Όχι σε «Καλλικράτη» για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια που έχουν δημιουργηθεί ανά τη Λέσβο, φωνάζει ο δήμος Αγιάσου με ψήφισμά του.
Όχι σε «Καλλικράτη» για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια που έχουν δημιουργηθεί ανά τη Λέσβο, φωνάζει ο δήμος Αγιάσου με ψήφισμά του, τονίζοντας ότι σύμφωνα με ενημέρωση που έχει από έγκυρες πηγές στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας επίκειται η κατάργηση όλων των Πυροσβεστικών Κλιμακίων των καποδιστριακών ΟΤΑ και η συγχώνευσή τους σε υπηρεσίες που θα εδρεύουν στις έδρες των νέων ΟΤΑ. Αυτό σημαίνει την κατάργηση και των Πυροσβεστικών Κλιμακίων της Λέσβου, πλην της Μυτιλήνης και πιθανόν της Καλλονής, πράγμα που ενδεχομένως - όπως τονίζει ο δήμαρχος Αγιάσου, Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτου - «θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην προστασία του εξαίρετου φυσικού μας περιβάλλοντος».
Ο δήμος Αγιάσου, όπως τονίζεται στο ψήφισμα, είναι ο μοναδικός αμιγώς ορεινός δήμος της Λέσβου (χωρίς ακτογραμμή), ο οποίος διεκδίκησε και κατάφερε το 1999 να πετύχει τη δημιουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου με έδρα την Αγιάσο. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό παραχώρησε δωρεάν στη Δασική Υπηρεσία τμήμα ενός από τα καλύτερα ιδιόκτητα οικόπεδά του στην είσοδο του χωριού για την ανέγερση κτηρίου, στο ισόγειο του οποίου στεγάστηκε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αγιάσου και στον όροφό του το Δασονομείο Αγιάσου.
Αυτό έγινε γιατί το χωριό βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο της χερσονήσου του Ολύμπου, που περιβάλλεται από τους κόλπους Γέρας και Καλλονής και στην οποία εντοπίζονται οι μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις της Λέσβου, που αρχίζουν από τις παρυφές της Αγιάσου και εκτείνονται γύρω απ’ αυτήν ακτινωτά, πράγμα που σημαίνει, όπως τονίζει ο κ. Χατζηπαναγιώτου, «ότι προσφέρει αντικειμενικά πλεονεκτήματα για την άμεση και αποτελεσματική προστασία των δασών σε περίπτωση πυρκαγιών. Παράλληλα, σε μικρή απόσταση από το χωριό μας βρίσκεται το πυροφυλάκειο του Ολύμπου, από το οποίο συντονίζονται με βάση ασυρμάτου όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κατάσβεση πυρκαγιών φορείς.».
Θυμίζοντας την τεράστια οικολογική σημασία των δασών του ορεινού όγκου Ολύμπου, η χλωρίδα και η πανίδα των οποίων προστατεύονται από εθνικές (Προεδρικό Διάταγμα 67/81) και διεθνείς συνθήκες (Δίκτυο «Νatura 2000», Συνθήκη CITES, Κοινοτικές Οδηγίες 92/43 και 79/409/ΕΟΚ), το ψήφισμα του δήμου Αγιάσου επισημαίνει πως για τους λόγους αυτούς τα δάση του Ολύμπου προσελκύουν κάθε χρόνο πολλούς ξένους και ντόπιους θιασώτες του φυσιολατρικού τουρισμού.
Πυροπροστασία
Κι είναι προφανές, όπως συνεχίζει το ψήφισμα, ότι η παραμονή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην Αγιάσο επιβάλλεται από την εξόφθαλμη ανάγκη της αποτελεσματικής πυροπροστασίας του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και της δυνατότητας άμεσης και καταλυτικής επέμβασης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Τυχόν απομάκρυνσή του από την Αγιάσο θα εκθέσει τα δάση σε καταστροφικούς κινδύνους «και θα αποδείξει για μια ακόμα φορά τη δασοκτόνο πολιτική των κυβερνήσεών μας, οι οποίες, παρά τις συνεχείς και ολέθριες καταστροφές των εθνικών δασών τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το φλέγον ζήτημα της δασοπροστασίας με ανεπίτρεπτη ελαφρότητα και στη συγκεκριμένη περίπτωση με την μπακαλίστικη λογική του περιορισμού του λειτουργικού κόστους!»
Ο δήμος Αγιάσου, όπως υπογραμμίζει καταλήγοντας ο κ. Χατζηπαναγιώτου, επιφυλάσσεται για την άσκηση όλων των ένδικων μέσων σε περίπτωση που επιχειρηθεί η κατάργηση του κλιμακίου.