμτράκης, η αποφυγή των συγκεκριμένων λαθών είναι ένα χρήσιμο μάθημα για το πώς θα προχωρήσει η δεύτερη διοικητική μεταρρύθμιση των δήμων.

Από συνένωση, σε συνένωση

Θυμίζουμε ότι οι 66 ΟΤΑ της Λέσβου (έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί μετά τις εθελούσιες συνενώσεις το 1994 των δήμων Καλλονής και Πέτρας), με τον «Καποδίστρια Ι», συνενώθηκαν υποχρεωτικά σε 13 δήμους ενώ οι 32 ΟΤΑ της Λήμνου δημιούργησαν τέσσερις νέους δήμους. Τώρα, σύμφωνα με την πρόταση του ΙΤΑ, που μέσω της ΚΕΔΚΕ είχε αποτελέσει τη βάση συζήτησης πριν ενάμιση χρόνο, η Λήμνος προτείνεται να γίνει ένας δήμος (όπως και ο Άγιος Ευστράτιος) και η Λέσβος προτείνεται να χωριστεί σε πέντε δήμους. Ευεργέτουλα - Θερμής - Μυτιλήνης, Αγίας Παρασκευής και Μανταμάδου, Γέρας και Πλωμαρίου, Ερεσού - Αντίσσης - Καλλονής - Μήθυμνας - Πέτρας και τέλος το δήμο Αγιάσου - Πολιχνίτου.
Αυτή την ίδια πρόταση του ΙΤΑ απέστειλε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ πριν 20 μέρες στα Δημοτικά Συμβούλια, ζητώντας εκ νέου να αποφασίσουν και να ξεκινήσει έτσι ο διάλογος για τη διαμόρφωση της τοπικής πρότασης.
Όπως ανέφερε ο κ. Ζαμτράκης, έως σήμερα έχει υπάρξει απόφαση απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Μύρινας που προτείνει οι τέσσερις δήμοι της Λήμνου να συνενωθούν σε έναν, με κατάργηση του επαρχείου Λήμνου, ενώ απόφαση έχει ληφθεί και απ’ τους δήμους Πέτρας και Μήθυμνας, οι οποίοι δε θέλουν να συνενωθούν με Καλλονή και Ερεσό - Άντισσα.

Ισχυρός δήμος
«Με την επιστολή που απηύθυνα», εξήγησε ο κ. Ζαμτράκης, «προσπαθώ να καταθέσω την άποψή μου σε σχέση με τη μελέτη του ΙΤΑ, επιδιώκοντας να βγάλω απ’ τη δύσκολη θέση και τα αδιέξοδα και διάφορα ζητήματα, όπως είναι οι έδρες και το όνομα των δήμων.» Ο ίδιος προσέθεσε πως αυτό που παραμένει το ζητούμενο απ’ τη συνένωση, είναι ένας ισχυρός και αποτελεσματικός δήμος που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Η θέση αυτή αποτελεί, όπως τονίζει και στην επιστολή του ο κ. Ζαμτράκης, «προϋπόθεση για την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας ώστε να βρεθεί πλησιέστερα στον πολίτη. Αυτή είναι η απάντηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για αυτό και κρίνεται αναγκαία η νέα διοικητική μεταρρύθμιση.».
Σε ό,τι αφορά στα τοπικά δεδομένα, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ υποστηρίζει πως η πρόταση που θα διαμορφωθεί, θα πρέπει να θεραπεύει τις ατέλειες και τις αδυναμίες του συστήματος «Ιωάννης Καποδίστριας», να διασφαλίζει τη δημιουργία ισχυρών, λειτουργικών, ανεξάρτητων δήμων, με τη δυνατότερη ομοιογένεια, και να δημιουργεί προοπτικές και συνθήκες συνολικής ανάπτυξης και εξυπηρέτησης του πολίτη.


Πρόταση για «Καποδίστρια ΙΙ»

 

Νησί

Δήμοι

Συνένωση δήμων

Ονομασία

Έδρα

Λέσβος

4

Μυτιλήνης, Θερμής

Μυτιλήνης

Μυτιλήνη

Πολιχνίτου, Αγιάσου, Ευεργέτουλα, Γέρας, Πλωμαρίου

Ολύμπου

Ντίπι

Πέτρας, Μήθυμνας, Μανταμάδου, Αγίας Παρασκευής

Λεπετύμνου

Μήθυμνα

Καλλονής, Ερεσού - Αντίσσης

Ορδύμνου

Καλλονή

Λήμνος

1

Μύρινας, Μούδρου, Ατσικής, Νέας Κούταλης

Λήμνου

Μύρινα

Άγιος Ευστράτιος

1

Αγίου Ευστρατίου

Αγίου Ευστρατίου

Άγιος Ευστράτιος

 



Χωρίς εντάσεις

Πρέπει ακόμη η πρόταση που θα ορίζει την έδρα και την ονομασία του κάθε δήμου, να διακατέχεται από αντικειμενικότητα, όσο αυτό είναι εφικτό, χωρίς να προκαλεί εντάσεις και εξάρσεις τοπικιστικών, παράλογων απαιτήσεων. Με βάση όλα αυτά και προσαρμόζοντας τη μελέτη και τα κριτήρια που έθεσε το ΙΤΑ, ο κ. Ζαμτράκης προτείνει και καλεί όλους τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης να τοποθετηθούν επί της συνολικής του πρότασης, να δημιουργηθούν στο νομό Λέσβου έξι δήμοι (αναλυτικά στον πίνακα).
Ξεκαθαρίζοντας πως αν δεν υπάρξει πρόταση απ’ την ίδια την αυτοδιοίκηση θα εφαρμοστεί ως έχει η μελέτη του ΙΤΑ, ο κ. Ζαμτράκης αναφέρει ότι οφείλουν όλοι οι αυτοδιοικητικοί να σταθούν με υπευθυνότητα μπροστά στη μεγάλη πρόκληση. «Θα πρέπει να γίνουν γνωστοί», υπογραμμίζει ο κ. Ζαμτράκης, φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την περίπτωση των δήμων Αγίας Παρασκευής και Μανταμάδου που προτείνει το ΙΤΑ να αποτελέσουν ένα νέο δήμο, «αυτοί που για παράδειγμα έχουν την αφέλεια να πιστεύουν ότι προτεινόμενοι δήμοι των έξι χιλιάδων δημοτών θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και να αποδώσουν. Όπως πρέπει να γνωρίζουμε αυτούς που δέχονται να συνενωθούν με τον οιονδήποτε υπό τον όρο ότι τους ανήκει η έδρα, η ονομασία και εγώ προσθέτω και διά παντός ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο.»
Κλείνοντας την πλήρως αιτιολογημένη πρότασή του-βάση για διάλογο, ο δήμαρχος Γέρας υπενθυμίζει πως σήμερα όπως έχει η κατάσταση των δήμων, σε σύνολο 18 ΟΤΑ, μόνο ένας, ο δήμος Μυτιλήνης, είναι σε θέση να υλοποιήσει μόνος του μεγάλα έργα, εις απόδειξη της ανάγκης που υπάρχει να δημιουργηθούν άμεσα πιο ισχυροί, μεγάλοι δήμοι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey