Το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης, μαθητές του οποίου είχαν συμμετάσχει πέρυσι στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «eTwinning. MART - Maths in Art, beyond chalk and talk», βραβεύτηκε για τις εργασίες που είχε να παρουσιάσει από κοινού με άλλα σχολεία της Ευρώπης.
Διάκριση στο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης για τη συμμετοχή του σε πανευρωπαϊκό πρόγραμμα
Μια σημαντική διάκριση ήρθε πριν από λίγες μέρες στο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης. Το Σχολείο, μαθητές του οποίου είχαν συμμετάσχει πέρυσι στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «eTwinning. MART - Maths in Art, beyond chalk and talk» («Τα Μαθηματικά στην Τέχνη, πέρα από την κιμωλία και τη διδασκαλία»), βραβεύτηκε για τις εργασίες που είχε να παρουσιάσει από κοινού με άλλα σχολεία της Ευρώπης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, έχοντας αναγνωριστεί στο υψηλότερο επίπεδο που θα μπορούσε, το Σχολείο θα μπορεί πλέον να πάρει μέρος σε δύο ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος.
Το πρόγραμμα eTwinning ξεκίνησε να υλοποιείται από το Πειραματικό Λύκειο την περασμένη σχολική χρονιά, με συμμετοχή 22 συνολικά μαθητών τής Α΄ και Β΄ τάξης του Σχολείου. Αντικείμενο του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν πολλά σχολεία τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι η σύμπραξη των Μαθηματικών με την Τέχνη μέσα από μια σειρά εφαρμογών.
Απώτερο στόχο του, ωστόσο, αποτελεί η συνεργασία των μαθητών με συνομηλίκους τους άλλων χωρών, ώστε να έχουν έτσι την ευκαιρία να επικοινωνήσουν σε μια άλλη γλώσσα, αλλά και να δουν τις διαφορετικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε κάθε χώρα.
Οι εργασίες που έγιναν
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι εξής μαθητές και μαθήτριες του Πειραματικού Λυκείου: Φιλίτσα Κουγιουμτζόγλου, Πωλίνα Κουτσοβίλη, Λευτέρης Κατσούλας, Αντώνης Κατσούλας, Ραλλίτσα Μίτοβα, Απόστολος Καμπάς, Γιώργος Αρέτης, Παναγιώτης Διγηδάκης, Βικτώρια Βούλγαρη, Ειρήνη Γαλάνη, Μενούλα Δουβαλέτα, Σοφία Βεκρή, Στέλλα Ψαρού, Δέσποινα Κουλούρη, Κατερίνα Μαμουλή, Θεοδόσης Καμπιώτης, Ορφέας Ελευθερίου, Γιάννης Αναγνώστου, Σταυρούλα Βαρβάρα, Φώτης Γανελής, Νικόλας Άνεμος και Κώστας Ευαγγελίδης.
Με την καθοδήγηση τεσσάρων εκπαιδευτικών του Σχολείου τους, των καθηγητών Μαθηματικών Γεωργίας Σκαλοχωρίτου και Παναγιώτη Κουτσκουδή, του καθηγητή Πληροφορικής Αντώνη Νείρου και της Οικονομολόγου, Βαρβάρας Κουκούτα, καθώς και με την υποστήριξη της σχολικής συμβούλου Μουσικής, Ευανθίας Αναγνωσταρά, τα παιδιά υλοποίησαν μια σειρά από εργασίες πάνω σε θέματα που είχαν σχέση με τα Μαθηματικά και την Τέχνη. Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Γεωμετρίας «GeoGebra», αλλά και κείμενα κι άλλες πληροφορίες που συνέλεξαν από το διαδίκτυο, δούλεψαν πάνω στη «συμμετρία», τη «χρυσή τομή», τα «Μαθηματικά στον Κινηματογράφο και τη Λογοτεχνία» κ.α., εμπλουτίζοντας τις εργασίες τους με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Συνεργάτες τους στην προσπάθειά τους αυτή υπήρξαν μαθητές από σχολεία της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας. Το τελικό αποτέλεσμα της κοινής τους δουλειάς έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης, όπου περιλαμβάνονται όλες οι επιμέρους εργασίες που έχουν γίνει, γραμμένες στην αγγλική γλώσσα.
Ετοιμάζονται για τους διαγωνισμούς
Η αναγνώριση του Σχολείου σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ήρθε μόλις δύο εβδομάδες μετά από την αναγνώρισή του σε επίπεδο χώρας. Οι μαθητές που συμμετείχαν, θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε δύο ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, χάριν των οποίων θα ταξιδέψουν στις χώρες των συνομηλίκων τους με τους οποίους συνεργάστηκαν.
«Όταν ανακαλύψαμε ότι είχαμε τη δυνατότητα για μια τέτοια σύμπραξη, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε. Αυτό που θέλαμε, ήταν να δουν τα παιδιά τα Μαθηματικά μέσα από μια άλλη σκοπιά, μέσα από έναν άλλο τρόπο διδασκαλίας», εξήγησε στο «Ε» για το πρόγραμμα η κ. Σκαλοχωρίτου. «Αυτό το καταφέραμε, τα παιδιά δούλεψαν πολύ και ευχαριστήθηκαν τη διαδικασία, και δεν είναι τυχαίο το ότι αρκετά από αυτά θέλουν να συνεχίσουν το πρόγραμμα και φέτος.»
Το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί στη διεύθυνση του Σχολείου. Θα έχει γίνει, πάντως, γνωστό μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ από τους διαγωνισμούς θα προκύψουν οι καλύτερες εργασίες που έχουν γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος, σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο.